Toate cuplurile se ceartă. Tu știi să te cerți... așa cum trebuie?

Cu toții ajungem câteodată în impas în relația amoroasă. Dar contează cum te cerți în doi, nu dacă îl faci vreodată asta sau nu. Ce recomandări ne oferă specialiștii când vine vorba de discuții în contradictoriu în cuplu?

image

Chiar și cele mai fericite perechi se ceartă, așadar nu trebuie să-și propui să nu-ți mai contrazici niciodată partenerul, ca să speri că relația voastră are șanse să reziste în timp. Cum spuneam, depinde cum vă certați, ca să știi dacă tu și el veți rămâne împreună.

Un cercetător și un psiholog au studiat „știința iubirii” timp de cinci decenii. Numele lor este John, cercetătorul, și Julie, psiholoaga, și sunt căsătoriți de 36 de ani. Studiul lor are menirea de a-i ajuta și pe alții să-și mențină căsnicia sau relația amoroasă fericită.

În campusul Universității Washington, din Seattle, s-au îndrăgostit cei doi soți, în urmă cu câteva decenii bune, și tot acolo și-au propus să deschisă „Laboratorul iubirii”, unde mai bine de 3.000 de cupluri au fost studiate în profunzimea relației lor.

image

Cercetând felul în care perechile au reacționat înainte, în timpul și după o ceartă, cei doi au ajuns la câteva concluzii interesante, și anume:

  • Primele trei minute de ceartă în doi prezic statusul relației voastre în următorii șase ani.
  • În timpul cerții, cuplurile care au folosit 4 comportamente cheie (critică, dispreț, punerea la zid și apărarea) au mai multe șanse să se despartă la cinci ani de la nuntă.
  • Evitarea conflictului nu e soluția unei relații îndelungate. Dacă perechile nu s-au despărțit în primii 5 ani, la 16 ani au ajuns iar într-un punct critic al idilei lor. Aceștia nu se certau, dar nici nu-și vorbeau suficient, nu aveau umor și nici prea multe interacțiuni unul cu altul.
  • Nu există un număr anume de certuri care trebuie să aibă loc pe lună, într-o relație. Unele cupluri se ceartă des, altele rar. Important e că, dacă te cerți și ești curios în privința partenerului tău, cearta respectivă vă face mai puternici împreună. În perechile de succes, se pun întrebări celuilalt despre ce crede el, ce simte și însemnătatea pe care o acordă unei situații anume.
  • Nu-i ușor să fii fericit în amor. Când atmosfera se încinge în sens negativ, instinctul ne spune să eașim în apărarea noastră și să desconsiderăm ce simte cel de lângă noi, mai ales dacă vine cu critici la adresa noastră. Dar conflictul nu trebuie să ne deranjeze. Scopul lui e să ajungem să ne înțelegem reciproc, să ne acceptăm cu diferențe cu tot.
  • Cele mai multe certuri în doi nu se rezolvă niciodată complet. Și asta nu trebuie să fie o problemă pentru nimeni. De fapt, e normal și sănătos să fie așa. 69% dintre certurile cuplurile nu se încheie nicicând și asta pentru că există diferențe de personalitate între cei doi parteneri și un stil de viață altfel. Ceea ce rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi e să trăim bine acceptând că nu ne înțelegem la anumite aspecte.
image

foto - Shutterstock



Recente

cuplu fericit jpg
Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg