Toate cuplurile se ceartă. Tu știi să te cerți... așa cum trebuie?

Cu toții ajungem câteodată în impas în relația amoroasă. Dar contează cum te cerți în doi, nu dacă îl faci vreodată asta sau nu. Ce recomandări ne oferă specialiștii când vine vorba de discuții în contradictoriu în cuplu?

image

Chiar și cele mai fericite perechi se ceartă, așadar nu trebuie să-și propui să nu-ți mai contrazici niciodată partenerul, ca să speri că relația voastră are șanse să reziste în timp. Cum spuneam, depinde cum vă certați, ca să știi dacă tu și el veți rămâne împreună.

Un cercetător și un psiholog au studiat „știința iubirii” timp de cinci decenii. Numele lor este John, cercetătorul, și Julie, psiholoaga, și sunt căsătoriți de 36 de ani. Studiul lor are menirea de a-i ajuta și pe alții să-și mențină căsnicia sau relația amoroasă fericită.

În campusul Universității Washington, din Seattle, s-au îndrăgostit cei doi soți, în urmă cu câteva decenii bune, și tot acolo și-au propus să deschisă „Laboratorul iubirii”, unde mai bine de 3.000 de cupluri au fost studiate în profunzimea relației lor.

image

Cercetând felul în care perechile au reacționat înainte, în timpul și după o ceartă, cei doi au ajuns la câteva concluzii interesante, și anume:

  • Primele trei minute de ceartă în doi prezic statusul relației voastre în următorii șase ani.
  • În timpul cerții, cuplurile care au folosit 4 comportamente cheie (critică, dispreț, punerea la zid și apărarea) au mai multe șanse să se despartă la cinci ani de la nuntă.
  • Evitarea conflictului nu e soluția unei relații îndelungate. Dacă perechile nu s-au despărțit în primii 5 ani, la 16 ani au ajuns iar într-un punct critic al idilei lor. Aceștia nu se certau, dar nici nu-și vorbeau suficient, nu aveau umor și nici prea multe interacțiuni unul cu altul.
  • Nu există un număr anume de certuri care trebuie să aibă loc pe lună, într-o relație. Unele cupluri se ceartă des, altele rar. Important e că, dacă te cerți și ești curios în privința partenerului tău, cearta respectivă vă face mai puternici împreună. În perechile de succes, se pun întrebări celuilalt despre ce crede el, ce simte și însemnătatea pe care o acordă unei situații anume.
  • Nu-i ușor să fii fericit în amor. Când atmosfera se încinge în sens negativ, instinctul ne spune să eașim în apărarea noastră și să desconsiderăm ce simte cel de lângă noi, mai ales dacă vine cu critici la adresa noastră. Dar conflictul nu trebuie să ne deranjeze. Scopul lui e să ajungem să ne înțelegem reciproc, să ne acceptăm cu diferențe cu tot.
  • Cele mai multe certuri în doi nu se rezolvă niciodată complet. Și asta nu trebuie să fie o problemă pentru nimeni. De fapt, e normal și sănătos să fie așa. 69% dintre certurile cuplurile nu se încheie nicicând și asta pentru că există diferențe de personalitate între cei doi parteneri și un stil de viață altfel. Ceea ce rămâne la latitudinea fiecăruia dintre noi e să trăim bine acceptând că nu ne înțelegem la anumite aspecte.
image

foto - Shutterstock



Recente

Iată totul despre testele rapide pentru boli cu transmitere sexuală și cum să le faci! jpg
diferenta de varsta jpg
Cupluri fericite jpg
cuplu jpg
7 indicii ca partenerul este nesigur pe tine  Sursa foto shutterstock 1926380891 jpg
seducție  foto   Shutterstock jpg
cuplu shutterstock 764346061 jpg
Pauza erotica  Sursa foto shutterstock 2191768607 jpg
Inghetata preferata iti prezice compabilitatea in cuplu  Sursa foto shutterstock 644431765 jpg
Fexting  Ce este si cum afecteaza relatiile  Sursa foto shutterstock 1241420521 jpg
divort jpg
prima intalnire, falsitate jpg
lipsa atractiei sexuale jpg
bărbat și femeie  foto   Shutterstock jpg
fructe  foto   Shutterstock jpg
casatorie jpg
Cearta in cuplu  Sursa foto shutterstock 1916667158 jpg
discuții în cuplu  foto   Shutterstock jpg
cuplu fericit jpg
Ginesexualitate jpeg