Poate diferența de vârstă să afecteze relația de cuplu?

Poate că dragostea nu ține cont de anii partenerilor, însă afectează în timp diferența de vârstă calitatea relației de cuplu? Iată ce spun studiile științifice!  

image

Multe cupluri cu diferențe de vârstă reușesc să aibă relații sănătoase și fericite, în timp ce altele constată că tocmai acest factor a provocat neînțelegeri și a dus la despărțire. 

În general, cu cât decalajul este mai mare, cu atât sunt mai multe șanse ca relația să aibă de suferit, iar asta din cauza unor factori multipli, precum: nivelul energetic al partenerilor, prioritățile și planurile de viață care se pot schimba odată cu înaintarea în vârstă. 

Citește și acest articol: Studiul care dezvăluie diferența optimă pentru a fi singur. De ce este benefică o perioadă de singurătate? 

Există o diferența optimă de vârstă? 

În multe culturi, cea mai comună relație heterosexuală este cea în care bărbatul este cu doi/trei ani mai în vârstă decât femeia, scrie „StarInsiders”, dar ce spun studiile? 

Rezultatele unei cercetări din anul 2017 au arătat că în relațiile unde diferența de vârstă este mare, partenerii experimentează mai repede o scădere a satisfacției relaționale, spre deosebire de cuplurile unde partenerii au vârste similare. Un alt studiu coreean, din anul 2015, a constatat că partenerii de aceeași vârstă au avut cele mai scăzute rate de depresie, în timp ce cuplurile cu o diferență de 3 ani sau mai mult au experimentat rate mai mari. Potrivit cercetărilor,în cuplurile cu diferențe mari de vârstă, partenerii ar putea să întâmpine unele dificultăți inevitabile, cum sunt: stigmatele sociale, dezechilibrul de putere, statutul financiar și prioritățile familiale. 

Vezi și acest articol: 7 indicii că partenerul este nesigur pe tine. Cum vă poate afecta relația și ce-i de făcut? 

Sunt și excepții! 

Totuși, diferența mare de vârstă poate să nu reprezinte o problemă pentru unele cupluri. Potrivit specialiștilor, există multe relații care funcționează în ciuda declajului, iar asta se datorează unor factori importanți. Spre exemplu, comunicarea deschisă și sinceră, respectul, identificarea așteptărilor ale partenerului, acceptarea a diferitelor concepții de viață, identificarea intereselor reciproce și cultivarea experiențelor comune sunt foarte importante pentru menținerea fericirii în relație. 

 Sursă foto: Shutterstock