Reacţia emoţională a femeilor care topeşte inima oricărui bărbat

Lacrimile stimulează adesea sentimente de empatie între oameni, iar femeile le folosesc uneori pentru a-şi îndupleca partenerii să le facă pe plac. Un studiu recent arată că mirosul lacrimilor femeilor poate reduce agresivitatea la bărbați.

image

Cercetătorii au descoperit o reducere cu 40% a agresivităţii bărbaţilor care au mirosit lacrimile femeilor. Conform Smithsonianmag, oamenii de știință spun că această concluzie, publicată în PLOS Biology, se poate extinde la toate lacrimile umane. Se sugerează că lacrimile, în general, oferă protecție împotriva agresivităţii și că acest efect este comun rozătoarelor, oamenilor, mamiferelor.

Lacrimile poate scădea nivelul testosteronului

Co-autorul studiului, Noam Sobel, este neurobiolog la Institutul de Științe Weizmann în Israel. El a observat anterior că lacrimile femeilor au scăzut nivelul de testosteron la bărbați, indicatorii fiziologici ai excitării și excitația sexuală. „Știam că adulmecarea lacrimilor scade testosteronul și că scăderea testosteronului are un efect mai mare asupra agresivităţii la bărbați decât la femei, așa că am început prin a studia impactul lacrimilor asupra bărbaților, pentru că acest lucru ne-a oferit șanse mai mari de a vedea un efect”, a menţionat autorul principal al studiului, neurobiologul Shani Agron de la Institutul israelian Weizmann.

Te-ar mai putea interesa: Plânsul arde calorii. Câte calorii consumăm şi ce alte efecte produce în organism

Oamenii pot percepe o serie întreagă de mirosuri și substanțe chimice emise de alți oameni care oferă indicii sociale, adesea inconștient. Cercetările anterioare sugerează că oamenii pot simți mirosul de frică și anxietate, iar dovezile susțin ideea că transpirația poate transmite și informații emoționale. Comunicarea chimică între specii are loc, cum şi câinii par să capteze semnalele chimice umane care indică fericirea sau frica.

Bărbații, cu 43,7% mai puţin agresivi, după adulmecarea lacrimilor

Autorii studiului au colectat lacrimi de la donatoare de sex feminin cu vârste cuprinse între 22 și 25 de ani. Douăzeci și cinci de voluntari bărbați au jucat apoi un joc video menit să incite la agresivitate. Participanții au jucat împotriva unui adversar al algoritmului computerizat, dar au fost făcuți să creadă că este un jucător uman înșelat. Oamenii de știință au măsurat agresivitatea bărbaților calculând de câte ori au ales să se răzbune împotriva adversarului. Într-o a doua parte a experimentului, 26 de bărbați au jucat același joc în timp ce se aflau într-un scaner RMN care le monitoriza activitatea creierului.

În ambele experimente, participanții au adulmecat fie lacrimi feminine, fie o soluție salină, ambele fiind inodore și nu li s-a spus ce inhalează. Bărbații au manifestat un comportament agresiv cu 43,7% mai redus după ce au mirosit lacrimile femeilor în comparație cu soluția salină. Mai mult, conform Scientific American, două regiuni ale creierului legate de agresivitate și luarea deciziilor au arătat o activitate redusă după ce ei au mirosit lacrimile. De asemenea, au crescut conexiunile cu amigdala, o parte a creierului responsabilă de emoții și olfactiv.

Vezi şi: De ce este bine să plângi? Cum acţionează plânsul asupra corpului şi minţii tale

Pot lacrimile să reducă violenţa domestică?

Descoperirile cu privire la puterea lacrimilor se bazează pe fenomene similare observate la animale. Totuşi, este posibil ca aceste substanțe chimice să nu aibă o influență foarte mare asupra interacțiunilor dintre adulți, după cum susţine Minna Lyons, psiholog la Universitatea Liverpool, într-un interviu pentru The Guardian: „Lacrimile țintei violenței domestice pot contribui prea puțin la reducerea agresivităţii făptuitorului. Contextul social al plânsului este extrem de complicat și bănuiesc că reducerea agresivității este doar una dintre numeroasele funcții potențiale ale lacrimilor.‟

FOTO: Shutterstock



Recente

Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg
libido pauza shutterstock 224931571 jpg
cuplu, casatorie  jpg
bărbat în boxeri  foto   Shutterstock jpg