De ce este bine să plângi? Cum acţionează plânsul asupra corpului şi minţii tale

1 shutterstock 280063574 jpg jpeg

Oamenii plâng din mai multe motive: de tristeţe, de bucurie, de foame, din frustrări, furie sau când nu sunt înţeleşi de cei din jur. Deşi în copilărie ni se spune să nu ne lăsăm lacrimile să curgă pe faţă, plânsul poate să aibă beneficii neştiute.

Cu siguranţă şi ţie şi s-a întâmplat măcar o dată în viaţă să te uiţi la un film emoţionant şi să începi să plângi sau să fii prezentă la un eveniment important din viaţa ta şi să fii copleşită de emoţii! Suntem tentaţi să ne fâstâcim când plângem şi să nu le arătăm celorlalţi emoţiile noastre, dar specialiştii ne anunţă că plânsul poate avea un efect semnificativ asupra corpului şi minţii noastre. Iată cum!

Tratament bun împotriva stresului

Oamenii sunt singurele specii care plâng din cauza emoţiilor. Unul dintre beneficiile descoperite de specialişti este că plânsul ajută la ameliorarea tensiunii apărute în corp, pe care o avem atunci când suntem stresaţi. Lacrimile de pe faţă apar într-o stare a corpului nostru „de luptă/de furie” şi duc spre o stare de calm, de odihnă.

Specialiştii subliniază şi că modul în care cei din jur reacţionează la starea noastră de plâns este important asupra modului în care ne simţim după aceea: „Dacă reacţionează cu înţelegere şi ajutor, este mult mai probabil să vă simţiţi mai bine decât dacă vă ridiculizează şi vă simţiţi jenat”, a declarat expertul Ad. Vingerhoets.

Îmbunătăţeşte comunicarea

Nu este o surpriză faptul că oamenii plâng când sunt mici, pentru a le atrage atenţia mamelor cu privire la o nevoie de-a lor. Plânsul reprezintă un strigăt de ajutor, atât în copilărie, cât şi pe măsură ce creştem. Lacrimile transmit mesajul „am nevoie de tine, ajută-mă! şi este o stare de neputinţă ce ne poate îmbunătăţi comunicarea cu cei din jur, care pot fi lângă tine pentru a-ţi oferi sprijinul lor.

Te ajută să obţii ceea ce îţi doreşti

Copiii ştiu cel mai bine că plânsul poate fi o modalitate prin care pot obţine ceea ce îşi doresc. Vedem des prin magazine copii care încep să plângă şi să dea din picioare pentru a obţine jucăria preferată. Chiar dacă poate nu intenţionăm în mod conştient să îi manipulăm pe cei din jur, lacrimile noastre îi pot face pe alţii să se simtă vinovaţi şi să fie mai deschişi să ne facă poftele.

Ajută la eliminarea toxinelor din corp

Biochimistul William Frey a efectuat la sfârşitul anilor ’70 cercetări asupra acestui subiect şi a aflat că lacrimile ajută la eliminarea toxinelor nedorite. El a comparat lacrimile iritante (cum ar fi de la tocat ceapă) cu lacrimile emoţionale şi a găsit diferenţe chimice, cum ar fi un conţinut mai mare de proteine în lacrimile emoţionale, care se pot datora eliminării stresului.

8 cpf promo de numar 128x89 jpg jpeg

Lacrimile te ajută să ai ochi sănătoşi

Plânsul umezeşte ochii şi îi menţine sănătoşi: „Funcţia biologică a lacrimilor este de a menţine ochiul umed sau de a-l proteja de bacteriile care pot pătrunde în ochi”, declară Dr. Blysma. Există persoane care nu sunt suficient de hidratate şi pot dezvolta aşa numitul sindrom de „ochi uscat”, care poate provocare durere şi chiar poate duce la pierderea vederii.

Sursă foto: Shutterstock