Te-ai căsătorit și simți o tristețe profundă? S-ar putea să experimentezi depresie post-nupțială!

Dacă nunta ta a fost ceea ce ai visat și ai așteptat, însă nu îți explici de ce simți o tristețe profundă în urma celei mai frumoase petreceri din viața ta, îți spunem că s-ar putea să experimentezi depresie post-nuntă. Află mai multe despre acest fenomen! 

image

Căsătoria sau oficializarea relației de cuplu reprezintă un moment important din viața unei persoane, deoarece simbolizează uniunea legală și socială a două persoane care se iubesc. 

Și pentru că fiecare își dorește ca acest moment să fie unul reușit, partenerii se ocupă, timp de câteva luni de zile, de toate detaliile care transformă nunta în cea mai frumoasă petrecere din viața lor. 

Citește și: Povestea primei rochii albe de mireasă 

Dacă și tu te încadrezi în descrierea de mai sus, totuși, de ce te simți dezamăgită și deprimată, dacă te-ai căsătorit cu dragostea vieții tale, iar nunta ta a fost perfectă? Ei bine, în primul rând, află că nu ești singura! În cadrul unui studiu, aproape jumătate dintre femeile proaspăt căsătorite au declarat că se simt dezamăgite și chiar deprimate, după nuntă. Unele chiar au experimentat depresie clinică, scrie „Psycom.net‟.  

Depresia post-nuntă, un fenomen obișnuit 

Numită și „depresie post-nupțială‟ sau „sindromul post-nuntă‟, depresia post-nuntă este o afecțiune emoțională temporară, care poate să apară după ce un cuplu s-a căsătorit. Acest fenomen se caracterizează prin sentimente de tristețe, oboseală, anxietate, dificultăți de concentrare și tulburări de somn. 

Citește și: 3 semne că o căsnicie nu va dura, conform fotografilor de nunți 

Apariția depresiei post-nuntă poate fi influențată de mai mulți factori. Spre exemplu, în perioada premergătoare a nunții, partenerii se implică intens în organizarea evenimentului, iar când nunta se încheie, iar entuziasmul dispare, ei simt o dezamăgire. 

Și faptul că, după nuntă, partenerii trec de la statutul la logodnic/logodnică la cel de soț/soție poate fi un factor de stres și ajustare: „Atunci când nunta s-a încheiat, îți dai seama că trebuie să te adaptezi la viața de cuplu. Se poate simți ca o pierdere a independenței‟, a punctat psihologul Andrea Gurney pentru publicația menționată. 

Și întoarcerea bruscă la realitate poate să aducă sentimente negative, a spus psihiatrul Michelle Riba: „După săptămâni și luni pline de farmec și cadouri, timp în care ai ales rochia și bijuteriile și te bucuri să fii în centrul atenției, te întorci brusc la realitate când trebuie să plătești facturile și să duci gunoiul. Prin urmare, este normal să experimentezi depresie post-nuntă‟. 

  • Persoanele care au avut o situație familială complicată pot fi mai susceptibile la depresie post-nuntă. Spre exemplu, cineva care a suferit în urma unui divorț în familie ar putea să experimenteze sentimente de îngrijorare, imediat după nuntă.  

Cât durează depresia post-nuntă

Depresia post-nuntă poate să dureze câteva zile sau câteva săptămâni de la eveniment. Socializarea, vacanțele și respectarea unui stil de viață sănătos ajută la combaterea stărilor negative.  

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

discuții în cuplu  foto   Shutterstock jpg
cuplu fericit jpg
Ginesexualitate jpeg
divort jpg
sex la birou  foto   Shutterstock jpg
atractie cuplu jpg
5 indicii ca ai o relatie de cuplu perfecta chiar daca nu constientizezi  Sursa foto Pixabay jpg
7 motive pentru care nu ai relatia de cuplu visata  Sursa foto shutterstock 1053033374 jpg
Asa faci fata unei respingeri  Sursa foto shutterstock 1011979651 jpg
5 tehnici sa aplanezi o cearta in cuplu  Sursa foto Pixabay jpg
Cum v ar putea salva relatia dormitul in paturi separate  Sursa foto shutterstock 2179362725 jpg
Reactia emotionala a femeilor care topeste inima barbatilor  Sursa foto shutterstock 793940869 jpg
Cele mai ciudate observatii stiintifice despre iubire  Sursa foto shutterstock 1753478519 jpg
femeie și bărbat care se ceartă  foto   Shutterstock jpg
shutterstock 572240722 jpg
album foto jpg
Jobul poate distruge o relatie  Sursa foto shutterstock 2203174377 jpg
Recomandărisexolog pentru o viata sexuala mai buna in 2024  Sursa foto Pixabay png
cuplu jpg
Ucigasi tacuti ai unei relatii  Sursa foto shutterstock 2245035293 jpg