Cum se exprimă persoanele care confruntă cu depresie. Cele mai folosite cuvinte și expresii

Persoanele care se confruntă cu depresie pot fi recunoscute după anumite expresii pe care le folosesc adesea în conversații. „Nu pot‟ sau „Este doar vina mea‟ sunt doar două dintre ele. 

image

De cele mai multe ori, persoanele care suferă de depresie ezită să vorbească despre sentimentele lor sau să caute ajutor, deoarece pot avea dificultăți în a descrie exact ceea ce simt sau pot simți rușine legată de emoțiile lor. 

Depresia afectează profund starea de bine, iar pentru a o recunoaște, este necesar să fii atent la semnele subtile care pot indica prezența acestei tulburări. Spre exemplu, unele cuvinte și expresii pot fi indicatori ai depresiei. Acestea reflectă sentimentele de tristețe profundă, dezinteres, izolare și lipsă de speranță, așa că recunoaște-le și oferă ajutorul necesar

Citește și: Sunt doar tristă ori sufăr de depresie? Învață să identifici semnele 

„Întotdeauna‟ sau „Niciodată‟ 

Când se confruntă cu stres și frustrare, persoanele depresive folosesc un limbaj „absolutist‟, caracterizat prin cuvintele „niciodată‟ sau „întotdeauna‟, spune medicul Deborah Serani: „Când apare depresia, lobii frontali ai creierului sunt afectați negativ. Prin urmare, judecata, gândirea și raționamentul sunt afectate, ceea ce poate duce la o gândire rigidă, pe principiul «totul sau nimic»‟. 

„Este doar vina mea‟

Asumarea responsabilității pentru acțiunile greșite este o calitate, dar dacă observi că o persoană se învinovățește constant pentru ceea ce face sau pentru ceea ce a făcut, (chiar și pentru lucru minore) s-ar putea să se confrunte cu depresie. „Această tulburare afectează funcționarea lobului frontal, adică raționamentul și judecata, de aceea, mulți oameni depresivi se simt vinovați‟, mărturisește specialistul pentu „Mystical Raven‟. 

„Nu pot‟ 

Pentru că persoanele deprimate sunt lipsite de energie și vlagă, ele folosesc adesea expresia „Nu pot‟. Spre exemplu: „Nu mă pot da jos din pat‟, „Nu pot face un anumit lucru‟ sau „Nu pot să lucrez‟. 

„Sunt obosit/obosită‟

Chiar dacă dorm suficient, depresivii se pot simți adesea epuizați, prin urmare, îi poți auzi adesea spunând „sunt obosit/obosită‟: „Oboseala excesivă este legată de inflamația care vine odată cu depresia, deoarece această tulburare afectează căile neuronale și substanțele chimice‟, spune medicul. 

Vezi și: Rolul Vitaminei D în organism. S-a descoperit că îmbunătățește starea de bine. Cum o obții? 

  • Depresia poate fi recunoscută și după expresii, precum: „Vreau să fiu singur/singură‟, „Nimănui nu îi pasă de mine‟ și  „Sunt bine‟.  

Sursă foto: Shutterstock  



Recente

Transfăgărășan jpg
Incredere in sine jpg
pastrarea unui secret este nociva pentru sanatate jpg
interviu pentru un job  foto   Shutterstock jpg
5 obiceiuri care iti dezvaluie personalitatea  Sursa foto shutterstock 1746342872 jpg
intalnire anulata jpg
Ce vezi prima data iti arata cum reactionezi in fata provocarilor  Sursa foto Jagranjosh jpg
Test jpg
Test  Care este prima impresie pe care o faci  Sursa foto shutterstock 1354368305 jpg
Loc de munca toxic  jpg
Metoda kaizen de evitare a burnoutului  Sursa foto shutterstock 702522496 jpg
o persoana care minte jpg
Ce spune despre tine modul in care folosesti tubul de pasta de dinti  Sursa foto shutterstock 651225181 jpg
intuitie jpg
Desenele pe care le faci in graba arată ce te motiveaza in viata  Sursa foto shutterstock 2291956477 jpg
Sfintii 40 de Mucenici  Sursa foto Wikimedia jpg
Ce este ableismul  Sursa foto shutterstock 2292625553 jpg
copil deprimat  foto   Shutterstock jpg
Ce vezi prima data in aceasta imagine iti dezvaluie cele mai mari frici jpg
cadou jpg