Povestea primei rochii albe de mireasă

După cum vedem noi prin filmele americane, mireasa trebuie să poarte, în ziua cea mare, ceva vechi, ceva nou, ceva împrumutat și ceva albastru, pentru a avea noroc în căsnicie. Această tradiție datează încă din vremurile victoriene.

image

La fel de bine, mireasa aruncă buchetul, taie tortul împreună cu alesul ei, iar soțul poartă soția pe brațe atunci când trece pragul casei, după ceremonie. Însă mireasa a purtat dintotdeuna rochie albă la altar? Nici vorbă!

De cele mai multe ori, cea care va fi mireasă alege o rochie albă sau în variantele posibile ale albului modern. Culoarea simbolizează inocența, puritatea și perfecțiunea. Însă această modă, cu rochia albă de mireasă, n-a existat decât începând cu secolul al XIX-lea.

Istoria nunților

Nunta în sine include o ceremonie care datează de secole întregi. Thread Curv ne informează că nunțile se țin încă din Era Bronzului și cea a Fierului. Ceremonia tradițională, însă, cea pe care o știm noi acum, a început să prindă contur în Grecia și Roma antică. În acea vreme, uniunile între doi oameni se făceau din considerente practice, pentru a aduce pe lume copii legitimi, nu din dragoste.  

Ceremonia nupțială a devenit oficială în anii 1070, în Europa, unde au început să prindă contur legi matrimoniale și un preot binecuvânta mirii. În timp, oamenii au început să se căsătorească și din iubire.

Totuși ce purtau miresele în ziua cea mare?

Primele rochii de mireasă

Miresele alegeau, din garderoba proprie, cea mai bună rochie pe care o aveau și cu ea se prezentau la nuntă. Nu conta culoarea, ci doar să fie cât mai fățoasă. Se fereau, însă, de alb, pe care-l considerau culoarea doliului.

Importantă era cantitatea de material folosită la crearea rochiei de mireasă. Dacă aveai mult material folosit însemna că îți dădea mâna să-l cumperi și erai destul de înstărită. Cu cât mânecile erau mai voluminoase și trena, mai lungă, cu atât era mai evident statutul tău social superior.  

Regina Victoria n-a fost prima femeie care a purtat o rochie albă de mireasă, dar de la ea a început tradiția. The Conversation susține că fostul monarh, în loc să-și poarte ținuta de la încoronare la nuntă, a ales să se prezinte în ziua cea mare într-o rochie albă.

Rochia albă care a creat o modă  

Nunta Victoriei cu Prințul Albert a avut loc în 1840. „Am purtat o rochie albă din satin cu dantelă Honiton. Am purtat colierul meu cu diamante turcesc și cercei, dar și broșa cu safire a lui Albert”, a scris regina despre ținuta sa de la nuntă.

A ales, de asemenea, să nu poarte coroana din simplul motiv că și-a dorit ca Albert să se căsătorească cu ea, Victoria, și nu cu o regină. Spre deosebire de atâtea alte nunți, a lor a fost făcută din dragoste. Totuși de ce a ales albul pentru rochia sa de mireasă?

Pentru că albul scotea cel mai bine în evidență detaliile minuțioase ale dantelei. Și alesese acea dantelă, făcută manual în Beer, un sat din Marea Britanie, pentru a susține industria manufacturieră a țării sale, care era în plin deplin.

Un model de urmat

Ziarele și revistele din întreaga lume au redat imaginea reginei britanice în ziua cea mare. Toți erau uimiți de alegerea rochiei sale albe de mireasă. După ce publicul larg a putut s-o admire pe Regina Victoria ca mireasă, prin picturi și ilustrații, toate miresele voiau să fie ca ea.

Astfel s-a născut tradiția de-a purta alb la nuntă, ca mireasă. În primă instanță, miresele care copiau look-ul reginei erau cele din clasa nobilă, având în vedere că albul era greu de menținut și posibilității vremurilor de-atunci erau limitate.

După un deceniu de la nunta lor, Regina Victoria și Prințul Albert s-au mai îmbrăcat o dată cu hainele de la nuntă, pentru a fi fotografiați. După alte câteva decenii, toată lumea voia rochie albă de mireasă la nuntă. Iar acest lucru devenea tot mai posibil din moment ce materialele deveneau mai ieftite și mai accesibile poporului. Până și femeile din clasa de jos își puteau permite o rochie alba la nuntă.