Violenţa în familie poate fi prevenită. Iată cum!

1 83175 original jpg jpeg

Violenţa domestică este o problemă socială gravă care afectează atât viaţa victimei, cât şi a celorlalţi membri ai familiei. Iar statisticile sunt alarmante: la fiecare 30 de secunde, o româncă este bătută. Soluţionarea acestui fenomen include atât schimbări în mentalitate, cât şi un sprijin concret din partea autorităţilor.

Din păcate, în România există un număr îngrijorător de mare de femei care cred agresiunea o caracteristică firească a vieţii de familie şi, drept urmare, acceptă acest comportament. 

“Motivele pentru care acestea suportă jignirile şi violenţele sunt nenumărate. De multe ori, femeile agresate invocă cel mai adesea problemele financiare şi/sau lipsa unei locuinţe, se gândesc să nu îşi producă suferinţă copiilor, dar le este teamă şi de modul în care societatea se va raporta la ele, de faptul că vor fi blamate sau pentru a evita ruşinea”, a declarat psihologul clinician Iuliana Stănescu.

Cele care iau măsuri se lovesc de procedurile greoaie. Conform statisticilor, 20% dintre ordinele de protecţie sunt încălcate de agresori, iar judecătorii cred că e nevoie de schimbarea legii. Până atunci, victimele se luptă, de unele singure cu agresorii. 

image

Pentru a nu deveni victima a violenţei în familie, poliţiştii vă recomandă:

1. Evitaţi certurile în familie, mai ales cele generate de consumul de băuturi alcoolice, lipsa unui loc de muncă, gelozie, relaţii extraconjugale sau neonorarea obligaţiilor de întreţinere. Pentru aplanarea unor astfel de conflicte acţionaţi cu tact şi răbdare, neţinând cont de emotivitatea firească ce se instituie în aceste cazuri.

2. Dacă soţul sau alt membru al familiei este nervos, aflat sub influenţa băuturilor alcoolice sau are tendinţa de agresivitate, feriţi-vă din calea acestuia până la aplanarea conflictului.

3. Nu lăsaţi rudele să intervină în discuţii, deoarece acestea pot deveni părtinitoare.

4. Nu uitaţi că metoda de împăcare este bună, dacă ea contribuie la aplanarea conflictului, de obicei părţile simt nevoia unui judecător care să le dea dreptate. 5. Nu uitaţi să vă gândiţi la copii, sprijinul de care aceştia au nevoie, mândria de părinte poate constitui cheia împăcării.

Persoanele agresate trebuie:

1. Să se prezinte imediat la poliţie pentru a depune plângere.

2. Să ia un certificat medico-legal pentru constatarea leziunilor produse prin agresivitate, certificat care va face diferenţa la încadrarea juridică a faptei.

3. Să se adreseze Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului, în cazul în care sunt copii care au asistat la violenţe sau au fost victima violenţelor.

4. Să nu-şi retragă plângerea. Agresorul nu va fi pedepsit după retragerea plângerii, existând premizele repetării faptelor.

5. În cazul violenţei, sesizaţi poliţia la 112, sesizarea poate fi făcută de victimă, alt membru al familiei, altă autoritate sau din oficiu.   

Sfaturile poliţiştilor fac parte din activităţile desfăşurate în campania „Teama NU Înseamnă Respect!”. 

Sursă: adevărul.ro