VIDEO. Despre violenţa domestică şi efectele ei asupra familiei

simeon stalpnicul png

O cercetare efectuată de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“ a arătat că peste 30% din respondenţi tratează cu îngăduinţă fenomenul violenţei domestice. Ba mai mult, potrivit statisticilor, în ultimii ani au murit aproape 800 de femei la noi în ţară din cauza violenţei domestice.

Despre acest subiect,dar şi despre efectele pe care violenţa le are asupra familiei  au discutat la Adevărul Live realizatoarea Adriana Mariş şi invitaţii ei,Raluca Turcan,deputat,iniţiatoarea legii pentru combaterea violenţei domestice,Darie Cristea,sociolog INSCOP şi Gabriel Diaconu,psiholog. Invitaţii din platou l-au avut alături şi pe preotul Eugen Tănăsescu,prin Skype.

Statisticile arată că,în perioada 2010-2012,s-au înregistrat peste 65.000 de cazuri de violenţă conjugală. Mai mult,în România,aproape 800 de femei au murit,în ultimii ani,din cauza violenţei domestice. Cifrele mai arată că,în ţara noastră,o femeie este bătută la fiecare 30 de secunde. Potrivit sondajului „Barometrul de opinie publică-Adevărul despre România“,realizat de INSCOP Research la comanda ziarului „Adevărul“,peste 30% din subiecţi sunt de acord că „femeile mai sunt bătute şi din vina lor“. Potrivit aceluiaşi sondaj,8,1% cred că „bătaia este ruptă din rai“,6,4% apreciază că „un bărbat care nu-şi bate femeia nu o iubeşte cu adevărat“,în timp ce 7,3% sunt de acord cu afirmaţia că „femeia este proprietatea bărbatului

Realizată în perioada 12-21 iulie 2013,pe un eşantion de 1.050 de persoane,cercetarea a mai scos la iveală şi faptul că 37,5% din respondenţi consideră că,în România,violenţa împotriva femeii nu este pedepsită serios de autorităţi. În plus,32,6% din subiecţi cred că acest gen de violenţe se datorează mai ales sărăciei,în timp ce 23,2% susţin că fenomenul s-a întâlnit dintodeauna în România.