Ghidul metodelor de contracepţie. Metoda naturală simptotermică te protejează la fel de bine ca anticoncepţionalele

1 shutterstock 379168189 jpg jpeg

Termenul contracepţie cuprinde toate dispozitivele, pilulele şi mijloacele folosite pentru a împiedica apariţia sarcinilor nedorite, în urma actului sexual. Cea mai utilizată este contracepţia hormonală, cu ajutorul pilulelor, timbrului sau inelului vaginal, dar sunt preferate şi montarea de sterilet sau diafragmă ori gelurile spermicide. Prezervativele sunt recomandate persoanelor care nu au o viaţă sexuală regulată, pentru că oferă protecţie şi împotriva infecţiilor intime.

Cu excepţia legării trompelor sau a vasectomiei, nici una dintre metodele de împiedicare a fecundării nu este 100% sigură, însă oferă protecţie uriaşă, de până la 99%. Este foarte important să consulţi medicul ginecolog, pentru a primi sfaturile potrivite şi tipul de contracepţie adecvat stilului tău şi al partenerului de viaţă şi în intimitate. Începe prin a te întreba ce anume îţi doreşti de la contraceptiv, să te protejeze de sarcini sau şi faţă de bolile cu transmitere sexuală (BTS). Unele afecţiuni intime cauzează infertilitate, altele cresc riscul de cancer uterin, iar altele pot pune viaţa în primejdie.

Dacă în relaţie există suspiciuni legate de infidelitate, cea mai sigură alegere este prezervativul feminin sau masculin. În cazul în care nu agreezi această metodă, poţi opta pentru alt contraceptiv de barieră, cum ar fi diafragma combinată cu spermicidele, care acţionează foarte bine.

De partea opusă, anticoncepţionalele sau alte metode de contracepţie hormonală, împreună cu metodele intrauterine pot creşte riscul de BTS, deoarece modifică mucusul cervical.

Bine de ştiut!

Fertilitatea revine, în general, imediat după întreruperea tratamentului sau a metodelor de barieră. Chiar şi un contraceptiv intrauterin sau un implant poate fi îndepărtat cu asigurarea revenirii relativ rapide a fertilităţii.

Ce să ştii despre anticoncepţionale

Utilizate mai ales pentru a preveni o sarcină nedorită, anticoncepţionalele nu te protejează de bolile cu transmitere sexuală; ia în considerare şi acest aspect! În general, ele conţin combinaţii, în doze diferite, de hormoni produşi artificial, care imită hormonii produşi în mod natural de ovare. Există anticoncepţionale combinate (estroprogestative) şi monohormonale (doar progestative). Toate împiedică ovarele să producă ovule, îngroaşă mucusul, pentru a împiedica pătrunderea spermei, şi reduc din grosimea pereţilor – astfel, scade riscul ca un ovul fertilizat să se ataşeze de perete şi să se dezvolte.

Anticoncepţionalele combinate se împart în: 1. monofazice (folosite în cicluri de câte o lună, iar fiecare pilulă activă conţine aceeaşi cantitate de hormoni. Pilulele inactive se iau în ultima săptămână a ciclului menstrual, după care apare menstruaţia; există şi contraceptive care conţin doar pilule active, astfel încât, după finalizarea administrării pilulelor cu preparat activ hormonal, urmează o pauză de şapte zile, notează site-ul reginamaria.ro; 2. multifazice (bifazice sau trifazice) – administrate în cicluri de câte o lună şi conţin cantităţi diferite de hormoni. Similar pilulelor monofazice, în ultima săptămână a ciclului menstrual, trebuie luate pilulele inactive, după care apare menstruaţia; 3. pentru ciclu extins – în cazul ciclurilor de 13 săptămâni. Pilulele se iau 12 săptămâni, iar în a 13-a, se administrează cele inactive, apoi apare menstruaţia.

Util de ştiut! Urmând această formă de contracepţie hormonală, menstruaţia se poate manifesta doar de trei-patru ori pe an.

A doua categorie, anticoncepţionalele monohormonale, cunoscute şi ca „micro-pilule‟, se bazează doar pe progestative de sinteză şi sunt recomandate mai ales femeilor care, din diverse motive de sănătate, nu pot lua estrogen. Pilulele dintr-o folie acoperă un ciclu menstrual, similar celorlalte, însă conţin doar medicamente active.

91%, rata de eficienţă

Dacă sunt administrate corect, anticoncepţionalele au o rată de succes de 91%. Mai precis, din 100 de femei care iau pilulele, nouă ar putea rămâne însărcinate! Eficienţa contraceptivelor care conţin doar progestative creşte, dacă pilula este luată în acelaşi interval, de trei ore, în fiecare zi. Pentru anticoncepţionalele combinate, intervalul pentru luarea pilulei este mai flexibil. Teoretic, le poţi administra în decursul a 12 ore şi tot vei fi protejată, însă pentru a creşte eficienţa, este recomandat să le iei zilnic în jurul aceleiaşi ore.

Atenţie! Unele medicamente ar putea reduce eficienţa anticoncepţionalelor, printre care anumite antibiotice, medicamente pentru HIV, unele antiepileptice, dar şi produsele care conţin extract de sunătoare.

INFO Anticoncepţionalele îşi pierd din eficacitate dacă ai vărsături sau diaree!

Beneficii suplimentare contracepţiei

Pe lângă împiedicarea formării sarcinii, pilulele contraceptive sunt recomandate şi pentru că: 1. reglează menstruaţia; 2. reduce durerea din perioada ovulaţiei; 3. diminuează crampele musculare din timpul menstruaţiei; 4. reduce riscul de anemie pe fondul unor menstre abundente; 5. menţine sub control pilozitatea facială şi corporală; 6. reduce riscul de sarcină ectopică; 7. diminuează acneea; 8. calmează migrenele asociate menstrelor dureroase.

Cum se administrează pilulele

Este bine de ştiut că există folii care acoperă cicluri menstruale de 21 de zile, de 24 de zile sau de 28 de zile. Unele anticoncepţionale vin şi cu indicaţii suplimentare, de aceea este bine să ceri părerea unui specialist, dacă ai un ciclu menstrual mai mare de 28 de zile. Indiferent de numărul de pilule dintr-o folie, trebuie să iei câte o pastilă în fiecare zi, în jurul aceleiaşi ore. În general, poţi începe să iei pilula contraceptivă în orice moment al ciclului menstrual. Există menţiuni speciale dacă abia ai născut, ai avut un avort sau ai pierdut o sarcină, însă aceste lucruri variază de la caz la caz şi le poţi afla de la ginecolog.

Efecte adverse

Metodă preferată, care oferă protecţie ridicată împotriva sarcinilor nedorite, pilula contraceptivă prezintă şi reacţii adverse, pe care se recomandă să nu el ignori. Printre acestea, se numără: libido scăzut, pierderea menstruaţiei sau sângerări excesive care pot dura mai mult de o săptămână, sângerări între menstre, greaţă, iritaţii vaginale, sensibilitate la nivelul sânilor.

Dr. Eremia Ion, medic specialist obstetrică-ginecologie: „Prezervativele şi diafragma sunt singurele metode contraceptive care protejează şi împotriva unei boli cu transmitere sexuală, dar şi aceste bariere mecanice pot da greş‟

Există numeroase tipuri de metode de contracepţie. Le puteţi enumera, cu detalii despre caracteristicile lor?

Pilula contraceptivă. Anticoncepţionalele sunt printre preferatele femeilor atunci când vine vorba despre contracepţie. Pilulele contraceptive administrează zilnic o doză de hormoni care previn sarcina. Printre avantajele acestora se află eficienţa crescută (peste 90%), preţul accesibil, dar şi alte beneficii precum reglarea hormonală în cazul femeilor cu ovare polichistice.

Prezervativul. Eficienţa prezervativului în caz de sarcină este de peste 85%, iar marele avantaj al acestei metode constă în faptul că oferă protecţie şi împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativul face parte din categoria metodelor de contracepţie de tip barieră. Prezervativul feminin. Ca şi prezervativul destinat bărbaţilor, şi cel feminin reprezintă o metodă de contracepţie de barieră, dar şi de protejare împotriva bolilor cu transmitere sexuală. Prezervativul feminin este introdus în vagin, acoperind pereţii acestuia, astfel încât să blocheze pătrunderea spermei. Eficienţa prezervativului feminin este de 79%.

Plasturele contraceptiv. Plasturii contraceptivi au o eficienţă de peste 91% în ceea ce priveşte sarcina, însă nu protejează de BTS. Plasturele contraceptiv împiedică fertilizarea ovulului, eliberând în organism hormoni precum estrogen şi progesteron.

Diafragma contraceptivă – este o metodă de contracepţie de barieră cu eficienţă de 88%. Aceasta are forma unei cupe flexibile, care se introduce în vagin alături de un gel spermicid, cu scopul de a împiedica pătrunderea spermei în canalul uterin. În urma unui consult, medicul va stabili dimensiunile pe care diafragma trebuie să le aibă şi aceasta se va potrivi la fix.

Injecţia hormonală contraceptivă. Eficienţa injectării hormonilor în scop contraceptiv este de mai bine de 94%. Aceste injecţii se fac din trei în trei luni, sunt accesibile din punct de vedere financiar şi foarte eficiente, dacă sunt făcute la timp.

Care sunt, deci, metodele de contracepţie, care pot preveni sarcinile nedorite, dar şi bolile cu transmitere sexuală?

Prezervativele şi diafragma sunt singurele metode contraceptive care protejează şi împotriva unei boli cu transmitere sexuală, dar şi aceste bariere mecanice pot da greş uneori.

 

Sunt persoane care manifestă alergie la prezervative, mai precis la materialul latex, din care sunt confecţionate. Poate fi evitat acest neajuns?

În general, aceasta poate afecta atât bărbaţii, cât şi femeile. La început, manifestările sunt uşoare, iar alergia este trecută cu vederea. Simptomele se agravează însă după fiecare contact cu prezervativul. Pacienţii care prezintă una dintre simptomele menţionate trebuie să efectueze nişte teste alergologice pentru a depista cu exactitate alergenul care provoacă această stare. În cazul în care unul dintre cei doi parteneri are alergie la latex, se pot folosi prezervative din poliizopren. Dacă factorul alergen este un colorant, parfum sau spermicid, se pot utiliza prezervative care nu conţin acele substanţe.

Contraceptivele pot afecta fertilitatea?

Factorii care pot afecta fertilitatea sunt multiplii şi pot transforma acest proces într-unul imposibil. În acest sens, ar trebui să luăm în considerare vârsta din momentul în care s-a apelat la contracepţie. Dacă atunci când ai început să iei anticoncepţionale aveai 25 de ani şi acum ai 35 de ani, şansele ca tu să rămâi însărcinată în primul an de încercări au scăzut considerabil.

Care sunt avantajele, dar şi riscurile pentru sănătate date de metodele de contracepţie hormonale, cum sunt steriletul hormonal, plasturele hormonal, injecţia hormonală etc?

Sterilete hormonale. La fel ca steriletele inerte, cele hormonale trebuie introduse intrauterin de către medic, după control medical şi analize. Cele hormonale prezintă un depozit cu o mică doză de hormon (Levonorgestrel), care se va absorbi în trei-cinci ani, în funcţie de model. Modul de acţiune este complex: crearea unui dop de mucus vâscos în colul uterin şi subţierea mucoasei uterine, făcând improbabilă atât fecundaţia, cât şi nidaţia. Aceste dispozitive influenţează în mod pozitiv o serie de suferinţe ale aparatului genital.

Avantaje:

  • Siguranţă contraceptivă maximă (99,9%);
  • Scad fluxul şi durata menstrelor, uneori până la dispariţie (nu determină menopauză, ovarele funcţionează perfect normal);
  • Scad riscurile de cancer de endometru;
  • Util pentru femeile cu fibroame sau adenomioză (scade volumul fibroamelor şi al focarelor de adenomioză);
  • Dopul de mucus vâscos de la nivelul colului împiedică atât microbii, cât şi spermatozoizii să intre în uter, deci protejează împotriva infecţiilor, a sarcinii, şi permite femeii să facă baie în cadă, bazin sau mare, aproape oricând;
  • Se poate folosi şi ca tratament pentru unele suferinţe uterine, cum ar fi hiperplazia de endometru sau pentru protecţia uterului în timpul substituţiei hormonale.

Dezavantaje:

  • Necesită control prealabil, eventual tratament şi urmărire de către medic; evident, inserţia şi extragerea se realizează de către medic;
  • Preţ relativ mare;
  • Disconfort psihologic la unele femei din cauza absenţei menstruaţiei sau a micilor tulburări menstruale;
  • În rare cazuri, poate genera mici reacţii adverse, în special alergii.

Contraceptivele hormonale sub forma de plasture. Plasturii contraceptivi se aplică săptămânal timp de trei săptămâni, cu pauză de o săptămână. Aceştia se pot desprinde uşor în caz de reacţii nedorite şi prezintă aceleaşi avantaje şi dezavantaje ca pastilele anticoncepţionale. În plus, aceştia conţin însă o concentraţie hormonală cu 60% mai mare în sânge faţă de pastile, se pot desprinde accidental şi pot da neplăceri în unele zone cum sunt sânii. Ca avantaje, plasturii afectează mai puţin ficatul şi se aplică săptămânal.

Injecţiile contraceptive. Aceste doze de contraceptive injectabile se fac intramuscular şi te protejează de sarcini nedorite o perioadă considerabilă de timp. Deci este metoda ideală pentru cele care uită mereu să-şi ia pilulele contraceptive, nemaifiind nevoie să ai mereu grija lor sau a prezervativelor. Majoritatea experţilor spun că sunt 99% sigure, ceea ce înseamnă că din 100 de femei care folosesc această metodă timp de un an, doar una singură rămâne însărcinată. Asta face că injecţiile să se situeze printre cele mai eficiente metode de contracepţie.

Cele mai multe sarcini nedorite apar la femeile care uită să-şi administreze la timp următoarea doză. Deci trebuie să ţineţi minte la ce interval de timp trebuie să ţi se facă următoarea. De asemenea, trebuie să ţineţi cont de faptul că anumite medicamente pot interacţiona cu contraceptivul injectat, diminuând eficienţa acestuia. Pe de altă parte, atârnă în balanţă faptul că aceste contraceptive pot creşte riscul de cancer mamar. Dar folosirea injecţiilor se consideră că ajută la prevenirea chisturilor overiene şi a sarcinilor extrauterine.

Ce se întâmplă dacă uiţi să iei pilula contraceptivă?

Dacă au trecut mai puţin de 24 de ore de la momentul în care ar fi trebuit să luaţi pilula, e recomandat să o administraţi imediat ce vă amintiţi şi pe următoarea, la momentul obişnuit. Dacă vă amintiţi că aţi uitat pastila de ieri, tocmai în momentul în care trebuie să luaţi astăzi pastila, veţi lua două pilule în acelaşi timp. În mod normal, în această situaţie nu există riscul unei sarcini. Atenţie: dacă incidentul are loc în prima săptămână de administrare a anticoncepţionalor, e necesară folosirea unei metode contraceptive de barieră până la şapte zile de administrare corectă a anticoncepţionalelor. Dacă au trecut mai mult de la 24 de ore de la data la care ar fi trebuit să administraţi pastila, luaţi o pilulă chiar în acel moment şi pe următoarea, la ora obişnuită de administrare. Folosiţi în paralel o altă metodă contraceptivă timp de şapte zile. Înainte de cele şapte zile de pauză, riscul unei sarcini este ridicat şi e nevoie să fie folosită încă o metodă contraceptivă. Aceeaşi situaţie este valabilă dacă uitaţi mai multe pastile la rând. Dacă se omite o pilulă contraceptivă combinată, în a doua sau a treia săptămână a blisterului, e bine să se sară peste perioada de pauză dintre cutii. Dacă se omit trei sau mai multe pilule în ultima săptămână de administrare, e indicat să se înceapă imediat o altă cutie de anticoncepţionale. Dacă pilula contraceptivă este omisă de mai multe ori în mai multe perioade ale ciclului menstrual, eficienţa scade considerabil, riscul unei sarcini creşte şi e absolut necesară folosirea în paralel a unei alte metode contraceptive (prezervativ, spermicide, diafragmă ş.a.). Dacă uitaţi să luaţi una sau mai multe din cele şapte pastile „de pauză‟, nu există riscul de sarcină.

De câte ori poţi apela la contracepţia de urgenţă?

Pilula de a doua zi şi cea de a cincea zi se folosesc numai în mod excepţional. În niciun caz nu se administrează cu regularitate. Specialiştii susţin că se poate recurge la aceste pilule nu mai devreme de cinci-şase luni de la o administrare anterioară.

Multe persoane apelează, chiar şi în prezent, la metode bazate pe calendarul ciclului menstrual, modificarea menstruaţiei, măsurarea temperaturii bazale. Sunt eficiente?

Deşi sunt păreri împărţite în privinţa metodei calendarului sau în cea a temperaturii bazale, pentru protecţia de sarcinile nedorite, studiile arată contrariul. Metoda naturală simptotermică (prin care combini metoda calendarului, a mucusului cervical şi a temperaturii bazale pentru a afla zilele fertile) te poate proteja împotriva unei sarcini, la fel de bine precum contraceptivele orale şi te poate ajuta să rămâi însărcinată mult mai uşor decât după stoparea oricăror contraceptive pe baza hormonală.

Când şi cui se recomandă sterilizarea trompelor şi vasectomia?

Sterilizarea feminină are o eficacitate de peste 99% – doar 1 din 200 de femei vor rămâne însărcinate după sterilizare. Poate fi reversibilă, dar rata de succes este mult mai mică, doar 50-80% din femei redevin fertile, în funcţie de vârstă şi de metoda de sterilizare folosită. Este important ca pacienta să fie sigură că nu-şi mai doreşte copii, înainte de a se prezenta la medic pentru sterilizare. Spre exemplu, vasectomia (sterilizarea masculină) poate fi o opţiune mai bună dacă cuplul are copii şi nu îşi mai doreşte alţii. Această procedură este mai uşoară şi mai puţin invazivă.

Dr. Eremia Ion, medic specialist obstetrică-ginecologie, Reţeaua Medicală Pro-Bio, Bucureşti, Splaiul Independenţei 202 *6464

2 specialist sub lupa jpg jpeg

Toate alternativele pilulelor contraceptive

Anticoncepţionalele reprezintă doar una dintre numeroasele opţiuni puse la dispoziţie pentru prevenirea unei sarcini nedorite.

Pe lista metodelor contraceptive fără prescripţie medicală intră:

Prezervativul masculin – are o eficacitate de 98%. Este realizat din latex sau din alte materiale prietenoase cu pielea şi acoperă penisul, blocând, astfel, accesul spermei în vagin.

Prezervativul feminin – eficacitate de 95%. Este realizat tot din latex şi se fixează în interiorul vaginului, pentru a împiedica pătrunderea spermei.

Buretele contraceptiv – eficienţă cuprinsă între 76% şi 88%. Este un burete rotund, din plastic îmbibat cu spermicid, care se fixează în vagin, pentru a bloca şi distruge spermatozoizii.

 

Contraceptive prescrise de medic

Capacul cervical/vaginal (eficienţă de până la 80%) – capac moale şi flexibil, ce se aşază peste colul uterin, pentru a împiedica pătrunderea spermei în uter. Acesta se umple înainte de actul sexual cu spermicid.

– disc moale şi flexibil, care blochează accesul la colul uterin. Se acoperă cu spermicid înainte de folosire.

– tijă de plastic, de dimensiunea unui băţ de chibrit, care se introduce sub piele şi eliberează progestativ. Afectează ovulaţia şi îngroaşă mucusul cervical, blocând accesul spermei.

Dispozitivul intrauterin (steriletul, eficacitate de 99%), un dispozitiv minuscul, în forma literei T, care este introdus în uter în timpul unui consult ginecologic şi poate rămâne acolo câţiva ani. Există sterilete hormonale sau din cupru. Cele din cupru împiedică implantarea ovulului fecundat pe pereţii uterului, iar cele hormonale eliberează progestative, afectează ovulaţia şi blochează accesul spermatozoizilor.

are aproximativ cinci centimentri pătraţi şi se aplică pe piele, unde eliberează estrogen şi progesteron.

conţin hormonul progesteron şi se fac o dată la 90 de zile, de către ginecolog.

are cinci centimetri în diametru şi se introduce în vagin, unde poate fi ţinut până la trei săptămâni, după care este scos în timpul menstruaţiei. Acest inel eliberează estrogen şi progesteron, împiedicând sarcina nedorită.

Metodele tradiţionale

În trecut, dar şi astăzi, nu puţine cupluri apelează la metodele tradiţionale de evitarea sarcinilor, care ţin cont de ovulaţie şi de abstinenţă în perioada fertilă. Cele mai cunoscute şi practicate sunt metoda calendarului, coit întrerupt, metoda temperaturii bazale, metoda ovulaţiei (secreţiei vaginale), alăptarea.

Metoda calendarului

Tot ceea ce trebuie să faci este să marchezi într-un calendar zilele fertile, cuprinse între zilele 10 şi 17 ale fiecărui ciclu, începând cu momentul declanşării menstruaţiei, considerată a fi prima zi. Unele date exprimă un indice de eficienţă între 75% şi 90%.

Metoda mucusului cervical

Numită şi metoda Billings, constă în observarea frecvenţă a consistenţei mucusului şi a fluxului secreţiilor vaginale, luând în considerare culoarea şi mirosul acestora. În condiţii de sănătate, mucusul este de culoare transparentă sau alb translucid, elastic şi abundent. Această metodă naturală de protecţie are o eficienţă de până la 95%, când este folosită corect.

Metoda temperaturii bazale

Această metodă contraceptivă naturală are o eficienţă între 87% şi 97%. Femeia trebuie să-şi ia temperatura bazală şi să noteze cu exactitate zilele în care aceasta creşte uşor – ovulaţia provoacă creşterea de progesteron. Temperatura va fi luată vaginal, cu un termometru digital, zilnic, timp de trei luni, la aceeaşi oră şi imediat după trezire. De reţinut că în zilele de după menstruaţie, temperatura scade, apoi creşte şi rămâne puţin mai ridicată până la următoarea perioadă menstruală. Zilele în care temperatura rămâne scăzută sunt zilele foarte fertile. Pentru protecţie crescută, combină metoda cu cea a calendarului.

Testul ovulaţiei

În farmacii există teste concepute special pentru detectarea creşterii nivelului de estrogen din salivă sau din secreţiile vaginale. În acest fel, este detectată ovulaţia cu trei-patru zile înainte să se producă. Tehnica are o eficienţă de cel puţin 85%.

Metoda retragerii

Cunoscută şi sub numele de coitus interruptus, tehnica presupune retragerea penisului din vagin înainte de ejaculare. Este o metodă de contracepţie populară printre tineri, tocmai pentru că nu presupune costuri, spre deosebire de celelalte forme de contracepţie (prezervative, pilule anticoncepţionale, sterilet etc). Însă medicii recomandă evitarea procedurii, mai ales la începutul vieţii sexuale, deoarece este nevoie de experienţă şi de autocontrol din partea bărbatului.

Cei care suferă de ejaculare precoce nu trebuie să apeleze la această metodă.

Contracepţia prin alăptare

Metoda contraceptivă în timpul lactaţiei materne are o eficienţă de până la 96%, dacă femeia alăptează şi nu are menstruaţie. Când femeia este în perioada de lactaţie, în corpul sau se eliberează un hormon numit prolactină, care împiedică ovulaţia. Dar după cea de-a şasea lună de la naştere şi când mesele de lapte se răresc, metoda nu mai este atât de sigură.

Metoda Sintotermică

Cea mai bună dintre toate metodele naturale contraceptive, cu o eficienţă de 98%, dacă este practicată corect. Metoda presupune să combini mai multe tehnici în acelaşi timp. Astfel, se ţine cont de metoda temperaturii bazale, metoda mucusului cervical, palparea colului (cu patru-cinci zile înainte de ovulaţie, colul se înmoaie, iar după ovulaţie, redevine ferm) şi observarea durerii ovulatorii (disconfortul apare în timpul ovulaţiei).

Ştiai că…

…durata de viaţă a unui ovocit este între 24 şi 48 ore, în timp ce cea a spermatozoidului este până la 92 ore?

…potrivit statisticilor în domeniu, probabilitatea de a rămâne însărcinată practicând metoda retragerii este de 4 la 100, dacă este efectuată corect, şi de 27 la 100, dacă este efectuată incorect?

@shutterstock, arhivă