Reguli de sănătate sexuală
Cât de des ar trebui să-ţi faci un test Papanicolau sau o mamografie? Ei, dacă e să cauţi pe net, probabil că te-ai zăpăci de cap. Noroc că există în viaţa ta un medic ginecolog care să-ţi spună clar ce şi cum.
Mamografia
Există, anumite idei asupra cărora nici marile organizaţii internaţionale preocupate de sănătatea femeii nu se pun de acord. Ca regulă, cei mai mulţi medici spun că primul screening mamografic trebuie să fie făcut în jurul vârstei de 50 de ani.Adevărul e că marile societăţi internaţionale de medicină spun că, totuşi, aceste screeninguri ar trebui să aibă loc mai devreme de 50 de ani, anume între 40 şi 50 de ani. În cazul tău, medicul e cel care va decide când să ai primul screening mamografic, având drept criterii istoricul tău personal, istoricul familial, problemele tale de sănătate, densitatea sânilor tăi.ş.a.m.d.
Dacă iei antibiotice, creează-ţi un plan de control al sarcinii de rezervă
, toată lumea zice la fel.
e că cele mai multe dintre antibioticele standard nu au niciun impact important asupra eficienţei pilulei contraceptive. Există antibiotice, prescrise ca rifampicina şi rifabutina – care se prescriu în caz de tuberculoză – şi care pot să aibă un impact serios asupra pilulei contraceptive. E bine să vorbeşti cu medicul tău ginecolog ori de câte ori iei un medicament nou şi să-l întrebi ce impact există între noua ta medicaţie şi controlul hormonal al sarcinii.
Nu rămâi însărcinată uşor, după 35 de ani
, lumea încearcă să obţină o sarcină cam cu şase luni înainte să înceapă să-şi pună probleme de fertilitate a cuplului.
este că trebuie numaidecât să-i spui de planurile tale medicului tău ginecolog. El îţi va recomanda un set de analize care să reveleze starea ta generală de sănătate. Măsura se recomandă cu atât mai mult cu cât ai probleme cu menstruaţia, e neregulată sau dureroasă sau ai o boală pelvină inflamatorie, sau ai în familie istoric de menopauză timpurie.
Tânără? Fată? HPV e marea ta problemă!
, virusul uman papiloma afectează vârstele tinere mai ales din cauza inconstanţei partenerilor.
este că orice femeie activă sexual e la fel de expusă infecţiei cu HPV şi, prin urmare, expusă cancerului cervical. Dar, în afară de HPV, mai sunt gonoreea şi clamidia, alte boli de care trebuie să-ţi fie teamă în egală măsură. Ca să nu mai vorbim de infecţii şi mai serioase. E important să-ţi faci un pachet de analize o dată la şase luni pentru a-ţi verifica starea generală a aparatului genital, mai ales dacă ai parteneri multipli.
Spre deosebire de cei cu parteneri multipli, partenerii monogami au mult mai puţine asemenea probleme.
Examenul pelvian regulat nu e o necesitate
, aşa se spune.
este că prevenţia e mama mamelor, aşa că trebuie să-ţi faci examinări regulate. Un examen de rutină îi permite medicului tău să identifice orice neregulă, de obicei asimptomatică. De la fibroame şi chisturi, la cancere şi boli transmise sexual fără niciun fel de simptomatologie. Deci trebuie să te duci la control!
Sursa foto: www.medicalnewstoday.com