Cum să creezi parole puternice, pe care nimeni să nu le poată afla

Știi deja că nu e bine să folosești parole simple precum „12345” nici măcar la interfonul de la bloc, ce să mai vorbim despre conturile tale bancare sau cele în care există informații private despre tine și familia ta?! Însă ce să faci ca să-ți protejezi banii, fotografiile de familie, informațiile individuale precum CNP-ul tău și adresa de acasă, fără să stai cu grijă că oricine îți poate sparge conturile oricând?

image

E limpede pentru toată lumea că, fără parole puternice la conturile tale online, ești victimă sigură în fața cuiva care îți poate fura bani, rezultatele medicale, fotografii private sau chiar identitatea pe care o ai pe conturile sociale.  

Brian Contos, șeful securității de la Phosphorus Cybersecurity, a declarat, pentru www.rd.com, că există metode simple de a crea parole puternice, pe care să ți le amintești destul de ușor.

Parolele puternice au câteva lucruri în comun – lungime, complexitate, unicitate. Lungimea trebuie să fie de cel puțin 15 semne, aici fiind incluse atât litere, cifre și semne de punctuație. Hackerii folosesc un software cu care încearcă parole până reușesc să le spargă, însă cele lungi sunt mai dificil de spart. Pur și simplu, durează mai mult până să spargi o parolă mai lungă decât una scurtă și e posibil ca hackerul respectiv să nu mai aibă răbdare și să treacă la altă parolă.

Complexitate și unicitate

Complexitatea unei parole ține de faptul că ea conține atât litere mici, cât și mari, cifre și semne de punctuație. Cu cât ai mai multe semne diferite, cu atât e mai complexă parola și mai greu de aflat.

Faptul că avem aceeași parolă la cardul bancar, la conturile online și la laptop nu face decât să fim o pradă mai ușoară în fața celor care se ocupă cu spargerea parolelor. Iar această greșeală e făcută de mulți. Dacă nu vrei să-ți pui în pericol informațiile tale private, creează câte o parolă diferită pentru fiecare cont al tău.

Încearcă să nu pui data de naștere a ta sau a copiilor tăi, pentru că poate fi ușor de găsit pe conturile tale de Facebook, Instagram, etc. E la mintea cocoșului că un hacker va încerca diverse variante de litere și numere care să conțină data nașterii, data nunții sau o vârstă anume, la care s-a întâmplat ceva memorabil pentru tine.

Cum ții minte parola?

Ca să ții minte o parolă puternică, gândește-te la o frază care poate însemna ceva pentru tine, nu la o înșiruire de mai multe litere, care nu înseamnă nimic. Poate un vers dintr-o poezie sau o melodie să fie alegerea ta. Nu trece numele cățelului, folosește simboluri precum S in loc de dolar sau E pe post de cifra 3, de exemplu.

foto - Shutterstock



Recente

marilyn monroe
Halle Berry  jpg
Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg
Meghan Fox  Instagram jpg
Cristiano Ronaldo este in vacanta cu familia  jpg
Bella Hadid  foto   Shutterstock jpg
Keely Brosnan si Pierce Brosnan  jpg