Curiozităţi despre lilieci. Ce legătură au cu bananele, mango sau boabele de cacao
Ştiai că nu toţi liliecii hibernează, că sunt polenizatori importanţi în natură sau că şi ei se pot îmbolnăvi, la rândul lor?
Pare că liliecii au dobândit de-a lungul timpului o reputaţie negativă, însă ei fac mult mai multe lucruri decât cunoaştem.
Peste 1400 de specii de lilieci în lume
Liliecii se pot găsi aproape în oricare parte a Pământului, cu excepţia deşerturilor extreme şi a regiunilor polare. Speciile se diferenţiază între ele în funcţie de dimensiune şi greutate. De exemplu, liliacul-bondar (Kitti) apare în vestul Thailandei şi în sud-estul Myanmarului. Cântăreşte mai puţin de un bănuţ, ceea ce îl face unul dintre cele mai mici mamifere din lume.
Nu toţi liliecii hibernează
Nu toţi liliecii îşi petrec iernile prin peşteri. Unele specii de liliac migrează spre zone mai calde în căutarea hranei.
Inclusiv liliecii se îmbolnăvesc
Milioane de lilieci mor din cauza Sindromului nasului alb. Infecţia - numită după o ciupercă albă ce apare pe botul şi aripile lor - afectează liliecii care hibernează. Pentru a evita răspândirea bolii, decontaminează-ţi îmbrăcămintea, încălţămintea şi echipamentul înainte şi după intrarea într-o peşteră.
Sunt polenizatori foarte importanţi în climatele tropicale şi deşertice
Peste 300 de specii de plante cu fructe comestibile, ca de pildă bananele sau mango, depind de lilieci pentru polenizare. Astfel, liliecii ajută la răspândirea seminţelor pentru nuci caju, smochine şi cacao. Fără aceştia, nu am avea plante precum agavele sau cactusul Saguaro, cel mai mare cactus din SUA. Liliecii se hrănesc cu insectele din flori, dar şi cu nectarul lor. În plus, există plante polenizate de lilieci care sunt întrebuinţate pentru producţia anumitor medicamente.
Liliecii, de temut pentru insecte
În fiecare noapte, un liliac poate mânca insecte care echivalează cu propria sa greutate sau chiar mai mult. Dieta bogată pe care o au liliecii îi ajută pe pădurari şi fermieri să-şi protejeze culturile de insectele dăunătoare. Cu alte cuvinte, liliecii fie mănâncă fructe, polen, nectar, fie sunt carnivori (insecte). Doar trei specii de liliac se hrănesc cu sângele pradei.
Sunt singurul mamifer zburător
În timp ce veveriţa zburătoare poate călători pe distanţe scurte, în cazul liliecilor lucrurile stau mult mai bine de atât. Aripa unui liliac seamănă cu o mână de om, doar că pielea dintre degete este mult mai mare, mai subţire, mai întinsă. Flexibilitatea aripilor îi face pe lilieci foarte agili.
Cel mai longeviv liliac
Majoritatea liliecilor trăiesc mai puţin de 20 de ani în sălbăticie, însă oamenii de ştiinţă au investigat câteva specii de liliac care trăiesc mai mult de 30 de ani. În anul 2006, un liliac din Siberia a stabilit recordul mondial la 41 de ani.
La fel ca pisicile, se curăţă singuri
Liliecii petrec mult timp îngrijindu-se singuri. Există şi specii care se îngrijesc unele pe altele. Pe lângă blana curată, îngrijirea menţine controlul eventualilor paraziţi.
Grupurile de lilieci se numesc colonii
La fel ca alte mamifere, liliecii-mamă îşi hrănesc puii cu laptele lor, nu cu insecte. De altfel, au şi buric. Nasc câte un pui pe an şi formează, de obicei, colonii primăvara în peşteri, trunchiuri de copaci vestejiţi sau crăpături de stânci. Un grup de lilieci strâns legat, înghesuindu-se unul lângă altul, măreşte şansele de reproducţie sau de creştere a puilor.
Nu sunt orbi
Liliecii maturi pot vedea mai bine decât oamenii. Sunt, de altfel, maeştri senzoriali, cu alte cuvinte, comunică şi se orientează prin ecolocaţie - semnale transmise cu frecvenţă înaltă, care revin sub formă de ecou (ultrasunete).
Nu intră în părul oamenilor
Liliecii au o capacitate uimitoare de a se descurca pe timpul nopţii, astfel că ştiu cum să-ţi evite părul, mai ales că nu are nicio treabă cu el, ci cu insectele pe care vor să le captureze.
FOTO Shutterstock.com