Ce reprezintă cercurile rotunde ca niște vânătăi de pe spatele înotătorilor?
Jocurile Olimpice 2024 de la Paris ne oferă șansa să observăm că unii înotători au pe spate cercuri rotunde și închise la culoare, care se aseamănă cu niște vânătăi. Ce reprezintă aceste semne?
Prezența vânătăilor pe corpul sportivilor de performanță nu reprezintă un motiv de îngrijorare pentru fanii acestora! De fapt, tehnica datează de mulți ani, Michael Phelps (39 de ani) fiind printre primii mari înotători care a concurat cu astfel de cercuri rotunde, închise la culoare, pe spate și pe picioare.
Citește și acest articol: Satul Olimpic din Paris a rămas fără mâncare. Alimentele sunt raționalizate
De ce au înotătorii vânătăi pe corp?
„Vânătăile” de pe corpul întotătorilor provin de la Terapia cu ventuze (sau Cupping), o practică veche de vindecare, care își are originile în culturile din Asia și Orientul Mijlociu. Metoda datează de mii de ani, însă a devenit recent populară datorită utilizării de către celebrități și sportivi.
Ce presupune Terapia cu ventuze?
Această tehnică presupune aplicarea unor ventuze din sticlă, plastic sau alte materiale pe corp, cu ajutorul cărora se realizează o senzație de presare (sau vacuum) cu beneficii pentru sănătate.
Prin aplicarea ventuzelor, circulația sângelui crește în zona unde sunt plasate, ceea ce ameliorează tensiunea musculară, îmbunătățește fluxul sanguin general și contribuie la repararea celulelor. De asemenea, poate ajuta la formarea de țesuturi noi conjuctive și la crearea de vase noi de sânge în țesut, scrie „Healthline”. Potrivit unui studiu realizat de specialiștii de la „Harvard Medical School”, tehnica oferă o oarecare ameliorare a durerilor de gât sau de spate.
Vezi și acest articol: Masajul cu ventuze de silicon te scapă de celulită! Pune sângele în mișcare și reduce acumularea de lichid
Cum se produc aceste vânătăi?
În urma Terapiei cu ventuze, practicanților le apar pe corp cercuri, închise la culoare, similare cu niște vânătăi. Aceste semne sunt, de fapt, rezultatul vacuumului creat de ventuze, care trage pielea și țesuturile subcutanate în sus, iar astfel se produce o ruptură a vaselor mici de sânge (capilare) sub piele. Vânătăile rezultate se vindecă în funcție de starea de sănătate a practicantului, iar de cele mai multe ori într-o perioadă de 5-10 zile.
Sursă foto: Pinterest, Shutterstock