Cine e „Iisus din Siberia”? Una dintre soțiile lui avea 7 ani!
Orice cult spiritual care a existat vreodată are un lider carismatic, al cărui cuvânt devine lege, și o îndoctrinare care este pe cât de fantastică, pe atât de puternică și de acaparatoare.
De cele mai multe ori, membrii unui cult religios sunt manipulați și exploatați, fie că ei își dau seama de asta și aleg să se sacrifice de dragul binelui suprem, fie că nici măcar nu văd gruparea din care fac parte ca pe o sectă.
Totuși cum de reușesc anumiți oameni să devină conducătorii supremi ai unui grup de persoane? Vissarion, de pildă, sau „Iisus din Siberia”, după cum e cunoscut rusul, a condus o comună din Rusia timp de 30 de ani până să fie arestat în 2020 pentru ilegalitățile comise. Care au fost acestea?
Imaginea „Salvatorului”
După cum se vede și în imaginile cu el, Vissarion chiar arată ca Iisus, are plete ca Mântuitorul, și un zâmbet care amintește de candoarea fiului lui Dumnezeu. Însă faptele lui nu aveau nimic de-a face cu bunătatea și generozitatea lui Hristos.
Născut în Krasnodar, Rusia, în 1961, Vissarion are un alt nume în acte - Sergei Anatolievici Torop, cum era cunoscut în viața sa dinainte de-a deveni lider spiritual și a-și înființa propria religie. Sergei a fost fierar, după care s-a făcut polițist rutier, care dirija circulația. A făcut stagiul miliar obligatoriu de doi ani, iar la 18 ani le-a scris părinților săi: „N-o să pot trăi pe pământul ăsta decât dacă devin cunoscut pe întreaga planetă!”. Ceea ce i-a cam ieșit, din păcate!...
După ce a fost concediat din ultimul său serviciu „lumesc”, s-a înscris într-un club de OZN-uri siberiene. Pe 18 august 1991, și-a susținut primul său discurs televizat, iar ziua cu pricina este cea mai mare sărbătoare anuală a „credincioșilor” săi. Acela a fost anul în care Torop a început să meargă prin Siberia și să convingă oamenii de cele spuse de el. În 1994, a înființat Biserica Ultimului Testament la Ministrul Justiției din Rusia și și-a construit sediul central pe lângă satul Petropavlovka din Siberia, denumit „Orașul Soare”.
Viața în Orașul Soare
După cum ne imaginam, supușii lui purtau haine albe și largi, aveau case construite chiar de mâna lor și se rugau neîncetat la portretele lui Vissarion. Nu aveau bani și nici produse cumpărate de la magazine, se hrăneau doar cu ce plantau ei și repetau într-una un singur lucru: „Profesorul” le oferea răspunsul la toate întrebările lor, le îndepăra orice îndoială și le-a dat un loc în care să fie fericiți.
În ce credea Vissarion? El amenința neîncetat cu Apocalipsa, evident, și susținea că extratareștii ne supraveghează din spațiu, lucruri care îi determinau pe supuși să se comporte cum dorea el și să nu-i iasă niciodată din cuvânt. Veganismul și lipsa de alcool și anumite alimente le făcea acestora viața grea, da rei suportau tot. „Iisus din Siberia” ridica în slăvi poligamismul „de dragul supunerii femeilor”.
Poligamismul și ilegalitățile în floare
Liderul spiritual rus are șase copii concepuți cu două femei diferite. De fapt, una dintre soțiile lui locuia cu el încă de când aceasta era doar un copil și avea 7 ani. Când copila a împlinit 19 ani, Vissarion s-a însurat cu ea, susține Daily Mail.
Până ce autoritățile ruse au intervenit în Orașul Soare, în 2020, mai mulți copii mici au murit din cauza faptului că nu erau îngrijiți, un om a decedat după ce înghețase în pădure, pacienții cu cancer s-au stins și ei pentru că n-au primit niciun tratament și alți „credincioși” s-au sinucis. Vissarion avea atunci 59 de ani și trăia bine-mersi. A fost prins într-un elicopter, purtând o mască de schi și încercând, cel mai probabil, să fugă.
În prezent, Vissarion e în închisoare și n-are prea multe șanse să iasă în curând. The New York Times publica, în octombrie 2021, că se afla după gratii și data procesului său nu fusese încă stabilită.
Foto - Shutterstock