Ciudăţenii mai puţin ştiute. Cine şi de ce a inventat caruselul, îngheţata sau fulgii de porumb?

Unele dintre cele mai obişnuite lucruri din viaţa ta, ca îngheţata, fulgii de porumb, pâinea feliată, caruselul au o istorie care merită ştiută. Descoperă şi ce este sindromul premestrual la bărbaţi şi de ce erau considerate semn de inteligenţă coifurile ascuţite!

image

Ştiai că un om de afaceri a inventat caruselul pentru a distrage atenția americanilor de la păcat? În preajma anului 1880, LaMarcus Thompson nu suporta că americanii erau tentați de saloane și bordeluri. Și-a propus să îndrepte unul dintre cele mai imorale locuri la care se putea gândi: Coney Island din New York. A construit primul carusel din America pentru a le oferi new-yorkezilor o distracție bună. Peste 2000 au fost ridicate în SUA. Cel din Coney Island avea şi motor electric şi a fost o atracţie foarte căutată până într-o zi de vară a anului 1915 când s-a produs un accident. Trenul a luat o cotitură cu o viteză foarte mare şi a aruncat 3 oameni care au decedat. O femeie şi fiul ei au supravieţuit, pentru că s-au ţinut de balustrada trenului.

Între anii 1911 şi 1936, în Massachusetts, după ce doi pasageri şi-au pierdut viaţa fiind aruncaţi din carusel, s-au instalat sisteme de siguranţă. Se pare că nici acestea nu au fost sigure, întrucât noi accidente au avut loc în anii 1917, 1923 şi 1929, ceea a atras închiderea caruselului.

Îngheţata pe băţ a fost inventată din întâmplare

Realizată de un tânăr de 11 ani în 1905, îngheaţata pe băţ este una dintre cele mai iubite dulciuri printre copii. Frank Epperson şi-a lăsat peste noapte un pahar cu suc pe verandă cu un băţ folosit pentru a amesteca. S-a trezit cu cea mai delicioasă surpriză a doua zi dimineaţă. După 17 ani, a început să-l vândă cu diferite arome şi răsfăţul a devenit în curând un succes neaşteptat.

Conurile de îngheţată au fost create din bunătate şi generozitate. Ernest Hamwi a participat la târgul mondial din St. Louis, SUA, unde vindea produse de patiserie asemănătoare unei vafe numite Zalabis. Vecinul său vindea îngheţată şi, în scurt timp, a rămas fără recipiente în care s-o ofere clienţilor. Pentru a-l ajuta, Hamwi a făcut conuri din Zalabis care puteau să ţină îngheţata. Ideea a prins atât de bine, încât cei doi au colaborat pentru a avea mai mult succes la clienţi cu noul lor produs.

Fulgii de porumb, inventaţi pentru scăderea libidoului exacerbat

Crescut în Biserica Adventistă de Ziua a Şaptea, John Harvey Kellogg fusese obişnuit să se bazeze pe principiile de sănătate adventiste: menţinerea unei diete vegetariene, evitarea alcoolului, tutunului şi cofeinei, exerciţiile fizice regulate, consumul de multă apă. De altfel a trăit 91 de ani, fapt datorat probabil aerului proaspăt şi a dietei vegetariene pe care a susţinut-o toată viaţa. Medic, nutriţionist, inventator şi misionar medical, el a făcut parte din marele val de reformatori sociali ai erei progresive. El credea că alimentele acţionează precum medicamentele şi pot reduce libidoul, ceea ce ajuta la combaterea a ceea ce a fost considerat flagelul debilitant al masturbării.

Medicul a fost un moştenitor al tradiţiei secolului al XVIII-lea care susţinea că masturbarea este vinovată pentru o serie de afecţiuni şi chiar pentru nebunie. Soluţia lui pentru această suferinţă a fost o dietă sănătoasă. Era de părere că o dietă bazată pe carne şi condimente creşte dorinţa sexuală, în timp ce mâncarea mai simplă, ca nucile şi cerealele, o reduce. De aceea a impus pacienţilor săi un regim ca un tratament care consta în consumul de făină de ovăz şi făină de porumb coaptă sub formă de biscuiţi, fără zahăr. Le-a numit „granula”. Un produs cu nume asemănător era deja fabricat şi vândut de James Caleb Jackson, un alt reformator dietetic, de aceea Kellogg i-a schimbat numele creaţiei în „granola”. Mai târziu, Kellogg a creat ceea ce cunoaştem azi drept fulgii de porumb.

În jurul anului 1877, medicul Kellogg a inventat un amestec de făină, ovăz şi făină de porumb coapte de două ori, pe care a început să-l sfărâme în bucăţi mici, după ce o pacientă şi-a rupt un dinte din cauza bucăţilor de o dimensiune prea mare. El credea că prin coacerea cerealelor integrale la temperaturi ridicate, un proces numit dextrinizare, acestea devin mai uşor de digerat şi mai sănătoase.

Nu poţi fredona dacă te ții de nas

În mod normal, atunci când fredonezi, aerul trece prin nas pentru a crea sunetul și, desigur, nu poate face asta când îl ţii închis. Este unul dintre ciudăţeniile despre corpul uman pe care trebuie să le testezi.

Există sindrom premenstrual masculin?

Sindromul premenstrual este manifestat prin simptome care afectează femeile în săptămâna înainte de începerea ciclului menstrual. Bărbații ar trebui să evite glumele pe seama acestui sindrom, deoarece medicina a depistat echivalentul masculin numit sindrom masculin iritabil, care are ca simptome hipersensibilitatea, frustrarea, anxietatea și furia. Sindromul este asociat cu modificări biochimice, fluctuații hormonale, stres și pierderea identității masculine.

Pâinea feliată a fost interzisă în al Doilea Război Mondial

În anul 1928, a fost vândută prima pâine feliată la maşină. Americanii se obișnuiseră cu aceasta când dintr-o dată, în 1943, a fost interzisă. Motivul? Consuma prea multe ambalaje din plastic, iar plasticul putea fi folosit în efortul de război. Oricât de nobil ar fi fost motivul, nimeni n-a văzut ideea cu ochi buni, aşa că interdicția a durat doar trei luni.

Coifurile, semne de inteligenţă?

Filosoful din secolul al XIII-lea John Duns Scotus credea că purtarea unui coif ascuțit ajuta la răspândirea cunoștințelor de la vârf la creier, iar adepții săi, „Dunsmen”, le-au purtat cu onoare. În preajma anului 1500, ideile lui Duns Scotus şi-au pierdut popularitatea, iar semnificația coifului a fost schimbată, devenind o glumă.

Info

Homarii gustă cu picioarele. Perii mici ai cleștilor homarilor sunt echivalentul papilelor gustative umane, iar dinții lor se află în unul dintre cele trei stomacuri.



Recente

Anne Hathaway  foto   Shutterstock jpg
Christina Applegate jpg
Tom Cruise jpg
Rebel Wilson  foto   Shutterstock jpg
Vincent Dransfield  jpg
Shannen Doherty, Tori Spelling  foto   Shutterstock jpg
Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
elvis presley jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg