Drumul muzicii: de la gramofon la playere

1 76308 original jpg jpeg

Cine nu iubeşte muzica? Pentru mine, ea este mai mult decât o pasiune, este un mod de a trăi. Fac parte din generaţia care asculta melodii pe casete, pe care le derulam cu creionul şi îmi doream să le aud la nesfârşit.  

După cum bine ştii, evoluţia muzicii este strâns legată de dezvoltarea tehnologiei, căci fără instrumentele de redare nu am putea să ne bucurăm de suportul pe care este înregistrată, fie el bandă magnetică sau CD. Istoria aparatelor „de pus muzică“ s-a scris de-a lungul câtorva secole.

Automatofone şi fonautografe

Epoca dispozitivelor de redare a sunetului începe cu aşa-numitele automatofone, termen care cuprinde toate dispozitivele destinate să producă muzică prin procedee mecanice. Flaşneta face parte din această categorie, la fel şi pianele mecanice, toate având la bază o cartelă perforată, care programează succesiunea notelor muzicale. În 1857, este brevetat fonautograful francezului Édouard-Léon Scott de Martinville, capabil să înregistreze vocea umană. Inventatorul fixează un stilet pe o membrană elastică şi se înregistrează chiar pe sine, cântând o melodie pentru copii.

Patefonul lui Thomas Edison

Tot un francez, Charles Cros, găseşte în 1877 o modalitate de a înregistra sunetele pe un suport îmbibat cu negru de fum. Numeşte invenţia sa – nebrevetată, însă - paleofon. În paralel, inginerul american Thomas Edison descoperă fonograful, îl brevetează şi îl şi comercializează. Maşinăria, dotată cu pâlnie pentru redarea sunetelor, foloseşte un cilindru – de ceară, mai întâi, apoi acoperit cu foiţă de cositor – pe care sunt gravate sunetele în cursul înregistrării, acestea fiind apoi citite cu ajutorul unui ac. Inginerul german Émile Berliner contribuie şi el la dezvoltarea domeniului muzical, brevetând străbunicul discului clasic. Primul aparat care foloseşe astfel de discuri este numit gramofon.

Casetele audio şi discurile compacte, o frenezie muzicală

În anii ’60, casetele câştigă rapid monopolul pe piaţa muzicii, datorită simplităţii lor şi a preţului redus. Fiecare stochează 10 -12 melodii ale artiştilor în vogă. Douăzeci de ani mai târziu, cele mai mari companii producătoare de dispozitive electronice îşi unesc forţele şi creează un sistem care să poată stoca informaţia audio în format digital. Primul compact disc este lansat în anii ’80, în Asia, şi are o capacitate de o oră, după care se extinde la 74 de minute, suficient pentru a stoca Simfonia a IX-a a lui Beethoven.

Aparatele milenariştilor

Pentru a acoperi nevoia de cât mai multă muzică pe un dispozitiv, o companie germană creează Mp3 playerul portabil. Dispozitivul devine extrem de îndrăgit de pasionaţii de tehnologie şi muzică, căci capacitatea sa de stocare e mult mai mare decât cea a CD-urilor, e dotat cu căşti şi are dimensiuni reduse. Pe rând, marile companii lansează şi alte variante ale aparatului, cu o memorie mai mare şi cu un meniu simplificat. Astăzi, telefoanele mobile de timp smartphone au şi rolul de „cutiuţă muzicală“, redând fidel mii de melodii păstrate în memorie.Recente

Kim Kardashian jpeg
John Travolta foto  Shuttestock jpg
Beyonce, Jay Z, Tina Turner jpg
Nick Cannon foto  Instagram jpg
Kelly Clarkson jpg
Rihanna foto  Shutterstock jpg
Summer in the city reprogramat jpg
Karpatia Pony Show 2023: cinci zile de acțiune și distracție pentru întreaga familie pe Domeniul Cantacuzino, Florești!
Untold2022 0807 235921 2M5A4740 JulienDuval ok jpg
SAGA x MAI jpg
Tina Turner foto  Instagram jpg
Britney Spears bea litri de cafea si energizante ca sa nu doarma noptile Sursa foto shutterstock 431461978 jpg
Click! Pentru Femei jpg
Victoria Beckham, Harper Beckham jpg
Taylor Swift jpg
Sanii mai mari nu aduc fericirea Sursa foto shutterstock 1073334950 jpg
Ducii de Sussex, Prinții de Wales foto  Shutterstock jpg
Jennifer Aniston, Courteney Cox sursa  Shutterstock jpg
De Niro jpg
Cum reactionezi cand esti gelos in functie de zodie Sursa foto shutterstock 2037180338 jpg