Grupări criminale înfiinţate cu intenţii bune. Când s-a transformat Mafia într-o organizaţie periculoasă?
Este surprinzător că unele dintre cele mai cunoscute grupuri criminale nu au început prin a avea intenţii rele. În mod ironic, multe dintre acestea au fost întemeiate tocmai pentru a lupta împotriva criminalităţii şi a nedreptăţilor.
Cu toate intenţiile bune pe care le-au avut la început, de-a lungul vremii, membrii unor grupări şi-au pierdut latura morală şi au început să facă aceleaşi nedreptăţi ca acelea contra cărora au fost create.
Mafia siciliană
Istoria Mafiei datează din secolul al XIX-lea, când Sicilia era independentă şi se afla sub controlul invadatorilor străini. Sicilienii au format un grup care să-i protejeze. Membrii grupului se numeau mafios. De-a lungul timpului, Mafia s-a transformat într-o armată privată care se numea mafie. Mafioţii au fost buni până când au început să forţeze proprietarii de terenuri să le plătească bani pentru protecţia pe care o ofereau.
Citeşte şi:
Mafia s-a manifestat mai mult după ce Italia a preluat controlul Siciliei în anul 1861. În imposibilitatea de a pune în aplicare legea şi ordinea, guvernul italian a apelat la Mafie pentru a ajuta la vânarea grupurilor criminale de pe insulă. În schimb, guvernul permitea continuare de extorcare de bani pentru protecţie de la proprietari. În timp ce Italia se aştepta ca acesta să fie un acord temporar, Mafia a profitat de ocazie pentru a-şi extinde controlul asupra politicii şi economiei Siciliei, ajungând aşa cum o cunoaştem în prezent.
Gruparea Yakuza, formată cu intenţii bune revine la origini şi face donaţii
Yakuza este o organizaţie criminală din Japonia asemănătoare mafiei. Spre deosebire de altele, originea lor este incertă. Una dintre teorii indică faptul că s-a format din grupurile care protejau satele japoneze de samuraii nemiloşi şi care aveau intenţii bune. Yakuza se îndepărtează treptat de trecutul său violent şi se angajează doar în luare de mită şi alte mici infracţiuni. Când nu primesc mită, Yakuza se ocupă cu fapte caritabile, cum ar fi donaţii pentru victimele unor cutremure sau servicii pentru guvernul japonez, aşa cum s-a întâmplat în 1960, când guvernul a contractat organizaţia să ofere protecţie în timpul unei vizite a preşedintelui american Dwight. D. Eisenhower.
Regii latini
În 1964, doi lideri şi-au unit grupurile anti-rasiste pentru a-şi apăra mai bine membrii împotriva rasiştilor, grupurile de stradă italiene şi greceşti care îi intimidau pe puertoricanii din West Side. Rezultatul a fost Regii latini, Latin Kings, o bandă de stradă foarte violentă, cea mai activă în zonele din Chicago, SUA. Noul grup a continuat să lupte împotriva rasiştilor, agresorilor şi chiar a ofiţerilor de poliţie care le-au hărţuit membrii fără niciun motiv.
În curând, şi-au diversificat apartenenţa etnică şi au început să primească afro-americani şi chiar albi care erau împotriva rasismului. Grupul s-a lărgit, ceea ce înseamnă că au avut nevoie de mai mulţi bani pentru a-şi finanţa activităţile. Au obţinut aceşti bani din vânzarea de droguri, ceea ce i-a introdus în lumea criminalităţii.
FOTO: Shutterstock