Grupări criminale înfiinţate cu intenţii bune. Când s-a transformat Mafia într-o organizaţie periculoasă?

1 shutterstock 572068303 jpg jpeg

Este surprinz─âtor c─â unele dintre cele mai cunoscute grupuri criminale nu au ├«nceput prin a avea inten┼úii rele. ├Än mod ironic, multe dintre acestea au fost ├«ntemeiate tocmai pentru a lupta ├«mpotriva criminalit─â┼úii ┼či a nedrept─â┼úilor.

Cu toate inten┼úiile bune pe care le-au avut la ├«nceput, de-a lungul vremii, membrii unor grup─âri ┼či-au pierdut latura moral─â ┼či au ├«nceput s─â fac─â acelea┼či nedrept─â┼úi ca acelea contra c─ârora au fost create.

Mafia sicilian─â

Istoria Mafiei dateaz─â din secolul al XIX-lea, c├ónd Sicilia era independent─â ┼či se afla sub controlul invadatorilor str─âini. Sicilienii au format un grup care s─â-i protejeze. Membrii grupului se numeau mafios. De-a lungul timpului, Mafia s-a transformat ├«ntr-o armat─â privat─â care se numea mafie. Mafio┼úii au fost buni p├ón─â c├ónd au ├«nceput s─â for┼úeze proprietarii de terenuri s─â le pl─âteasc─â bani pentru protec┼úia pe care o ofereau.

Cite┼čte ┼či:

Al Capone, terorizat p├ón─â la moarte de Jimmy. Cine era acesta ┼či cum a ├«ncercat gangsterul s─â scape de el?

Mafia s-a manifestat mai mult dup─â ce Italia a preluat controlul Siciliei ├«n anul 1861. ├Än imposibilitatea de a pune ├«n aplicare legea ┼či ordinea, guvernul italian a apelat la Mafie pentru a ajuta la v├ónarea grupurilor criminale de pe insul─â. ├Än schimb, guvernul permitea continuare de extorcare de bani pentru protec┼úie de la proprietari. ├Än timp ce Italia se a┼čtepta ca acesta s─â fie un acord temporar, Mafia a profitat de ocazie pentru a-┼či extinde controlul asupra politicii ┼či economiei Siciliei, ajung├ónd a┼ča cum o cunoa┼čtem ├«n prezent.

Gruparea Yakuza, format─â cu inten┼úii bune revine la origini ┼či face dona┼úii

Yakuza este o organiza┼úie criminal─â din Japonia asem─ân─âtoare mafiei. Spre deosebire de altele, originea lor este incert─â. Una dintre teorii indic─â faptul c─â s-a format din grupurile care protejau satele japoneze de samuraii nemilo┼či ┼či care aveau inten┼úii bune. Yakuza se ├«ndep─ârteaz─â treptat de trecutul s─âu violent ┼či se angajeaz─â doar ├«n luare de mit─â ┼či alte mici infrac┼úiuni. C├ónd nu primesc mit─â, Yakuza se ocup─â cu fapte caritabile, cum ar fi dona┼úii pentru victimele unor cutremure sau servicii pentru guvernul japonez, a┼ča cum s-a ├«nt├ómplat ├«n 1960, c├ónd guvernul a contractat organiza┼úia s─â ofere protec┼úie ├«n timpul unei vizite a pre┼čedintelui american Dwight. D. Eisenhower.

Mafiot ┼či-n realitate? Joe Pesci, acuzat c─â a pl─âtit un asasin ca s─â-l omoare pe fostul so┼ú al fostei lui so┼úii

Regii latini

├Än 1964, doi lideri ┼či-au unit grupurile anti-rasiste pentru a-┼či ap─âra mai bine membrii ├«mpotriva rasi┼čtilor, grupurile de strad─â italiene ┼či grece┼čti care ├«i intimidau pe puertoricanii din West Side. Rezultatul a fost Regii latini, Latin Kings, o band─â de strad─â foarte violent─â, cea mai activ─â ├«n zonele din Chicago, SUA. Noul grup a continuat s─â lupte ├«mpotriva rasi┼čtilor, agresorilor ┼či chiar a ofi┼úerilor de poli┼úie care le-au h─âr┼úuit membrii f─âr─â niciun motiv.

├Än cur├ónd, ┼či-au diversificat apartenen┼úa etnic─â ┼či au ├«nceput s─â primeasc─â afro-americani ┼či chiar albi care erau ├«mpotriva rasismului. Grupul s-a l─ârgit, ceea ce ├«nseamn─â c─â au avut nevoie de mai mul┼úi bani pentru a-┼či finan┼úa activit─â┼úile. Au ob┼úinut ace┼čti bani din v├ónzarea de droguri, ceea ce i-a introdus ├«n lumea criminalit─â┼úii.

FOTO: ShutterstockRecente

Imagine featured clickpentrufemei JPG
kim kardashian 1 jpg
michael jackson jpg
Whitney Houston shutterstock 91490768 jpg
Sharon Stone  jpg
Casa Playboy jpeg
vedete in costum de baie jpg
Aishwarya Rai profimedia 0692768910 jpg
Jlo si Marc Anthony jpg
diego maradona shutterstock 2026359395 jpg
serena william instagram 1  jpg
Kanye West Pete Davidson  jpg
Imagine featured clickpentrufemei   sursa Instagram JPG
cafea jpg
lapte jpg
olivia newton john 0 shutterstock 530029375 jpg
William si Kate jpeg
nicole kidman shutterstock 644941192 jpg
Jennifer Coolidge 0 jpg
donna mills si fiica 5 jpg