Motivul pentru care flacoanele cu medicamente conţin vată. O poţi arunca de la prima deschidere?

1 shutterstock 1667043988 jpg jpeg

În unele flacoane cu medicamente se pun şi vată. Oricât de deranjantă ar fi, nu este întâmplătoare prezenţa acesteia acolo.

Când te grăbeşti să iei rapid un medicament, abia reuşeşti să deschizi capacul special gândit pentru a îngreuna accesul copiilor, pentru ca apoi să te încurce şi vata pusă peste medicamente. Dacă şi tu ai smuls cu frustrare acea bucată de vată din sticla nou-nouţă de medicamente, sigur te-ai întrebat ce căuta acolo şi, probabil, ai şi aruncat-o imediat ce ai deschis flaconul. Ceea ce pare doar vată simplă şi inutilă are un scop bine stabilit de producători.

Vata din flacoanele de medicamente, folosită din secolul trecut

Încă de la începutul anilor 1900, a fost folosită vată pentru tuburile cu medicamente. Compania farmaceutică Bayer, prima care le-a pus, a făcut acest lucru pentru a preveni ca pastilele să se mişte în interiorul flaconului şi să se fragmenteze. Odată ce medicamentele erau făcute bucăţi, persoanele cărora li se dădea spre administrare nu mai puteau lua dozele corecte şi ajungeau să ia fie o cantitate mai mare de medicament, fie una insuficientă. Mai târziu, în jurul anului 1980, noua tehnologie a făcut ca vata să fie inutilă în unele cazuri. Învelişurile enterice ale pastilelor au făcut ca acestea să nu mai fie în pericol de a se mărunţi în flacon.

De ce au păstrat unele companii farmaceutice vata în tuburile cu medicamente?

Compania Bayer a încetat să mai pună vată în  flacoane în 1999, dar alte companii le-au păstrat. Motivul? Aceasta devenise deja o utilizare clasică. Toţi cumpărătorii se obişnuiseră să le vadă acolo şi majoritatea nu ştiau că sunt inutile, de aceea nu s-a considerat necesar să fie eliminate. Unele persoane se bazau pe prezenţa acesteia pentru a avea un indiciu că flaconul lor n-a fost desfăcut înainte, dar şi că medicamentele sunt mai sigure sau în termen.

Citeşte şi:

Cum să combaţi şi să previi durerile de cap, fără să apelezi la medicamente

Aceste medicamente pentru răceală şi gripă îţi cresc riscul de accident vascular cerebral! Cum să eviţi reacţiile lor adverse

Se poate elimina vata după deschiderea flacoanelor?

Vata nu păstrează în vreun fel calitatea ori valabilitatea medicamentelor. De fapt, ar putea atrage şi menţine umiditatea în interiorul flaconului. O umiditate crescută ar putea face ca pastilele să se lipească şi, astfel, să ajungă să-şi piardă proprietăţile şi eficacitatea. Prin urmare, odată ce ai desfăcut un flacon, poţi îndepărta fără probleme vata.

FOTO: ShutterstockRecente

Anisia Gafton (1) jpg
David Schwimmer și Matt LeBlanc sursa  Shutterstock jpg
1 50 cent jpg jpeg
modele foto  Shutterstock jpg
cafea jpg
protest jpg
Cindy Crawford foto  Shutterstock jpg
Sharon Stone foto  Shutterstock jpg
Michelle Obama cu familia foto  Shutterstock jpg
Jennifer Garner foto  Shuttestock jpg
George Clooney, Denzel Washington foto  Shutterstock jpg
Joe Jonas și Sophie Turner foto  Shutterstock jpg
David și Victoria Beckham jpeg
paste jpg
Mila Kunis, Ashton Kutcher foto  Shutterstock jpg
Forma buzelor arata cat esti de afectuos Sursa foto shutterstock 1894073158 jpg
Julia Haart Instagram jpg
horoscop, zodii, stres jpg
Beyonce sursa  Shutterstock jpg
Gordon Ramsay jpg