Motivul pentru care flacoanele cu medicamente conţin vată. O poţi arunca de la prima deschidere?
În unele flacoane cu medicamente se pun şi vată. Oricât de deranjantă ar fi, nu este întâmplătoare prezenţa acesteia acolo.
Când te grăbeşti să iei rapid un medicament, abia reuşeşti să deschizi capacul special gândit pentru a îngreuna accesul copiilor, pentru ca apoi să te încurce şi vata pusă peste medicamente. Dacă şi tu ai smuls cu frustrare acea bucată de vată din sticla nou-nouţă de medicamente, sigur te-ai întrebat ce căuta acolo şi, probabil, ai şi aruncat-o imediat ce ai deschis flaconul. Ceea ce pare doar vată simplă şi inutilă are un scop bine stabilit de producători.
Vata din flacoanele de medicamente, folosită din secolul trecut
Încă de la începutul anilor 1900, a fost folosită vată pentru tuburile cu medicamente. Compania farmaceutică Bayer, prima care le-a pus, a făcut acest lucru pentru a preveni ca pastilele să se mişte în interiorul flaconului şi să se fragmenteze. Odată ce medicamentele erau făcute bucăţi, persoanele cărora li se dădea spre administrare nu mai puteau lua dozele corecte şi ajungeau să ia fie o cantitate mai mare de medicament, fie una insuficientă. Mai târziu, în jurul anului 1980, noua tehnologie a făcut ca vata să fie inutilă în unele cazuri. Învelişurile enterice ale pastilelor au făcut ca acestea să nu mai fie în pericol de a se mărunţi în flacon.
De ce au păstrat unele companii farmaceutice vata în tuburile cu medicamente?
Compania Bayer a încetat să mai pună vată în flacoane în 1999, dar alte companii le-au păstrat. Motivul? Aceasta devenise deja o utilizare clasică. Toţi cumpărătorii se obişnuiseră să le vadă acolo şi majoritatea nu ştiau că sunt inutile, de aceea nu s-a considerat necesar să fie eliminate. Unele persoane se bazau pe prezenţa acesteia pentru a avea un indiciu că flaconul lor n-a fost desfăcut înainte, dar şi că medicamentele sunt mai sigure sau în termen.
Citeşte şi:
Cum să combaţi şi să previi durerile de cap, fără să apelezi la medicamente
Se poate elimina vata după deschiderea flacoanelor?
Vata nu păstrează în vreun fel calitatea ori valabilitatea medicamentelor. De fapt, ar putea atrage şi menţine umiditatea în interiorul flaconului. O umiditate crescută ar putea face ca pastilele să se lipească şi, astfel, să ajungă să-şi piardă proprietăţile şi eficacitatea. Prin urmare, odată ce ai desfăcut un flacon, poţi îndepărta fără probleme vata.
FOTO: Shutterstock