Muzee cu şi despre pisici
Micile feline au admiratori pretutindeni. Atât de mulţi, încât unii dintre ei au ridicat spaţii uriaşe în care îndrăgitele mâţe sunt venerate mai ceva ca faraonii sau capetele încoronate. Personaje importante în propriile muzee, pisicile tronează triumfător în faţa vizitatorilor.
Minsk, Belarus: mâţele străzii sunt vedete
Muzeul din Minsk trebuie vizitat de toţi iubitorii micilor feline. Expune opere de artă diverse, cu figuri de motani, şi tot aici se găsesc cărţi inedite despre pisici. Cu un pic de simţ creativ şi de îndemânare, ai posibilitatea să contribui şi tu la patrimoniul instituţiei. Locul îţi oferă şi un loc de relaxare, unde poţi savura ceaiul sau cafeaua, într-o atmosferă decorată tematic. Fără a mai pomeni că te vei trezi la picioare cu vietăţi miorlăitoare, salvate de pe străzi de personalul muzeului. De altfel, instituţia din Belarus dă spre adopţie pisicile străzii pe care le are în îngrijire, şi alocă o parte din veniturile sale asociaţiilor de ajutorare a animalelor.
Amsterdam, Olanda: artă cu gheruţe şi coadă
Într-o casă restaurată din secolul al XV-lea poţi admira tablouri (printre care şi un Picasso şi un Rembrandt autentice), litografii şi fotografii cu pisici, precum şi tot felul de manuscrise care atestă contribuţia lor la artă şi cultură. Colecţia de la KattenKabinet include chiar şi o serie de sculpturi ale micilor feline, timbre sau postere, de care vizitatorii şi iubitorii de animale vor fi încântaţi. Reşedinţa are şi câţiva locatari paşnici, care de abia aşteaptă să fie mângâiaţi şi alintaţi.
Cincinnati, Ohio: talismane japoneze
Fanii culturii asiatice şi ai pisicilor trebuie să ajungă negreşit la Maneki Neko, un muzeu dedicat felinelor aducătoare de noroc şi prosperitate. Peste 1.000 de piese japoneze şi statuete se găsesc aici, adunate de mai bine de un deceniu de către proprietara locului. Fiecare creaţie din mica galerie este unică prin culorile şi stilul folosit, şi face deliciul colecţionarilor. Considerate talismane în cultura japoneză, exponatele sunt confecţionate din ceramică sau porţelan, având ca semn reprezentativ o lăbuţă din faţă ridicată.
Sylva, Carolina de Nord : jucării vechi şi amulete egiptene
Unul dintre cele mai mari muzee dedicate mâţelor, Muzeul American al Casei Pisicilor, găzduieşte peste 10.000 de exponate, adunate în mai bine de 30 de ani. Colecţia impresionantă include de la jucării vintage la obiecte rare – cum ar fi o amuletă egipteană, veche de trei milenii. Proprietarii locului iubesc atât de mult pisicile, încât au deschis în apropierea muzeului şi un adăpost pentru patrupedele fără stăpân.
Kuching, Malaezia: un oraş dedicat felinelor
Situat pe insula Borneo din Malaezia, numele oraşului Kuching se traduce în limba locală chiar prin „pisică“. Acesta este împânzit de statui mari ale îndrăgitelor feline, are un post de radio ce le poartă numele şi a intrat în Cartea Recordurilor pentru un festival de film care a adunat cei mai mulţi oameni costumaţi în pisici. În oraş se află şi un muzeu impresionant ce include patru galerii cu sute de opere de artă ce înfăţişează simpaticele feline, de la fotografii şi ilustrate până la o mumie egipteană – de pisică, evident.
Sankt Petersburg, Rusia: paznicii tablourilor
Muzeul Ermitaj se află chiar în centrul oraşului Sankt Petersburg şi a fost înfiinţat în 1764, din dorinţa împărătesei Ecaterina a II-a. Impresionanta clădire a găzduit micile feline încă de când şi-a deschis porţile, împărăteasa dorind ca pisicile să păzească de rozătoare impresionanta colecţia de artă. Mâţele au devenit paznici de nădejde ai valoroaselor obiecte expuse aici, având îngrijitori special care le asigură hrana şi toate cele necesare. „Pisicile de palat“ cum au fost ele denumite, au devenit rezidenţi permanenţi şi au grijă ca niciun picior de şoarece sau de şobolan să nu apară prin sălile impunătoare.