Persana, regina pisicilor
Adusă în Anglia prin secolul al XVII-lea de o caravană care aducea mirodenii din îndepărtata Persie, această rasă a cucerit inimile europenilor prin personalitatea ei. Calmă, echilibrată, foarte ataşată de stăpân, pisica persană este foarte sociabilă şi nu devine agresivă niciodată.
Pe aceeaşi temă:
Metode contraceptive pentru câini şi pisici
Fermecătoarea pisică Albastra de Rusia
Cum o îngrijeşti
În primul rând,ebine să ştii că pisica persană este un animal exclusiv de apartament. Persananecesită îngrijiri speciale pentru că,din cauza capului mare şi rotund şi anasului foarte turtit,apucă hrana cu dificultate. Tot din cauza acestorcaracteristici anatomice,au canalele lacrimale foarte scurte,motiv pentrucare le lăcrimează ochii şi trebuie curăţaţi zilnic cu ser fiziologic. Atenţie!Dacă scurgerile lacrimale devin maronii,trebuie imediaat consultat mediculveterinar.
Blana lungă şideasă cu care se mândreşte persana necesită şi ea o îngrijire atentă. Periajulzilnicse face cu un pieptene metalic,cu dinţii rari şi rotunjiţi la capăt. În perioada de năpârlire,când pisicaînghite mult păr,trebuie să-i oferi „iarba pisicii” sau produse speciale pebază de malţ,care o ajută să elimine ghemotoacele de blană.
Boli specificerasei
Infecţiile oftalmicesunt cel mai des întâlnite. Ele apar mai ales dacă pisica nu este îngrijităcorespunzător. Boala
se tratează cupicături şi unguente cu antibiotic,dar numai în urma unui consult la mediculveterinar.
Aproape jumătatedintre pisicile persane suferă de rinichi polichistic,o boală geneticăprogresivă,care este ireversibilă. Boala poate fi depistată cu ajutorultestelor genetice. Este bine ca,în cazul în care vrei să-ţi iei o pisicăpersană,sa te asiguri că părinţii puiuţului nu suferă de această boală.