O istorie cu dinţi
Dacă ai oarecare temeri să te duci la medicul stomatolog, află că, în Neolitic, problemele de dinţi erau tratate rapid, cu un ciocănel din silex! Şi nu, dentiştii de-atunci nu aveau nici asistente medicale cu halat scrobit, nici păhărel cu apă, pentru clătire.
Cu trei milenii înainte de Hristos, se credea, fără drept de apel, că viermii cauzau cariile. Drept pentru care, obturaţiile de canal se făceau cu excremente de liliac!
Mai încoace, înspre lumea greco-latină, mai mulţi autori ai vremii au scris despre tratamentele stomatologice: Hipocrate, Plinius cel Bătrân, Scribonius Largus şi încă mulţi alţii. În Roma Antică, igiena dentară era foarte respectată. Periuţa de dinţi, într-o formă mai ciudată faţă de ceea ce ştim noi azi, era cunoscută şi folosită. Romanii combăteau halena (mirosul urât al gurii) mestecând frunze de smirnă şi clătindu-şi gura... cu vin.
Tot romanii considerau că spălarea gurii cu urină era un obicei foarte bun pentru sănătatea cavităţii bucale. Nu râdeţi! Urina pentru clătirea gurii era ţinută la mare preţ, în vase de alabastru, şi era importată din Spania. De ce tocmai de acolo? Fiindcă obiceiul populaţiei locale de a-şi albi dinţii cu urină fusese pomenit de geograful grec Strabon, într-una din lucrările sale.
În vremea Renaşterii, o meserie la modă, foarte-foarte căutată şi stimată, era cea de bărbier-chirurg. Biserica vremii a înfierat chirurgia orală, dar, în ciuda protestelor ei, bărbierii au simţit nevoia să studieze tot mai în amănunt dantura muşteriilor. Cum nu aveau acest drept, ei au fost luaţi pe lângă medicii vremii drept asistenţi. Aşa s-a născut meseria de asistentă medicală de stomatologie!
În 1789, un spiţer a avut ideea de a utiliza porţelanul, în loc de fildeş de elefant, pentru fabricarea dinţilor artificiali. A observat că substanţa făcea dinţii mult mai rezistenţi – pentru că, spre deosebire de fildeş, porţelanul nu se deteriorează.
În 1839, la Baltimore (SUA), s-a înfiinţat prima şcoală pentru studiul stomatologiei, ca ramură a medicinei. Exemplul a fost preluat şi de ţările de pe Vechiul Continent.
Sursa foto: Youtube