Tainele ghicitului în cafea
Ghicitul în cafea este asociat adesea cu magia şi vrăjitoria. Dincolo de speculaţii, practica este una pe cât de veche, pe atât de populară, mai ales în rândul femeilor a căror curiozitate nativă se îndreaptă spre micile secrete legate de viaţa de familie.
Practica ghicitului în cafea se bazează pe câteva principii fundamentale, toate legate de modul de preparare a cafelei şi de interpretare a simbolurilor rămase în zaţ. Cu un pic de exerciţiu, ea este accesibilă tuturor celor care vor să afle ce le rezervă viitorul şi poate fi realizată în câţiva paşi simpli.
Pune-ţi o dorinţă
Pentru a ghici în cafea, e important ca atât cafeaua, cât şi zahărul să fie uscate perfect înainte de a fi amestecate în ibric. Ceaşca trebuie să fie şi ea curată, albă sau în culori deschise, pentru ca simbolurile rămase în urma depunerilor să fie lizibile. Ghicitul poate începe chiar înainte de a se umfla cafeaua pe foc, când pe suprafaţa ei apar diverse configuraţii ale spumei. Se mai spune că, atunci când lichidul fierbe, e bine să îţi pui o dorinţă şi să te gândeşti la un capitol anume, din viitorul tău, de care eşti interesată.
Fii relaxată şi concentrează-te
Dacă ţi s-a întâmplat ca băutura să dea în foc, ar fi mai bine să renunţi la ghicit în ziua respectivă sau să repeţi procedeul. Cafeaua se toarnă în ceaşcă şi se bea întotdeauna caldă, până aproape de fund. Dacă tu eşti persoana căreia i se ghiceşte, trebuie să fii relaxată pe toată durata procedeului, într-un mediu liniştit, fără zgomote care să îţi distragă atenţia. Dacă se întâmplă să verşi cafeaua în farfuriuţă, se spune că ai mai scăpat de un necaz. După ce ai terminat de băut, întoarce ceaşca cu gura în jos şi pune-ţi toate întrebările care te frământă. Aşteaptă câteva minute, ca să se usuce zaţul şi să nu se scurgă de pe ceaşcă, apoi urmăreşte în ce parte a ceştii este poziţionat.
În stânga, trecutul, în dreapta, viitorul
Dacă zaţul de cafea este mai gros iar cititul devine aproape imposibil, înseamnă că sunt şanse slabe ca dorinţele tale să se împlinească. În schimb, dacă acesta capătă forma unor simboluri, e important să ştii mai întâi semnificaţia lor, pentru ca apoi să le poţi descifra. Cititul se face în sensul acelor de ceasornic, de jos în sus. Nu te aştepta ca hieroglifele să fie definite, căci multe dintre ele nu se formează perfect şi pot doar să sugereze semnificaţia. În stânga toartei se citeşte trecutul, iar în dreapta viitorul.
Semnele care aduc sau nu fericirea
Simbolurile de pe fundul ceştii reprezintă viaţa amoroasă, cele de pe pereţi sunt în strânsă legătură cu banii, cariera şi sănătatea. Figurile întunecate au o semnificaţie negativă şi sunt asociate cu necazurile, bolile şi moartea, în timp ce cele luminoase sunt aducătoare de noroc, pace şi bunăstare. Acestea pot fi reprezentate de animale, păsări, figuri geometrice, oameni şi obiecte. Ele sunt interpretate subiectiv, de persoana care citeşte şi integrate în povestea de viaţă a fiecăruia.
Cele mai întâlnite simboluri
Albină – eforturi recompensate
Broască – sărăcie
Bufniţă – schimbări
Câine – prieten devotat
Cocoş – veşti bune din depărtare
Corb – pericol, deces
Fluture – vulnerabilitate
Iepure – frică
Lebădă – succes
Păianjen – noroc la bani
Peşte – cadou
Porumbel – iubire, prietenie
Şarpe – duşman
Şoarece – pierderi materiale
Vacă – belşug
Vulpe – trădare
Bărbat – musafir
Femeie – ajutor neaşteptat
Grup de femei – invidie
Mai mulţi oameni – motiv de sărbătoare
Copil – boală
Deal – obstacol
Cruce – suferinţă
Cheie – soluţia unei probleme
Cerc – căsnicie fericită
Litere – persoane apropiate, predestinate
Cifre – date importante din viaţă
Linii – trecerea timpului
Pod – decizii, alegeri
Ştiai că...
...în vechime, prezicătorii se găseau la orice colţ de stradă, gata să le dezvăluie oamenilor ce soartă vor avea? Totuşi, foarte puţini dintre ei aveau cu adevărat darul ghicirii viitorului.
…la romani, augurii erau ghicitori care prevesteau viitorul după zborul păsărilor sau după dispoziţia măruntaielor la animalele sacrificate? Prezicerile lor se numeau auspicii.
...aşa cum unii citesc în cafea, alţii văd viitorul în frunzele de ceai? Practica ghicitului în frunzele de ceai este o artă tradiţională chinezească, veche de milenii.