„Cetățeană..., iei în căsătorie de bună voie și nesilită de nimeni pe cetățeanul...?‟

Sezonul nunților a început cu aglomerație la primării, biserici și localuri.  Vara aceasta nimeni nu scapă fără invitație la nuntă!

image

Când iubirea îi îndeamnă pe îndrăgostiți să-și unească destinele, nimeni și nimic nu le poate sta în cale. Mai în glumă, mai în serios, nici mamele, care își iau foarte în serios rolul de soacre, nici pandemiile sau războaiele și nici bugetele.

Pare că și tradițiile ori superstițiile au fost gândite special pentru a nu fi înnorată ziua nunții. De altfel, se zice că, ploaia din ziua nunții aduce noroc în căsătorie și bogăție. Dacă mireasa plânge la nunta ei, nu-i motiv de supărare, ci de bucurie – înseamnă că va fi fericită în căsnicia ei. 

Ceva vechi, ceva nou, ceva albastru, ceva împrumutat

În trecut, în epoca victoriană, era obligatoriu ca la nuntă să porți ceva albastru, de obicei, o jartieră, menită să protejeze mireasa de blestemul infertilității. Ceva împrumutat erau, de preferință, obiecte vestimentare purtate pe sub rochie, haine ale unor mame cu copii – tot pentru ocolirea blestemului infertilității. În prezent, acestea au semnificații diferite. Astfel, „ceva vechi‟ simbolizează continuitate, „ceva nou‟ arată optimism pentru viitor, „ceva împrumutat‟ semnifică fericirea împrumutată, iar „ceva albastru‟ reprezintă puritatea, dragostea și fidelitatea.

Recompensă: s-a furat mireasa!

Nunțile românești găzduiesc multe obiceiuri păstrate de generații, cum este furatul miresei, ruperea turtei, bărbieritul mirelui, aruncatul buchetului și altele, care, în ultimul timp, s-au mai rărit. Cea mai populară tradiție rămâne furatul miresei. Raluca Popescu, specialist în sociologia familiei şi antropologie, a explicat în trecut că „furatul miresei face parte din seria de elemente care nu pot lipsi de la nuntă, indiferent de categoria socială căreia îi aparţin mirii. Obiceiul furatului miresei era practicat şi înainte de 1990, dar a devenit tot mai popular ulterior, mai ales în ultimii ani, în contextul în care nunta se transformă tot mai mult în spectacol‟. În caz că nu știai, este vorba, de fapt, despre un obicei barbar. Mireasa furată, cea mai mare avere a mirelui, putea fi răscumpărată pe o sumă de bani, cu scopul de a nu fi necinstită de hoți – astfel, soțul își primea înapoi dreptul la prima noapte: „primera nocte‟. Astăzi, până și cel mai popular obicei este șters ușor de pe listă. Mirii și participanții la eveniment vor să se bucure din plin de distracție și își personalizează cât se poate de mult cea mai frumoasă petrecere din viața lor. Cum se desfășoară acum nunțile și ce așteptări au toți de la marele veniment, ne-a răspuns Ivona Nenu, event planner, cunoscută pentru organizarea unor nunți autohtone celebre, precum nunta Adelei Popescu și Radu Vâlcan sau a Adelinei Pestrițu și Virgil Șteblea.

Citește și De ce ciocnim paharele la evenimente importante?

 Ivona Nenu, organizator de nunți: „Nu prea se mai poartă ca miresele să lipsească de la propria petrecere‟

Ivona Nenu Wedding Planner jpg

După logodnă, urmează o perioadă provocatoare pentru cei care vor să se căsătorească. De ce să apeleze la un organizator de nunți, în loc să își organizeze nunta pe cont propriu?

Pentru că experienţa unui organizator de nunţi este foarte valoroasă. A trecut prin multe, a văzut multe, ştie cum să nu se alarmeze, ştie cum să le aşeze din timp, astfel încât să nu se apară panica, ştie cum să abordeze cu diplomaţie anumite situaţii, astfel încât să rezolve eventualele probleme care apar din senin.

Pentru că poate linişti o viitoare mireasă şi înainte de ziua cea mare, dar şi atunci când emoţiile pun stăpânire pe ea.

Pentru că lucrează cu foarte mulţi furnizori şi ştie să îi recomande pe cei potriviţi pentru fiecare poveste în parte.

Pentru că un event planner este persoana de contact în ziua evenimentului, astfel încât mirii să fie lipsiţi de griji, să nu îi deranjeze nimeni cu întrebări sau cu eventuale situaţii care trebuie rezolvate.

Ai nevoie de un buget generos ca să îți permiți ajutorul unui wedding planner?

Poţi ajunge la concluzia că înseamnă mult mai mult să ai alături un wedding planner dacă pui în balanţă mai multe aspecte:

-te atenţionează, îţi accentuează sau îţi marchează anumite aspecte/clauze din contract, care negestionate corect pot ajunge să provoace adevărate pagube financiare;

-din experienţa acumulată, poate veni cu soluţii sau cu propuneri în discuţiile cu furnizorii, adaptate la cerinţele mirilor şi mult în beneficiul acestora;

-nu mai pierzi timpul să te zbaţi în multitudinea de oferte, în căutări infinite şi în comparaţii care în loc să ajute, mai mult încurcă.

Care sunt cele mai solicitate servicii oferite de un organizator de nunți?

Drumul este unul simplu. Încă de la prima întâlnire cu mirii, eu încerc să îmi dau seama care le sunt aşteptările, îi rog să îmi povestească mai multe despre ei, astfel încât să vedem care este direcţia în care trebuie să ne îndreptăm cu căutările. Multe mirese îşi salvează referinţe de pe pinterest, îşi fac chiar şi un moodboard (planșă a stărilor), astfel că îşi dau seama că un wedding planner poate să le ajute să facă ordine în planuri, în gânduri, în suflet, să prioritizeze, să analizeze.

După ce stabilim împreună care este tema, conceptul, bugetul, facem împreună un necesar, pentru a stabili care sunt furnizorii de care au nevoie. Opţiunile sunt multiple şi e foarte important să înţeleg care este tabloul pe care ei îl visează, astfel încât să le pot recomanda parteneri de drum care să îi ajute să îşi transforme visul în realitate.

Deci următorul pas este să le ofer variante de furnizori pentru fiecare segment în parte (fotografie, video, muzica, candy-bar, torturi etc.), şi căutăm până când ei simt că au făcut alegerea cea mai bună.

Când toţi furnizorii sunt contractaţi, facem împreună un desfăşurător în care notăm toate detaliile importante, de la orele pentru montaj, probe, până la schema sălii, persoane de contact, toate aceste detalii sunt incluse şi trimise către toţi cei implicaţi în organizarea nunţii, cu două săptămâni înainte. Toată lumea are timp să verifice datele, să le modifice, corecteze sau să ceară alte lămuriri. În aşa fel încât, în ziua nunţii, totul să fie clar şi să nu apară surprize neplăcute.

În ziua evenimentului, sunt alături de miri, pentru a urmări respectarea cu mare atenţie a desfăşurătorului şi sunt, în acelaşi timp, persoana de contact pentru toţi furnizorii. Mirii nu trebuie deranjaţi cu întrebări în ziua nunţii, ei trebuie să trăiască la intensitate maximă fiecare minut, să se iubească, să se bucure de familie, de toţi cei dragi.

Cât de mult s-au schimbat nunțile în 2022 față de acum 10 ani, 20 de ani?

Foarte mult. De la an la an, mirii încearcă să îşi surprindă invitaţii, să pregătească totul în cel mai mic detaliu, să personalizeze, să încânte şi să fie amfitrionii unei petreceri de neuitat. Şi, în paralel cu mirii, şi furnizorii au diversificat serviciile, iar opţiunile din care pot alege cuplurile sunt nenumărate. De la aspectul, atmosfera pe care o pot crea până la tipurile de cornere, de baruri sau numărul şi tipologia momentelor artistice. Nunta se poate transforma într-un adevărat spectacol. 

Se mai păstrează tradițiile din bătrâni, de exemplu, furatul miresei, ruperea turtei etc?

Cred că tradiţiile se respectă de cei care cred în ele, care au crescut cu ele sau au visat dintotdeauna că vor face parte din ziua nunţii şi că vor purta noroc. De la bărbieritul mirelui, gătitul miresei, hora şi turta miresei, furatul miresei, aruncatul buchetului şi a jartelei, scosul voalului şi înlocuirea acestuia cu o basma/eşarfa/ pălărie pe ritmul melodiei populare „Ia-ţi mireasă ziua bună‟ sau trecerea pragului casei după nuntă, fiecare cuplu poate alege să păstreze o tradiție, câteva sau pe toate.

Nu prea se mai poartă ca miresele să lipsească de la propria petrecere. Deşi momentul în care aceasta era furată era unul amuzant, presupunea ca o bună bucată de timp mireasa să nu fie prezentă, şi cum fiecare minut este preţios într-o petrecere care durează aproximativ 8-10 ore, nu trebuie ratat niciun moment.

Încărcătura emoțională acumulată în preajma unui astfel de eveniment, cum este nunta, face ca mirii să fie nehotărâți ori să ia decizii pripite. Cât de mult ajută la menținerea echilibrului un organizator de nunți?

Foarte mult. În primul rând, îi ajută să nu mai fie nehotărâţi, îi ajută să se decidă. Un event planner ştie ce recomandări să facă, dă exemple de situaţii care pot apărea, pune în balanţă plusuri şi minusuri, poate detecta situaţii la care mirii nici nu s-ar gândi o clipă, şi, după o astfel de discuţie lungă, mirii reuşesc să îşi dea seama ce este cel mai bine, mai potrivit pentru ei.

Emoţiile pot face multe. De la exagerarea unor griji, la imaginarea unor probleme care de fapt nu există sau la înţelegerea eronată a unei situaţii. Un wedding planner este acolo, pas cu pas, pentru a vedea obiectiv, din exterior, şi pentru a trasa o abordare care să le redea liniştea.

Există pachete de servicii pentru toate, astfel încât să fie asigurate cât mai multe dorințe ale mirilor?

Pachetele sunt gândite pentru diferitele momente în care cuplurile se decid că au nevoie de ajutorul unui wedding planner.

Încă de la cererea în căsătorie, când totul pare atât de frumos, dar cu atât de multe taskuri în faţă, sau poate de la mijlocul drumului, când deja mirii au demarat discuţii, au început să înţeleagă la câte detalii trebuie să fie foarte atenţi, dar timpul nu îi ajută (fie sunt foarte prinşi la birou, fie sunt proaspeți părinţi, în ambele cazuri, se simt la un moment dat copleşiţi şi simt că au nevoie de cineva să le pună în ordine toate demersurile). Mai sunt şi cuplurile care se ocupă cu rigurozitate de toate contractele, pun la punct toate detaliile, însă îşi doresc ca în ziua nunţii să nu ajungă să controleze, să nu ajungă să verifice. Şi atunci apare nevoia unui wedding planner, care să preia de la ei toate documentele şi să se asigure că totul se întâmplă conform celor planificate.

Vezi și Ce melodie și-a dorit Meghan Markle la nunta cu Harry. Alegerile muzicale au fost neașteptate

Cine poate face meseria asta care presupune organizarea unei nunți de la A la Z? Ce calități trebuie să aibă?

·        Să ştie să asculte. Să identifice și să înţeleagă aşteptările mirilor.

·        Să dea dovadă de seriozitate, promptitudine, profesionalism şi să rezolve lucrurile în deadline-urile stabilite. Să fie un om de bază pentru miri.

·        Să fie calm şi răbdător şi să înlăture grijile care apar inevitabil.

·        Să dea cele mai bune propuneri în funcție de bugetul evenimentului.

·        Dacă situaţia permite, să recomande forme prin care mirii pot face şi economie.

·        Nu trebuie să îşi impună punctul de vedere.

·        Nu trebuie să-i fie simţită prezenţa ostentativ în timpul evenimentului. Problemele trebuie rezolvate cu eficienţă, dar şi cu discreţie.

Ai rămas cu vreo amintire de povestit și nepoților în urma evenimentelor pe care le-ai organizat?

Sunt multe momente care mi-au rămas în suflet. Momente amuzante, emoţionante, de recunoştinţă, petreceri-surpriză în care aveam un stol de fluturi în stomac, grija din preajma fiecărei nunţi că vremea să ţină cu noi şi să ne ajute să iasă tabloul poveștii aşa cum ni l-am imaginat.

Momente pline de suspans, cum sunt cele în care a căzut curentul şi până să repornească muzica, mirii au ştiut să menţină atmosfera, s-au distrat în continuare şi nu au lăsat ca acest detaliu să se transforme într-o problemă / supărare majoră.

Tot momente pline de suspans sunt cele care presupun înlocuirea unor furnizori în ultimul moment, dacă printr-un caz de forţă majoră vreunul din ei nu se poate prezenta.

Un episod cu emoţii, dar privindu-l acum, foarte amuzant, este cel în care un videograf şi-a încuiat din greşeală aparatele în maşină, iar maşina s-a închis cu cheile înăuntru chiar înainte de începerea cununiei religioase. Am început repede să caut un service şi norocul nostru a fost că am găsit unul în apropiere şi maşina a fost deschisă la timp, cât să nu piardă mirii un moment atât de important cum este cel de la biserică. Şi voi povesti nepoţilor despre bucuria şi fericirea din ochii mireselor în special, la finalul nunţii, voi ţine minte toate aprecierile, sunt recunoscătoare că pot să fiu de ajutor, că implicarea mea chiar contează şi că dincolo de momentul tortului am rămas cu atâţia prieteni.

Cum colaborezi cu mamele mirilor? Vor să controleze mersul lucrurilor sau se încred în profesionistul care urmează să creioneze cadrul de poveste pentru copiilor lor?

Lucrez direct cu mirii în perioada în care pregătim evenimentul, dar de multe ori mă bucur să cunosc şi mamele mireselor care le însoţesc la probele pentru rochie sau la degustare. Sunt momente nepreţuite şi este atât de frumos că mamele pot lua parte la aceste momente la care au visat toată viaţa. Şi la evenimente, nu de puţine ori, m-au îmbrăţişat mamele mireselor mele şi mi-au mulţumit pentru cât de frumos a ieşit totul.

S-a întâmplat vreodată să se răzgândească cei care voiau să se căsătorească? Poți detalia?

Am avut cazuri de amânări, nu de anulări. Şi, în principal, din cauza pandemiei, am avut cupluri care au amânat chiar de trei sau patru ori. Majoritatea mirilor mei locuiesc în străinătate şi au depins în ultimii doi ani atât de regulile din România, cât şi de regulile ţărilor de unde le veneau invitaţii, astfel că lor le-a fost cu atât mai greu să ia decizii, să schimbe contracte, să aleagă date noi. De aceea, chiar şi anul acesta este unul foarte aglomerat, pentru că încă mai sunt cupluri care au pornit pe drumul nunţii, încă de acum doi sau trei ani. Iar acum, fără restricţii, nerăbdarea şi entuziasmul sunt la cote maxime.

Cât durează o astfel de operațiune, de la prima întâlnire cu viitorii miri și până la încheierea cu succes a evenimentului?

O nuntă, un botez, o aniversare, o petrecere-surpriză – toate pot fi organizate şi într-un timp scurt, de la câteva săptămâni la două – trei luni, dar şi cu mult avans, cu un an sau chiar doi ani înainte. Dacă mirii au o dată preferată, o locaţie preferată, un band pe care şi-l doresc cu ardoare la eveniment, atunci este indicat să înceapă pregătirile cu mult timp înainte.

Însă nu trebuie să se descurajeze cei care au un motiv de sărbătoare în perioada imediat următoare, pentru că se găsesc soluţii. Una dintre ele este alternativa pentru ziua de sâmbătă, cea care se ocupă prima. În topul căutărilor urmează ziua de vineri, pentru că urmează weekendul şi invitaţii nu îşi fac griji că trebuie să meargă la birou, dar şi o petrecere pe zi, într-o duminică, începe să câştige din ce în ce mai mult teren în opţiunile celor care vor să organizeze o petrecere. Marele avantaj al zilelor de vineri şi duminică: ofertele mai bune pe care le-au pregătit furnizorii, pachete cu reduceri, bonusuri care ajută în tabelul mare al bugetului. 

Ivona Nenu, organizator de nuntă la Ivo Your Wedding Planner (ivoweddingplanner.ro)

Printre zecile de evenimente private organizate de Ivona se numără și nunta Adelei Popescu cu Radu Vâlcan, nunta Adelinei Pestrițu cu Virgil Șteblea, botezul lui Josephine, fiica lui Smiley şi a Ginei Pistol, botezul lui Namiko, fiica lui Cabral şi a Andreei Ibacka.

@shutterstock, arhivă



Recente

Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg
shutterstock 13153519 jpg
Meghan Fox  foto   Instagram, Shutterstock jpg
Cher  foto   Shutterstock jpg
Patsy Cline  Instagram jpg
2 zodii aduc noroc nesperat pe 11 noiembrie  Sursa foto shutterstock 2383712767 jpg