De ce ciocnim paharele la evenimente importante?

La nunţi, botezuri, aniversări, dar şi la marile evenimente de peste ani ne-am obişnuit să ciocnim un pahar de vin, şampanie sau bere. Este ceva obişnuit să  spunem „Noroc!” înainte de a sorbi prima oară din băutură, dar te-ai întrebat vreodată de unde provine obiceiul?

image

Ciocnitul paharelor este un obicei care a fost practicat de secole la evenimentele importante. Până în secolul al XVIII-lea, ciocnitul recipientelor din care se bea însemna bucurie și era folosit ca o modalitate de a exprima încurajarea. În prezent, a spune „Noroc!” este pur și simplu un mod simbolic de a exprima dorinţa de voie bună și sănătate pentru cei din jur.

Îţi activează toate simţurile

Când bei cu prietenii, sunt implicate multe simțuri: poţi vedea băutura, o  poţi simți, gusta și mirosi. Clinchetul paharelor nu face decât să completeze simţurile şi să încânte şi auzul. Prin participarea la acest obicei, fiecare devine parte a grupului, a comunităţii care ia parte la un eveniment important.

Aşa se evita otrăvirea!

O altă teorie a apariţiei obiceiului de a ciocni paharele cu băutură este aceea conform căreia ar fi fost o modalitate de a evita otrăvirea. Cum se întâmpla adesea ca inamicii să pună otravă în băutura unui opozant, se credea că, dacă paharele erau umplute până la refuz şi erau ciocnite cu putere, un pic din fiecare pahar ajungea în celălalt.

Vezi şi: De câte feluri sunt paharele de la masă

Acceptul ca unul dintre meseni să-şi ciocnească paharul şi să bea din el imediat după aceea însemna că nu avea intenţia de a otrăvi.

Protejează de rău

În Evul Mediu, se ciocneau pocalele şi se aplauda zgomotos la mesele la care se adunau mai multe familii pentru a alunga răul. Exista o veche tradiţie gremană potrivit căreia se băteau de masă cănile cu băutură şi se striga cu putere pentru a alunga spiritele malefice.

Vezi şi: Obiceiurile îţi trădează personalitatea! Cum te dau de gol încălţările şi poziţia hârtiei igienice pe suport

Se credea că în timpul ciocnirii paharelor se vărsa puţină băutură pe podea special pentru ca spiritele rele s-o bea şi să-i lase în pace pe cei prezenţi.

image

Mod de venerare a zeilor

Multe civilizații antice aveau propriul lor mod de a-și onora zeii în timpul ceremoniilor sau la sărbători. De aceea, se crede că ciocnirea paharelor provine de la actul ritual care consta în gustarea şi vărsarea unei cupe cu vin în semn de omagiu adus divinităţii. În tradițiile greacă și romană se aducea ofrandă zeilor băuturi alcoolice, în timpul sărbătorilor.

FOTO: Shutterstock



Recente

shutterstock 1983331838 jpg
WhatsApp Image 2024 11 20 at 12 40 28 jpeg
Donald Trump și familia  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez, Benn Afleck, Jennifer Garner  foto   Shutterstock jpg
Marius Manole   ținuta 1 ok jpg
Davina McCall  foto   Shutterstock jpg
Kourtney Kardashian  foto   Instagram jpg
astrologie zodii iarna parfum 2233424349 jpg
Ultimele cuvinte inainte de moarte  Sursa foto Pixabay consciousness 8809108 1280 jpg
Victoria Beckham  foto   Shutterstock jpg
Jennifer Lopez  sursa foto   Shutterstock jpg
Regele Charles, Regina Camilla  sursa foto   Shutterstock jpg
Luna Plina in Taur 15 noiembrie 2024  Sursa foto shutterstock 2142428525 jpg
Angelina Jolie, Brad Pitt  foto   Shutterstock jpg
Demi Moore  foto   Shutterstock jpg
KV WSCM jpeg
actor pe covorul roșu  foto   Shutterstock jpg
Eva Londoria  foto   Instagram jpg
Rita Ora  foto   Instagram jpg
shutterstock 13153519 jpg