De ce ciocnim ouă de Paște și ce semnifică culoarea lor

Pentru cei mai mulți dintre noi, obiceiul de-a ciocni ouă de Paște se menține an de an. Chiar dacă nu respectăm întrutotul tradițiile într-una dintre cele mai însemnate sărbători pentru creștini, nu uităm să marcăm în acest fel Învierea lui Iisus.

oua incondeiate pasti shutterstock 1957740016 jpg

Ouăle roșii sunt vedetele mesei de sărbătoare din Duminica Sfintelor Paști. Există și un ritual specific de ciocnire a acestora. Primul ou trebuie luat de persoana cea mai în vârstă de la masă, care va ciocni cu vârful în timp ce rostește „Hristos a înviat!‟, iar celălalt va răspunde „Adevărat a înviat!‟.

Vopselele diverse indică renașterea naturii

În dimineața primei zile de Paște, se ciocnesc mai întâi ouăle roșii, apoi cele vopsite în culori diverse. Coloritul variat simbolizează renașterea naturii și diversitatea cromatică a acesteia la început de sezon cald.

Mai mult, ouăle consumate de Paște ar putea reprezenta sfârșitul unei perioade stricte de post, în care, timp de 40 de zile, creștinii se pregătesc sufletește pentru marea sărbătoare a Învierii Mântuitorului, renunțând la alimente de origine animală.

Ce semnifică obiceiul?

Ouăle roșii, ciocnite în zilele de Paște, reprezintă un simbol al jertfei Mântuitorului. În prima zi a marelui praznic, se ciocnesc numai cu vârful, iar din a treia zi – numai dos în dos. Există multe teorii diferite despre simbolistica acestui obicei, dar, cu siguranță, ouăle semnifică renașterea, învierea și o nouă viață.

Unele tradiții amintesc de Maria Magdalena și Fecioara Maria, care ar fi avut coșuri cu ouă în timpul răstignirii sau care ar fi mâncat ouă la prima masă de după Înviere. Ouăle erau privite ca o modalitate de confirmare a Învierii lui Iisus. În bisericile ortodoxe răsăritene, coaja dură a oului simbolizează zidurile de piatră ale mormântului Mântuitorului, iar oul însuși – noua viață de după moarte.

Cojile ouălor nu se aruncă în Bucovina

În anumite zone ale țării, precum Bucovina, cojile ouălor încondeiate ciocnite în primele zile de Paște sunt adunate și aruncate doar într-un râu din apropierea casei. Se spune că acest gest vestește Sfintele Paști „blajinilor‟.

Blajinii sunt personaje mitologice despre care se crede că trăiesc la capătul lumii și că sunt sufletele copiilor morți nebotezați. Se mai spune că ei sunt printre primii oameni de pe pământ și că susțin lumea, fiind considerați „stâlpii pământului‟, fără de care omenirea nu ar putea exista.

Ritualul ouălor în alte părți ale lumii

În Grecia, ca și la noi, există obiceiul de a ciocni ouăle roșii. În fiecare familie, se desfășoară o adevărată competiție pentru a vedea cine reușește să spargă cele mai multe ouă. Când ciocnesc ouăle, grecii spun „Hristos Anesti!‟.

În Italia, ouăle roșii sunt binecuvântate de preot, apoi așezate în centrul mesei de Paște. În Anglia și Olanda, însă, ouăle nu sunt aduse de iepuraș, ci de copii. Aceștia merg din casă în casă și cer ouă roșii, pe care le adună într-un coșuleț.

foto - Shutterstock



Recente

Naomi Campbell  foto   Instagram jpg
David Beckham  foto   Instagram jpg
profimedia 0252842171 jpg
profimedia 0138122021 jpg
Herbarium Therme
Meghan Markle  foto   Profimedia jpeg
Olivia Munn  foto   Profimedia, Instagram jpg
Kim Kardashian  foto   Instagram jpg
Michael Bolton  foto   Profimedia jpeg
profimedia 0993205993 jpg
Jon Bon Jovi  foto   Profimedia jpeg
Dallas  foto   Profimedia jpeg
garda Papei  foto   Profimedia jpeg
Christie Brinkley  foto   Instagram jpg
cina eleganta gradina 1245344386 jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Selma Blair și aliatul ei în lupta cu scleroza multiplă 3  Sursa   Instagram jpg
shutterstock 645962554 jpg
WhatsApp Image 2025 04 17 at 23 30 16 jpeg
shutterstock 188998733 jpg