Trecem la ora de vară 2023! De ce se schimbă ora de două ori pe an?

În România, schimbarea la ora de vară se face în noaptea din ultimul weekend din luna martie, adică în noaptea dintre 25 și 26 martie, când ora 3.00 va deveni ora 4.00.

image

Schimbarea orei se face întotdeauna în preajma echinocţiilor de toamnă şi de primăvară, atunci când ziua este egală cu noaptea, şi conversia se petrece întotdeauna într-o noapte de sâmbătă către duminică, astfel încât să existe o zi de adaptare a organismului la noua oră.

După ce, în anul 2019, s-a propus renunţarea la schimbarea sezonieră a orei în Europa de către Comisia Europeană, s-a oferit statelor membre libertatea de a decide dacă doresc să aplice în mod permanent ora de vară sau de iarnă. În anul 2019, s-a votat renunţarea la schimbarea orei, începând cu 2021, dar, din cauza pandemiei de coronavirus, decizia a fost amânată. De aceea, se schimbă în continuare ora de două ori pe an, în ultimul weekend din martie și în ultimul din octombrie. Conform Euronews.ro, „pentru ca discuţia s­ă fie reluată, trebuie ca subiectul să fie trecut pe ordinea de zi a Comisiei Europene de ţara care deţine preşedinţia rotativă a Consiliului European‟.

De ce se se schimbă ora?

Ţările europene au introdus dispoziţiile privind orarul de vară în secolul trecut pentru a economisi energie, în special în vremuri de război şi în timpul crizei petroliere din anii 1970.

Începând cu 1980, Uniunea Europeană a adoptat treptat acte legislative care să pună capăt schemelor naţionale divergente în materie de schimbări ale orei.

Cu toate acestea, scopul schimbării orei a devenit mult mai puţin relevant, existând studii care sugerează că economiile de energie sunt în prezent minore, iar cetăţenii se plâng tot mai mult de efecte negative asupra sănătăţii.

Cum te influenţează schimbarea orei

Organismul nostru trece printr-o perioadă de tranziţie, fapt ce se resimte asupra dispoziţiei şi stării noastre generale. Cele mai frecvente reacţii sunt oboseala accentuată, irascibilitate, anxietate, tulburări de somn, nivel crescut de stres, lipsă de energie, disconfort general, dureri de cap şi chiar dereglări hormonale. Schimbarea orei poate, de asemenea, intensifica problemele celor care suferă de depresie şi boli cardiace. Toate aceste modificări în ritmul nostru biologic necesită o perioadă de timp de adaptare. Iar pentru a depăşi aceste stări,nutriţioniştii recomandă odihnă şi o alimentaţie bogată în fructe şi legume,cu un aport ridicat de elemente nutritive.

„Trecerea la ora de iarnă şi schimbarea orei de trezire reprezintă factori de stres pentru organismul nostru. Deşi este un proces care în situaţii normale necesită o perioadă relativ scurtă de acomodare, de maximum  o săptămână, este important ca această adaptare să fie sprijinită printr-un program de odihnă corespunzător, o alimentaţie echilibrată şi o activitate fizică susţinută, pentru a ne ajuta să reintrăm în formă într-un timp cât mai scurt”, spune dr. Corina Zugravu, preşedintele Centrului de Studii despre Bere,Sănătate şi Nutriţie.  

Vei dormi mai puţin cu o oră

Este posibil să te simţi mai obosit în primele săptămâni. Tot ce trebuie să faci este să ţii cont de ora la care mergi la somn şi să dormi minim opt ore pe noapte. Celulele organismului se vor reface mai uşor şi îţi vor da energie pe parcursul zilei.

Vei fi mai predispus la boli

În această perioadă, virusurile circulă în aer şi trebuie să fii atent la tot ce te înconjoară, să­-ţi întăreşti imunitatea în mod natural. E bine să consumi fructe şi legume pentru a-ţi vitaminiza corpul şi a-ţi creşte rezistenţa.

Vei simţi că nu mai ai timp să îţi îndeplineşti sarcinile

La început, ai impresia că timpul se comprimă. De fapt, trebuie să-ţi păstrezi organizarea şi să faci faţă tuturor provocărilor zilnice. Nu e nimic nou! Se întâmplă în fiecare an.

FOTO: Pixabay



Recente

marilyn monroe
Halle Berry  jpg
Shania Twain  jpg
Cele mai distrase semne zodiacale  Sursa foto shutterstock 2002731482 jpg
Christina Ricci  foto   Shutterstock(1) jpg
Lily Allen, Ashton Kutcher, Mila Kunis jpg
Anne Hathaway  jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
David Beckham jpg
Care este semnatura ta astrala  Sursa foto shutterstock 9917164 jpg
Tom Hardy  foto   Shutterstock jpg
Sharon Osbourne  jpg
Vrăjitorul din Oz jpg
Olivia Munn și copilul ei  foto   Shutterstock, Instagram jpg
Kate Middleton  foto   Shutterstock jpg
Gisele Bundchen  foto   Shutterstock jpg
Meghan Fox  Instagram jpg
Cristiano Ronaldo este in vacanta cu familia  jpg
Bella Hadid  foto   Shutterstock jpg
Keely Brosnan si Pierce Brosnan  jpg