Sportul este sănătos, însă poate încetini procesul de slăbire. Iată de ce!

În dorința de a slăbi cât mai rapid, unii oameni petrec ore în șir în sala de fitness, făcând exerciții intense. Această atitudine este una greșită, deoarece, conform specialistului în nutriție, sportul „nu este o condiție obligatorie pentru a reuși să scazi numărul de kilograme”. 

image

În ciuda concepțiilor, sportul nu te ajută mereu să slăbești. Poate ți s-a întâmplat să mergi în fiecare zi la sală și să nu observi mari diferențe pe cântar. Acest lucru se întâmplă, deoarece stresul excesiv pe care exercițiul fizic îl pune pe corp, determină corpul să intre într-un tip de „blocaj”. Dar iată care este explicația pe larg, oferită de Anca Alungulesei, terapeut în nutriție: 

Exercițiile fizice pot interfera cu obiectivul de a slăbi. Atunci când corpul se află sub stresul excesiv pe care exercițiul fizic intens îl pune pe corp, nivelul de cortizol crește determinând corpul să intre într-un tip de blocaj, ceea ce poate duce la incapacitatea de a arde excesul de grasime. Sportul este minunat pentru îmbunătățirea calității vieții și menținerea sănătății pe termen lung. Însă, nu este o condiție obligatorie pentru a reuși să scazi numărul de kilograme.‟, explică nutriționistul în demersul de a demonta mitul că fără sport nu se poate slăbi. 

Antrenarea creierului este esențială

Anca Alungulesei consideră esențial antrenamentul intensiv al unuia dintre mușchii corpului uman: „Organismul nostru are, în medie, 650 de mușchi însă cel mai important dintre toti este creierul. Este mușchiul care necesită antrenament zilnic, pentru că este singurul care ne poate duce către succes sau, din contra, către insucces.‟, susține nutriționistul. 

poți să slăbești și fără exerciții fizice intense 

Nutriționistul recomandă ca în primele etape ale programului de slăbit, să se reducă sportul, în special cel cardio, iar mișcarea zilnică să fie una lejeră, suportabilă. 

Atunci când avem ca obiectiv principal scăderea în greutate, corpul are nevoie de fapt să se odihnească, să se vindece și să se repare, astfel încât inflamația să fie redusă cât mai mult posibil. Sportul intens crește masa musculară și mărește procesul de inflamație din organism. Ori, când vine vorba despre un corp greoi, cu un strat de grăsime excesivă, din start acel organism are un nivel inflamatoriu ridicat. Primul pas este scăderea inflamațiilor. Cum facem asta? Printr-o alimentație potrivită care are acest rol. Astfel, în timpul unui proces de slăbire în care facem sport intensiv se întâmplă următoarea contradicție: scădem inflamațiile la nivelul organismului prin mâncare și le creștem la nivelul musculaturii prin sport intens. Sportul este excelent pentru sănătate, dar nu este important pentru pierderea în greutate.‟ 

Când devine eficient sportul intensiv

Anca Alungulesei explică efectul pe care îl poate produce în viața unui om supraponderal startul comun al formulei dietă și sport: „Sportul regulat adăugat brusc în lista zilnică de «trebuie» împreună cu anumite restricții din punct de vedere alimentar, făcute în același timp, sunt două modificări majore ale stilului de viață al unei persoane. Și devin nesustenabile. Lucrurile pot să funcționeze o perioadă, însă, odată cu lipsa rezultatelor rapide mult așteptate, persoana va ceda. Iar tendința va fi dezastruoasă, deoarece se va întoarce la un comportament alimentar compensatoriu, adică va mânca și mai mult decât înainte și, evident, va renunța complet la mișcare.‟, susține specialistul.

Sportul intensiv devine un instrument eficient si sustenabil, abia atunci când obiectivele de kilograme sunt atinse în cea mai mare parte a lor dar, mai ales, atunci când persoana înțelege ce beneficii îi aduce din punctul de vedere al sănătății adăugarea acestui instrument în rutina zilnică: „Abia când persoana se află într-un punct cât mai apropiat de greutatea ta optimă, ne putem gândi la sport intens. Până atunci, ne concentrăm pe celelalte aspecte esențiale care hrănesc auto-determinarea și care ne susțin și ne conduc către succes în acest proces. Dacă, de exemplu, vorbim despre o persoană care are de dat jos 30 de kg, este nevoie să se situeze sub limita de 10 kg pentru a se apuca de sport. Daca vorbim despre o persoana care are de dat mai puțin de 10 kg, trebuie să se situeze sub limita de 4-5 kg.‟, exemplifică terapeutul în nutriție Anca Alungulesei, care propune celor interesați de antrenarea creierului în procesul de slăbire și de decodarea mesajului ascuns al greutății, înscrierea pe www.anca-alungulesei.ro la Masterclass-ul „Mintea te îngrașă, mintea te slăbește‟.

image

Sursă foto: ShutterstockRecente

Victoria B jpg
victima shutterstock 1661010535 jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Epilare jpg
Tom Cruise jpeg
jeff bridges shutterstock 185455103 jpg
Conserve jpg
Mr Bean  jpg
ronaldo jpg
Luna si Soarele shutterstock 2154153519 jpg
casti   muzica   shutterstock 2154926423 jpg
kim kardashian 1 jpg
Recenzii jpg
Jenna Rink 3 jpeg
coperta Click! pentru femei Nr  13 2022 jpeg
fast food  jpg
manipulator   manipulare   shutterstock 1932266996 jpg
Adolf Hitler shutterstock 252139258 jpg
86bdaddee9c5cfdfc1cd9951e2b42c69 jpeg
vedete jpg