Formula fericirii? Femeile atractive, căsătorite, cu resurse și studii superioare au cel mai înalt nivel de satisfacție în viață
Fericirea este adesea asociată cu veniturile, succesul profesional sau statutul social. Totuși, un studiu recent, informează dailymail.co.uk, sugerează că există alte elemente esențiale care contribuie la satisfacția de viață, mai ales în rândul femeilor. Dacă ești o femeie căsătorită, din clasa superioară și îți place cum arăți, atunci ai toate șansele să fii printre cele mai fericite, conform unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea din York.
Cheia fericirii? Nu e totul despre bani!
Deși banii joacă un rol important în viața fiecăruia, cercetarea sugerează că nu sunt factorul decisiv pentru fericire. „Venitul contează, dar nu este singurul factor, și nici cel mai important‟, afirmă echipa de cercetare condusă de profesorul James Chowhan. Studiul lor a inclus peste 12.000 de participanți, atât angajați, cât și neangajați, cu vârste cuprinse între 25 și 64 de ani, și a evaluat o gamă largă de categorii, inclusiv familia, munca, educația, interesele sociale și satisfacția generală de viață.
Care sunt factorii care duc la cea mai mare satisfacție de viață?
Potrivit studiului, trebuie să îndeplinești următoarele condiții ca să atingi cel mai înalt nivel de satisfacție de viață:
- Ești căsătorită;
- Ești femeie;
- Ești mulțumită de felul în care arăți;
- Ai sprijin din partea familiei și comunității;
- Te bucuri de o sănătate excelentă;
- Te consideri parte din clasa superioară.
Cum te vezi în oglindă?
Una dintre cele mai surprinzătoare descoperiri ale studiului este legată de impactul pe care îl are imaginea de sine asupra fericirii. Chiar dacă alții te pot considera atractivă, ceea ce contează cu adevărat este cum te percepi tu însăți. Într-o lume dominată de influenceri și social media, unde aspectul fizic capătă o importanță exagerată, satisfacția cu propria imagine poate fi mai greu de obținut.
Citește și: Ce reguli urmează cuplurile fericite, potrivit experților
Pe lângă imaginea de sine, timpul petrecut cu familia și apartenența la o comunitate au avut un impact major asupra fericirii. Faptul că ai oameni pe care te poți baza, atât în afara locului de muncă, cât și în viața de zi cu zi, a contribuit semnificativ la creșterea nivelului de satisfacție.
Banii contează, dar nu atât de mult
Deși venitul este adesea menționat ca un factor important în literatură, acest studiu a arătat că nu este cel mai esențial element pentru fericire. „În studiul nostru, munca și venitul au primit o importanță relativ scăzută în comparație cu familia și comunitatea‟, explică profesorul Chowhan.
Statutul social și sănătatea, la fel de importante
Pe lângă sprijinul familial și imaginea de sine, sănătatea și statutul social au avut un impact major asupra satisfacției de viață. „Dacă te consideri parte din clasa superioară, nivelul de satisfacție este mult mai ridicat. Diferența dintre clasa de jos și clasa superioară este uriașă când vine vorba de fericire‟, afirmă cercetătorii.
În plus, sănătatea a jucat un rol crucial. Cei care își consideră sănătatea „excelentă” au raportat un nivel mult mai ridicat de fericire. Starea civilă a fost, de asemenea, un factor determinant, femeile căsătorite sau cele care trăiesc în concubinaj fiind mai fericite decât cele văduve, divorțate sau singure.
Vezi și: Banii ne aduc fericirea? Ce înseamnă cele mai cunoscute citate și zicale despre bogație
Fericirea femeilor vs a bărbaților
Interesant este că femeile, în general, au raportat un nivel mai ridicat de satisfacție de viață decât bărbații. „Scenariul ideal pentru cea mai mare satisfacție de viață? Ești căsătorită, mulțumită de aspectul tău, ai o familie și o comunitate care te sprijină, o sănătate excelentă și te consideri parte din clasa superioară‟, concluzionează cercetătorii.
@shutterstock
Editor: Raluca Toma