Fundaţia Noi Orizonturi şi Rotary Club Satu Mare lansează proiectul „Şcoala care ne uneşte” pentru dezvoltarea şi promovarea şcolilor comunitare
Trei şcoli din judeţul Satu-Mare vor fi selectate pentru a fi sprijinite în efortul lor de a întări relaţia cu comunitatea şi a oferi elevilor contexte de învăţare relevantă pentru viitorul lor.
Proiectul se va derula pe o perioadă de trei ani şi va oferi şcolilor un pachet de sprijin complex prin care atât managementul şcolii cât şi colectivul de cadre didactice şi părinţii vor parcurge programe de formare şi dezvoltare.
De asemenea, proiectul este derulat de Rotary Club Satu Mare în parteneriat cu Fundaţia Noi Orizonturi, sprijinit de Inspectoratul Şcolar Judeţean Satu Mare, în perioada 2019-2021.
Accent pe învăţare relevantă
Comunitatea ca spaţiu de învăţare, bunăstarea emoţională a cadrelor didactice, buna colaborare cu părinţii sau integrarea problemelor din viaţa reală în învăţare sunt aspecte cheie care vor fi abordate în cadrul acestui proiect pentru a sprijini şcoala să răspundă nevoilor elevilor săi şi să îi pregătească pentru o piaţă de muncă în transformare, dar şi să fie cetăţeni activi în propria lor comunitate.
Şcolile selectate vor beneficia de: formare în domeniul leadership-ului distribuit pentru echitate şi învăţare, facilitare pentru realizarea/ajustarea strategiei de dezvoltare a şcolii, curs acreditat MEN pentru învăţare experienţială, program de dezvoltare socio-emoţională şi relaţională învăţători şi profesori diriginţi (programul Cercul Siguranţei); sponsorizare în valoare de 1000 Euro pentru implementarea unor acţiuni derivate din planul de dezvoltare a şcolii, schimb de experienţă cu alte şcoli din România.
În plus, membrii clubului Rotary Satu Mare vor pune la dispoziţia celor trei şcoli expertiza şi timpul lor pentru a oferi elevilor informaţii şi experienţe concrete pentru orientare vocaţională, iar pentru directori - consultanţă pentru dezvoltarea şcolii.
Şcoala care ne uneşte
Atât Fundaţia Noi Orizonturi cât şi Rotary Club Satu Mare cred în vechiul motto – „Este nevoie de un sat întreg pentru a creşte un copil” şi de aceea susţin cele trei şcoli să devină un motor al mobilizării comunităţii în jurul progresului elevilor. Cele trei şcoli sătmărene se vor alătura reţelei de alte 45 de Şcoli Comunitare din România, şcoli care sunt susţinute de un set de parteneriate între instituţia şcolară, părinţi şi alte entităţi din comunitate, care împreună, pun umărul la dezvoltarea sustenabilă a comunităţii.
În final, trei comunităţi sătmărene vor deveni mai primitoare ca spaţii de învăţare autentice pentru elevi, dar în acelaşi timp şi beneficiare ale unor servicii realizate de către aceştia în procesul lor de învăţare. Peste 1000 de elevi vor fi beneficiari ai acestui proiect.
Selecţia şcolilor
Orice şcoală din judeţul Satu-Mare care îşi doreşte să facă parte din acest proiect este aşteptată să trimită aplicaţie până în data de 18 februarie. Informaţii suplimentare despre înscriere şi selecţie se pot obţine de pe site-ul www.noi-orizonturi.ro sau de la maria_kovacs@noi-orizonturi.ro. Sunt încurajate să aplice în special şcolile cu învăţământ gimnazial, din mediul rural şi urban mic.