Cum a început să fie sărbătorită Ziua Internaţională a Muncitorilor pe 1 mai în Europa şi alte părţi ale lumii

În memoria românilor, sărbătoarea de 1 Mai înseamnă paradele pompoase din era comunistă, în care obligat-forţat trebuiau cântate realizările tovarăşului Nicolae Ceauşescu şi ale Partidului Comunist Român. Asta, pentru generaţia de „ieri”, căci acum 1 Mai este sinonim cu mici, bere şi prima baie în mare.

1 shutterstock 171784574 jpg jpeg

Ziua Internaţională a Muncitorilor, sărbătorită mai peste tot în lume, nu are, însă de-a face cu regimul comunist. Aniversarea îşi are, de fapt, originea în mişcările de protest ale unor muncitori americani care militau pentru scurtarea zilei de muncă de la 12-14 ore la 8 ore pe zi. Asta se întâmpla în 1886, în Chicago. Atunci, în piaţa Heymarket a oraşului american, aproape 90.000 de oameni s-au adunat pentru a protesta împotriva condiţiilor inumane de muncă. Pe pancartele lor scria: „8 ore să constituie ziua legală de muncă”.

Europa sub proteste

După trei zile de proteste, poliţia a intervenit în forţă, iar după represiuni 11 oameni au murit şi alţi 200 au fost răniţi. Mişcarea, însă, nu a putut fi oprită. Dimpotrivă, a luat amploare, mai întâi pe tot teritoriul SUA, iar apoi şi în Europa - Anglia, Spania, Italia, Franţa, Olanda şi Rusia. Până la urmă, guvernele şi industriaşii au cedat, iar de atunci ziua de muncă este de opt ore pe zi.

Citeşte şi: Din Kentucky până-n Gorj: povestea tăriilor

Aşa-zisa organizaţie politică A Doua Internaţională Socialistă a decis să comemoreze memoria celor împuşcaţi în Piaţa Heymarket, aşa că, pe 1 mai 1890 a organizat cel mai mai mare protest împotriva exploatării muncitorilor. Demonstraţiile au continuat an de an, extinzându-se şi în ţări precum Chile, Peru şi Cuba. Aşa a început să fie sărbătorită Ziua Internaţională a Muncitorilor pe 1 mai în Europa şi alte părţi ale lumii, mai puţin în SUA. Din anul 1904, Federaţia Americană a Muncii a şters din calendar comemorarea luptei muncitorilor la data de 1 mai, celebrând în schimb Ziua Muncii în luna septembrie.

Ziua muncitorilor la noi

În 1890, Regele Carol I a decis ca şi România să-şi sărbătorească muncitorii, la data de 1 mai. Sărbătoarea se numea Ziua Solidarităţii Oamenilor Muncii, însă nu era un eveniment major. În anii stalinismului, după ce bolşevicii au preluat puterea şi la Bucureşti, 1 Mai a devenit unealtă de propagandă comunistă, iar sărbătoarea a fost asociată cu victoria muncitorilor asupra exploatatorilor.

Pe atunci, mai toată populaţia, inclusiv copiii erau obligaţi să participe la marşurile de 1 Mai în marile oraşe ale ţării. La televizor se transmitea de cel puţin 10 ori pe zi „Întâi mai muncitoresc”, cel mai cunoscut cântec patriotic al momentului.

Citeşte şi: Nevoia de dulce

O „relicvă” a comunismului, Ziua Muncitorilor a dispărut odată cu regimul. În primii ani după Revoluţie, România era prea ocupată cu politica, mineriadele şi protestele împotriva corupţiei. Mai apoi, însă, oamenii şi-au amintit de 1 Mai aşa cum era celebrat în perioada interbelică, iar sărbătoarea a revenit. De această dată, însă, Ziua Muncitorilor înseamnă mici şi mare - sau măcar un picnic la pădure.Recente

Jennifer Lopez jpg
Kate Middleton jpg
Hillary Clinton FOTO Profimedia jpg
Nostradamus a prezis că în 2013 va începe al Treilea Război Mondial jpeg
4x5 Mainstage UNTOLD 2024 jpg
Kim Kardashian jpg
influencer  foto   Shutterstock jpg
Kim Kardashian în lenjerie intimă  foto   Instagram jpg
turbulență jpg
Serena Williams  foto   Shutterstock jpg
Nicki Minaj  jpg
Sharon Stone jpg
AD 4nXfs3LB6wCUzZe0QGfm 2E 0loKYvfmcgKRRZdJY7mYQ0V3HM1YwPuJY4OvwLSBL 1NnRCp wuv1ali9JRQ65WltiomaWRbWtMhfIxhqDgCvrmza4tOmhL91H203pYWobZYsep31 jrOgGqp5D1yvfaf2hLA
cel mai bogat model din lume jpg
Kevin Bacon jpg
Celebra creatoare de modă Coco Chanel a încetat din viață în 1971 jpeg
Maimuța Proboscis jpg
Jake Gyllenhaal   jpeg
Justin Bieber jpg
Debbie Harry  Instagram jpg