Cine este Gabor Maté, medicul care știe leacul traumelor. A decodificat conexiunea dintre minte și corp

„Dacă am putea începe să vedem bolile nu ca pe o întorsătură crudă a sorții sau ca pe un mister nefast, ci mai degrabă ca pe o consecință așteptată și, prin urmare, normală a circumstanțelor anormale și nenaturale, acest lucru ar avea implicații revoluționare asupra modului în care abordăm tot ceea ce este legat de sănătate‟, scria dr. Gabor Maté în spațiul virtual, ca promo pentru cel mai recent volum al său, „Mitul normalității. Trauma, boala și vindecarea într-o cultură toxică‟.

image

Medicul și autorul canadiano-maghiar a devenit o personalitate citită și citată a zilelor noastre, datorită teoriilor pe care le abordează în ceea ce privește traumele și conexiunea dintre minte și corp. Cărțile lui Gabor Maté și conferințele pe care le ține se concentrează pe traumele din copilărie și reverberațiile acestora de-a lungul vieții și pe legătura dintre ce se întâmplă la nivel psihic și ce efecte au loc la nivel fizic, dar și pe faptul că societatea în care trăim este una traumatizantă.

Cine este Gabor Maté?

Născut pe 6 ianuarie 1944, în Budapesta, Gabor Maté nu și-a cunoscut bunicii materni, deoarece aceștia au fost uciși în lagărul de la Auschwitz, când el avea doar cinci luni. În 1956, a emigrat împreună cu familia în Canada, unde mai târziu și-a luat licența la Universitatea British Columbia din Vancouver. Tot acolo a studiat pentru a obține dreptul de a profesa medicina de familie, ceea ce s-a și întâmplat în 1977.

A lucrat ca medic timp de 20 de ani și a fost și coordonator al unității de îngrijire paliativă de la spitalul din Vancouver timp de șapte ani. De asemenea, a fost medicul care se îngrijea de sănătatea personalului de la hotelul Portland din Vancouver, având printre pacienți angajați care se confruntau cu probleme mixte de sănătate mentală și fizică.

Vezi și Obiceiuri periculoase care pot declanşa depresia. Ce este bine să faci pentru o stare de spirit mai bună

Fondatorul unei abordări terapeutice inedite

Dr. Gabor Maté este co-dezvoltator al unei abordări terapeutice a traumei numită Compassionate Inquiry, pe care o studiază mulți medici și consilieri psihologici la nivel internațional. Concret, Compassionate Inquiry descoperă și eliberează cu blândețe straturile de traume din copilărie și emoțiile suprimate ale căror efecte au rămas în corp, care stau la baza bolilor și dependențelor.

Cercetător controversat

Gabor Maté a inițiat și unele cercetări despre efectul unei băuturi numită ayahuasca în tratarea dependențelor. Studiile preliminare au indicat că ayahuasca este, într-adevăr, eficientă pentru tratarea consumatorilor de droguri, ajutându-i să reducă utilizarea substanțelor interzise.

Cum băutura însăși este controversată din cauza potențialului său halucinogen, Health Canada, departamentul de sănătate al Guvernului canadian, i-a interzis medicului să mai facă experimente – deși se pare că și cercetările întreprinse de Health Canada anterior concluzionaseră că ayahuasca poate fi eficientă și că riscurile asociate cu utilizarea sa erau foarte mici.

Citește și Ce este ayahuasca? Prințul Harry spune că drogul îl ajută enorm!

Autor de bestseller-uri despre dependențe, stres și vindecare

Cărțile sale – „Pe tărâmul fantomelor înfometate. Prizonier în lumea dependenței‟, „Cand corpul spune nu. Costul stresului ascuns‟, „Minți împrăștiate. Originile și vindecarea tulburării de deficit de atenție. ADHD‟ și „Cum să ne păstrăm copiii aproape‟ (scrisă împreună cu dr. Gordon Neufeld) – au devenit bestseller-uri la nivel mondial.

Popularitatea cărților medicului se datorează probabil nu numai informațiilor prețioase despre boli și cauzele acestora, despre cum să ne înțelegem mai bine și cum să-i înțelegem pe alții, cum să ne vindecăm suferințele și să trăim o viață mai bună, ci și grație stilului cald și înțelegător în care se exprimă.

Cea mai recentă carte, scrisă cu fiul său

Pentru cartea sa despre dependență, dr. Maté a luat premiul Hubert Evans, care se decernează pentru scrieri de non-ficțiune, iar pentru activitatea sa medicală inovatoare și pentru cărțile scrise, a primit Ordinul Canadei, cea mai înaltă distincție civilă a țării sale, alături de Premiul pentru merit civic din partea orașului Vancouver.

Căsătorit din 1969 cu Rae, o fostă colegă de facultate, Gabor Maté este și tatăl a trei copii, Aaron, Hannah și Daniel. Cea mai recentă carte, „Mitul normalității‟, în care medicul își aduce contribuția la demontarea miturilor legate de ceea ce ne îmbolnăvește, oferind în același timp un ghid pentru vindecare, este scrisă împreună cu fiul său Daniel.

@profimediaRecente

Infinity Room Art Safari JPG
Prințul Harry foto  Shutterstock jpg
Acid hialuronic sau ceramide Sursa foto shutterstock 1172680948 jpg
bărbat în pat sursa  Shutterstock jpg
Cum te ajuta lamaia la curatenie jpg
Nicole Kidman și soțul sursa  Shutterstock jpg
Sos de rosii jpg
elvis bun profimedia 0642982238 jpg
Cele mai bune ore la care sa te trezesti si sa mergi la culcare Sursa imagine shutterstock 1672417216 jpg
Lactate jpg
Greseli de curatenie Sursa foto Pixabay jpg
Olivia Wilde foto  Shutterstock jpg
Pizza de post Sursa foto shutterstock 176980196 jpg
Prajitura cu biscuiti, caramel si glazura de ciocolata Sursa foto shutterstock 530690857 jpg
Semnificatia trandafirului jpg
pantofi sport pentru femei jpg
casa de aur a lui Putin sursa  Shutterstock, Proekt jpg
Revista jpeg
oameni fericiti jpg
Kim Kardashian jpg