Ce este frustrarea sexuală şi cum s-o eviţi
Relaţiile intime reprezintă una dintre cele mai mari plăceri ale vieții, iar dacă ai devenit nemulțumit de acestea, află că nu eşti singur. Frustrarea sexuală este mai frecventă decât s-ar crede la prima vedere.
Mulţi ajung să simtă frustrare sexuală cel puţin o dată în viața lor. Poţi intra într-o fază în care îți dorești mai multă intimitate sau partenerul tău are nevoie de mai puțină conexiune fizică decât tine. Apare atunci când există anumite așteptări care nu sunt îndeplinite. Atunci pot să apară sentimente de nemulțumire, anxietate, furie, depresie.
Cum sexul și intimitatea emoțională merg adesea mână în mână, dacă cineva simte un dezechilibru între nevoile sexuale și împlinirea sexuală, poate începe să se simtă frustrat sexual. Cei care trec prin aşa ceva spun adesea că se simt singuri în cuplu.
În cazul femeilor, frustrarea sexuală apare din cauza unor parteneri care nu știu cum să le mulțumească sau nu doresc să experimenteze din punct de vedere sexual.
Cauze declanşatoare ale frustrării sexuale
Fiecare dintre noi este diferit, de aceea nu există un motiv anume pentru care oamenii ajung la frustrare sexuală. Cel mai frecvent dintre toate este discrepanţa dintre două persoane aflate într-o relație.
Citeşte şi: Cum eviţi certurile de la bani
Când unul dintre parteneri are un libido mai crescut, acesta poate să ajungă la frustrare sexuală, deoarece persoana pe care o iubeşte pur și simplu nu dorește să facă sex atât de des sau în același mod. Chiar dacă frecvenţa relaţiilor intime este cea dorită de partenerul cu libido crescut, poate apărea o frustrare legată de dezinteresul celuilalt pentru plăcerile și antipatiile sale sexuale. De aceea, compatibilitatea sexuală şi componenta emoţională sunt importante.
Cum ştii dacă te confrunţi cu frustrare sexuală?
Asemănător frustrării obişnuite, aceea sexuală se manifestă printr-o stare de nemulţumire, prin furie, anxietate. La acestea se adaugă semnele specifice, precum lipsa orgasmului, a plăcerii în timpul relaţiilor intime. Eviţi să iei iniţiativa sau îţi refuzi partenerul, mai ales dacă nu doreşte să te mulţumească aşa cum îţi doreşti sau nu este interesat de ceea ce ţi-ar fi pe plac. Te simţi îndepărtat din punct de vedere emoţional de partener şi te confrunţi cu o lipsă de concentrare nu doar alături de partener, ci şi în timpul activităților zilnice. Mai mult, te superi sau devii critic în relaţia cu partenerul din cauza unor lucruri lipsite de importanţă.
Vezi şi: 7 compromisuri de care să ţii cont în cuplu pentru a ajunge la un numitor comun
Îţi poate da probleme serioase de sănătate
De satisfacţia sexuală depind mai multe aspecte ale vieţii decât am crede. Este vorba despre sănătatea fizică şi mentală, calitatea somnului, mulţumire relaţională.
Când cineva este frustrat sexual, corpul lui eliberează cortizol, hormon al stresului, care poate provoca anxietate, oboseală, iritabilitate, constipaţie, hipertensiune arterială, depresie sau disfuncţii sexuale, ca anorgasmia, disfuncția erectilă sau problemele de reproducere.
Există mai multe moduri de a o gestiona imediat sau pe termen lung. Acordă atenţie modului în care îți exprimi sentimentele. Discuţiile deschise sunt esențiale. Caută să stabileşti o mai bună conexiune emoțională și intimitate. Direcţionează surplusul de energie sexuală către o activitate fizică pentru a elibera mai multe endorfine care îţi dau o stare de bine.
FOTO: Shutterstock