Protecţia solară de la A la Z
Nu e bine să ieşi din casă vara fără să foloseşti o cremă sau loţiune cu SPF (factor de protecţie solară). Esenţiale pentru sănătatea pielii, te protejează de razele ultraviolete şi previn îmbătrânirea prematură. Există şi câteva reguli de aplicare, pentru eficienţă maximă.
Alege produse diferite pentru ten şi corp
Pielea de pe faţă este mai sensibilă, iar de multe ori este acoperită în timpul zilei şi de farduri. Alege o cremă cu SPF specială pentru ten, care are o formulă concepută pentru această zonă. Poate constitui o bază uşoară pentru machiaj. Nu te baza pe protecţia solară oferită de unele cosmetice. Protejează epiderma feţei cu o loţiune dedicată exclusiv blocării razelor ultraviolete. De cealaltă parte, loţiunile pentru corp sunt diverse, iar protecţia lor durează în funcţie de cât de des le aplici pe piele.
Verifică termenul de valabilitate
Ai o cremă cu protecţie solară de anul trecut şi te gândeşti că îţi va fi suficientă şi pentru vara asta? Verifică dacă nu cumva produsul e expirat. O cremă care şi-a depăşit termenul de valabilitate nu doar că nu îţi va proteja pielea, dar va provoca şi iritaţii. Ca regulă generală, se recomandă ca produsele cu factor de protecţie care au fost desigilate să nu mai fie consumate anul următor.
Ţine crema într-un loc întunecat
Produsele cu factor de protecţie solară nu vor mai fi la fel de eficiente dacă le ţii în baie, spre exemplu, unde se face mult abur fierbinte, lângă ferestre sau prea apropiate de diferite surse de căldură. Cremele şi loţiunile se depozitează în locuri ferite de lumina naturală, la temperatura camerei.
Foloseşte o cantitate optimă de produs
Crema cu SPF nu se află pe lista cosmeticelor la care ar trebui să faci economie. Pentru a-ţi menţine pielea sănătoasă, aplică cam o jumătate de lingură de produs în zona feţei şi a gâtului şi 5-6 linguri pentru restul corpului, distribuită uniform.
Bine de ştiut!
Protecţia solară se aplică cu cel puţin 20 de minute înainte de a ieşi din casă sau de a intra în apă, pentru a se absorbi bine în piele.
Caută loţiuni cu spectru larg de acoperire
Razele ultraviolete se împart în două mari categorii: UVA şi UVB. În timp ce primele (UVB) îţi pot provoca arsuri solare, celelalte (UVA) sunt responsabile de îmbătrânirea prematură a pielii. Alege o cremă care să aibă în compoziţie dioxid de titan şi oxid de zinc, care te protejează de ambele tipuri de radiaţii solare.
Renunţă la bronzul artificial
Oricât de tentant ar fi rezultatul obţinut în urma bronzării la solar, riscurile la care te expui sunt considerabile. Nu doar că e posibil ca epiderma ta să se rideze mult mai repede şi să devină mai uscată, însă poţi dezvolta şi cancer de piele. Persoanele cu pigmentul deschis, sensibil sau cu multe aluniţe trebuie să evite pe cât posibil expunerea la razele ultraviolete. Dacă ţii neapărat să obţii o culoare mai închisă a pielii, alege varianta sprayurilor şi cremelor autobronzante, pe care le foloseşti în conformitate cu instrucţiunile de pe ambalaj.
Aplică seara o cremă puternic hidratantă
Pentru a reface ţesuturile expuse la soare, foloseşte pe timpul nopţii o loţiune hrănitoare, care îţi va menţine pielea elastică şi catifelată. Alege ingrediente naturale, precum untul de shea sau uleiul de cocos. Cel din urmă calmează iritaţiile şi arsurile solare, înlăturând senzaţia de piele uscată. Aplică o cantitate mică de ulei şi maseaz-o delicat pe faţă şi restul corpului, până se absoarbe bine.
Trucuri CPF
Dacă ai tenul gras, foloseşte o cremă cu protecţie solară mată, special concepută pentru a ţine sub control şi excesul de sebum.
Apa termală calmează iritaţiile şi arsurile solare. Pulverizează o cantitate mică pe zonele afectate şi aşteaptă să intre în piele.
Nu uita nici de protecţia buzelor. Foloseşte zilnic un balsam cu SPF inclus.
Sfat CPF
Vara, reaplică crema cu protecţie solară ori de câte ori pielea a luat contact cu apa.