Sfaturi alimentare pentru o piele perfectă
Specialiştii spun că alimentaţia joacă un rol esenţial în felul în care arată pielea. Dacă şi tu te confrunţi cu probleme dermatologice, iată câteva sfaturi oferite de nutriţionişti şi dermatologici - te vor ajuta să înţelegi mai bine tipul de piele pe care-l ai!
Ten gras
Dacă mănânci alimente bogate în grăsimi, vei observa cum producţia de sebum secretat de piele creşte. Tegumentul va avea mai mult sebum decât are nevoie pentru a se menţine hidratat, cauzând un efect de strălucire a pielii. Produsele cosmetice pot acoperi excesul de sebum pentru o perioadă, dar nu vor reuşi să o facă de fiecare dată. Cea mai bună opţiune este să îţi modifici alimentaţia, incluzând în dietă alimente care conţin vitamina A – ţin sub control producţia de sebum. Alimentele recomandate sunt: caise, mango, morcov, albuş, spanac, cartofi. Evită pâinea albă şi pastele.
Petele de pe faţă
Petele de pe piele, cunoscute şi ca hiperpigmentare, pot fi cauzate de deficienţa de vitamina B12. Poţi rezolva problema prin includerea în dietă a produselor care sunt sursă de vitaminele B12, C şi E, antioxidanţi. Toate aceste substanţe pot fi găsite în citrice, căpşuni, kiwi, pomelo şi roşii. Evită să te expui la soare, pentru că pigmentarea se poate accentua. Mai poţi mânca fructe de pădure, grepfrut, ananas, prune, varză, spanac.
Ten uscat
Pielea uscată este simptomul deficienţei de vitamina E. Pentru a preveni şi trata uscarea pielii, ar trebui să incluzi în dietă alimente care conţin grăsimi mononesaturate. În plus, acizii graşi sunt mai bine absorbiţi când sunt combinaţi cu alimente ca: legume, fructe de mare, ouă, soia, avocado, alune şi nuci, peşte precum ton, somon şi macrou.
Pungile de sub ochi/cearcănele
Cearcănele şi pungile de sub ochi nu apar pentru că nu ai dormit suficient. Cauza poate fi intoleranţa la anumite alimente, alergii sau deshidratare. În ultima cauză, dehidratare, ar trebui să bei mai multă apă şi să renunţi la cafea. Poate nu ştiai, dar cafeaua deshidratează.