Petele de pe piele? Cum le îngrijeşti: de la psoriazis la vitiligo

simeon stalpnicul png

Epiderma îţi poate oferi indicii importante despre starea de sănătate a celorlalte organe din organism. Tu trebuie doar să fii atentă la orice modificare apărută la nivelul pielii, pentru că acestea pot fi semne ale unor probleme de sănătate. Iată ce trebuie să ştii despre petele de pe piele!

Din anumite cauze, pielea se poate pigmenta sau depigmenta (decolora). Bolile interne pot declanşa la nivelul pielii felurite tipuri de pete. Dacă semnele nu dispar după 2-3 săptămâni şi se agravează, trebuie să mergi neapărat la medic, pentru a depista motivul. 

Petele de pe piele - Ştiai că...

...o pată violetă în zona membrelor inferioare, care nu răspunde la tratamentul medicamentos, poate fi un semn de infecţie cu Hepatita C?

Petele de pe piele - Pigmentarea sau depigmentarea pielii

Petele maronii, numite pete hiperpigmentare, apar de obicei la persoanele trecute de 40 de ani şi sunt asociate cu petele de bătrâneţe, însă oamenii de ştiinţă au ajuns la concluzia că ele apar, de fapt, din cauza expunerilor prelungite la radiaţiile solare. De regulă, aceste pete apar în grupuri şi se formează în zona feţei, gâtului, mâinilor şi spatelui. Au un aspect inestetic, însă nu reprezintă un pericol pentru sănătate.

Urmăreşte orice schimbare la nivelul pielii 

Atât soarele în exces, cât şi bronzatul la saloanele cosmetice dăunează pielii. Din cauza acestor factori, pot apărea aluniţe, pete mici roşii sau excrescenţe pe piele, iar cele existente deja îşi pot modifica culoarea, forma şi dimensiunea. Dacă ai o piele foarte albă şi ochii albaştri sau verzi şi vrei să te bronzezi, trebuie să foloseşti o cremă cu factor de protecţie ridicat şi să nu stai la plajă între orele 11.00 şi 16.00. Dacă observi modificări la nivelul pielii, mergi la dermatolog pentru a depista din timp dacă este vorba despre melanom.

Bine de ştiut despre petele de pe piele!

Dacă în pliurile pielii, în regiunea coatelor şi a genunchilor sau unde ai cicatrici pielea s-a închis la culoare şi apar pete maronii, atunci poate fi vorba despre o problemă hormonală, şi anume boala Addison, care afectează glandele suprarenale.

Psoriazisul

Psoriazisul este o afecţiune cronică autoimună şi inflamatoare care afectează pielea. Uneori, în cazuri grave, poate implica şi articulaţiile. Nu este contagioasă. Psoriazisul poate fi cauzat de factori genetici sau de stres. Se manifestă prin apariţia pe piele a unor plăci roşiatice acoperite de coji alb-sidefii. Zonele preponderent afectate sunt pielea capului, genunchii, coatele, însă această afecţiune cutanată poate apărea şi la nivelul feţei, gâtului, urechilor, trunchiului, palmelor, tălpilor şi unghiilor. Dacă suferi de psoriazis trebuie să fii mai atentă la produsele cu care îţi îngrijeşti pielea. E recomandat să foloseşti săpunuri delicate şi creme emoliente şi hidratante. În anotimpul rece, trebuie să îţi protejezi pielea de temperaturile scăzute, acoperind zonele cu probleme.

Petele de pe piele şi lupusul sau lupusul eritematos sistemic

Este o boală cronică autoimună. Cauzele sunt necunoscute şi se manifestă prin prezenţa inflamaţiei, a durerilor şi a leziunilor la nivelul pielii, articulaţiilor, tendoanelor şi a altor organe şi ţesuturi. Lupusul apare deoarece sistemul imunitar fabrică anticorpi care, în loc să le protejeze, atacă celulele şi ţesuturile sănătoase ale corpului. Principalii declanşatori ai bolii sunt: ultravioletele, factorii genetici, anumite medicamente, stresul şi infecţiile provocate de bacterii ori virusuri. Pot apărea astfel : erupţii faciale roşiatice în formă de fluture (se întind pe obraji şi la rădăcina nasului), pete roşii în zonele expuse la soare. Pe lângă tratamentul indicat de specialist, se recomandă consumul unor alimente bogate în acizi graşi Omega-3, să faci mişcare în fiecare zi şi să îţi protejezi pielea de radiaţiile solare.

Vitiligo şi petele de pe piele

Este o afecţiune autoimună care se manifestă prin depigmentarea pielii. În cazul bolnavului de vitiligo, petele de pe piele sunt albe. De asemenea, el prezintă şi mâncărimi uşoare. De regulă, petele respective apar în zonele supraexpuse la soare, cum sunt mâinile şi braţele, picioarele, tenul şi buzele. Şi alte zone ale corpului pot fi afectate de vitiligo, spre exemplu articulaţiile, degetele, genunchii sau organele genitale. Pe lângă petele albe, la unii bolnavi se poate albi şi părul. În cazul vitiligoului doar culoarea pielii este afectată, nu şi textura ei. Vârsta medie de instalare a bolii este cea de 20 de ani. Statisticile relevă că 30% din persoanele afectate au în familie bolnavi de vitiligo.

Ştiri din sănătate

Anumite diete vegetariene pot afecta inima

Cercetătorii de la Harvard susţin că mâncarea fără carne, deşi este considerată sănătoasă, reprezintă un factor de risc pentru apariţia bolilor cardiovasculare. Nu toate dietele vegetariene sunt bune pentru organism, iar un consum foarte mare de cartofi, cereale sau dulciuri poate afecta sănătatea inimii, spre deosebire de o alimentaţie bazată în special pe legume şi fructe.

Praful din casă ne poate îngrăşa

Oamenii de ştiinţă au descoperit că doar 3 micrograme de praf pot dăuna celulelor din organism. Particulele de praf din casă conţin substanţe poluante, care ar putea contribui la producerea celulelor grase, anunţă The Independent. Compuşii regăsiţi în praf pot stimula creşterea şi dezvoltarea celulelor adipoase din corp. Cercetătorii de la Societatea Americană de Chimie sugerează că expunerea la substanţele chimice din praf poate perturba metabolismul copiilor.

Dieta mediteraneeană ar putea preveni demenţa

Consumul de alimente naturale crude şi neprocesate, precum legume,verdeţuri, fructe, cereale integrale, pâine neagră, nuci, seminţe, ulei de măsline, peşte şi ocazional pui, te ajută să ai oase puternice, inimă sănătoasă şi să trăieşti mai mult. De asemenea, previne riscul de hipertensiune arterială şi de diabet şi scade cu o treime riscul de apariţie a demenţei senile.