Alergia de primăvară vs. alergia la acarieni: cum le deosebești

Strănuți repetitiv și îți lăcrimează ochii? Aceste simptome s-ar putea să nu fie cauzate de alergia sezonieră, care apare primăvara, ci de alergia la acarieni. Iată cum le deosebești!

image

Vremea se încălzește, natura înflorește, iar polenul zboară din nou prin aer. Din cauza acestor aspecte, persoanele sensibile se pot confrunta cu simptome clasice alergiei de primăvară, cum ar fi ochi lăcrimați, nas înfundat, strănut sau mâncărimi ale pielii. Știai că aceste simptome pot să apară și în momentul în care ești alergic la acarienii din locuință?

Așternuturile, covoarele, draperiile și alte articole de uz casnic reprezintă adesea mediul propice pentru acarieni, acești mici dăunători care provoacă alergii. Acarienii se pot instala mai ales în canapea sau în pat, deoarece temperatura ridicată din saltea este excelentă pentru dezvoltarea lor. Acești acarieni pot provoca simptome care imită alergiile sezoniere, cum ar fi strănut, tuse, mâcărimi ale pielii, dar și probleme mai grave, cum ar fi dificultăți de respirație. Cum deosebești aceste simptome de răceală sau de un alt tip de virus?

În primul rând, răceala poate dura aproximativ cinci, până la șapte zile. Pe când, alergiile sezoniere tind să apară în aceeași perioadă din an. Diferența între o alergie sezonieră și o alergie la acarieni este dată de momentul în care apar simptomele. Alergia la acarieni apare în mod constant, (în ciuda schimbării de anotimp), iar simptomele se manifestă în special dimineața. 

Măsuri preventive 

Dacă alergia la acarieni reprezintă cauza pentru care strănuți sau prezinți alte simptome, medicul te poate sfătui cu privire la tratamentul pe care trebuie să îl urmezi și schimbările pe care trebuie să le faci. Totuși, înainte să apelezi la un specialist, este bine să iei în calcul și aceste măsuri preventive:

  1. Spală lenjeria de pat, păturile, covoarele, draperiile și alte obiecte de uz casic, săptămânal, în apă fierbinte;
  2. Aerisește camera de două ori pe zi, dimineața și seara, cel puțin 15 minute;
  3. Îndepărtează praful din toată casa, de cel puțin o dată pe săptămână;
  4. Schimbă periodic perna și pilota pe care le folosești;
  5. Folosește un purificator de aer. De asemenea, uleiurile esențiale, precum uleiul esențial de rozmarin, mentă, tămâie și ienupăr ajută;
  6. Folosește la curățenie un aspirator pe bază de abur. Acesta curăță în profunzime covoarele, canapelele, draperiile și alte obiecte tapițate. 

Sursă foto: Shutterstock