De ce trebuie să spălăm hainele noi înainte să le purtăm. Ce riscăm dacă nu facem asta

1 haine noi shutterstock 1607173789 jpg jpeg

Cine nu adoră hainele noi?! Sunt frumos colorate, curate, călcate, ce să-ţi doreşti mai mult?! Poate să te simţi la fel de bine cu ele şi atunci când le porţi, nu numai când le priveşti în magazin şi le cumperi. Ce trebuie să facem pentru a le menţine într-o stare bună, care să nu ne afecteze sănătatea şi starea de bine sîn niciun fel?

Să le spălăm înainte să le purtăm! Un motiv bine întemeiat pentru a spăla toate hainele noi înainte de-a le purta este să scoţi excesul de vopsea din ele, de exemplu. Acel exces de vopsea îţi poate afecta pielea, pentru că intră în contact direct cu ea şi, zău, cine-şi doreşte aşa ceva?

Cele mai multe materiale confecţionate din fibre sintetice – ca poliesterul şi acrilicul – sunt colorate cu vopseluri azoice, care pot cauza reacţii cutanate destul de severe, mai ales la copii. Aşadar o spălare rapidă înainte de-a purta rochiţa pe care ai cumpărat-o te poate scăpa de o reacţie alergică cât se poate de neplăcută!

Nu ştiu dacă ştiaţi, dar, atunci când probăm haine purtate de alţii – în cabina de probă, de pildă – riscăm, de fiecare dată, să luăm purici, bacterii, fungi sau chiar râie de pe acele piese vestimentare. Nu e nevoie decât de câteva minute, în care să pui pe pielea ta o ţinută probată de cineva care are problemele enumerate mai sus, pentru ca şi tu să te molipseşti de ele. Până la urmă de ce să rişti o asemenea infectare complet nedorită, nu?

Nu numai vopselurile pot fi dăunătoare pielii, ci şi chimicalele care se pun pe haine pentru a se păstra mai mult timp neşifonate şi pentru a menţine textura în standarde optime. În mod normal, nu face toată lumea reacţii alergice la aşa ceva, însă, dacă ai epiderma mai sensibilă, acest lucru este posibil.

Aşadar, dacă nu-ţi doreşti senzaţie de discomfort, mâncărime şi bubiţe mai ales la nivelul subraţului, gâtului, pe coapse şi în talie, spală-ţi hainele proaspăt cumpărate înainte de-a le scoate în oraş.

Hainele noi trebuie spălate conform informaţiilor scrise pe etichetă. Totuşi, dacă observi că apa rămâne colorată după prima spălare, trebuie să continui să speli acea piesă vestimentară separat, ca să nu pătezi alte haine.

Acordă o atenţie mărită lenjeriei intime, prosoapelor şi lenjeriei de pat, care vin în contact direct cu pielea. Aşadar spală-le neapărat înainte de-a le folosi! Nu mai vorbim de hainele luate la mâna a doua! Şi ele trebuie băgate în maşina de spălat înainte de prima lor purtare. Obligatoriu!

Foto - Shutterstock