Audrey Munson, primul topmodel al Americii! Cum a sfârșit „fata-expoziție”?

Primul topmodel din Statele Unite a murit uitată de lumea întreagă, singură și fără nicio ban în buzunar. A fost închisă și privată de libertate mai bine de jumătate din viața ei, fără să poată să mai zărească măcar vreodată statuile din oraș care-o întruchipau și care mai pot fi admirate chiar și-n ziua de azi prin zona Upper West Side spre intrarea dintre Podul Manhattan.

image

Vogue ne informează cu „Miss Manhattan” a fost primul supermodel din SUA, începând cu 1910 și pe toată durata anilor ’20, care marca începutul cinematografiei. Însă viața lui Munson n-a fost numai lapte și miere. Stătea goală ore întregi și poza prin studiouri reci și neprimitoare de pictură și sculptură în timp ce primea comenzi răstite de la artiști, îndura cu greu toanele unei mame solicitante, trebuia să facă față propriilor dezechilibre psihice și suporta spășită criticile aduse de presă și public la nesfârșit. Nu-i de mirare că a clacat înainte de-a împlini 40 de ani!

Până în 1915, Audrey pozase deja pentru sculptori faimoși precum Gertrude Vanderbilt Whitney și Daniel Chester French, care a creat statuia lui Abraham Lincoln din Washington. Erau atât de multe statui cu Munson prin New York, încât toată lumea începea să-i spună tinerei faimoase „Miss Manhattan”, susține New England Historical Society. „Fata-ezpoziție” devenise cel mai cunoscut model artistic din lume!

În timp ce „Venus american” era tot mai căutată de bărbați, fiind muza oricărui artist, ea devenise și un model pentru femei. Feministă convinsă, refuza să poarte tocuri și corsete, fiind de părere că hainele femeilor trebuiau să fie cât mai comode și mai naturale.

Pe măsură ce devenea tot mai cunoscută, Munson a început să primească oferte de la Hollywood. Și, în toiul carierei sale actoricești, fostul proprietar al casei ei din Manhattan, Dr. Walter Wilkins, și-a ucis soția, aflăm din documentarul „Rediscovering Audrey”.

image

Wilkins s-a dovedit a fi obsedat de Audrey, lucru care n-a fost văzut cu ochi buni de unii oameni. De fapt, presa vremii a acuzat-o pe vedetă de o oarecare complicitate la crimă. Poliția a investigat-o pe actriță, însă n-a avut de ce s-o acuze, în ciuda articolelor defăimătoare care circulau la adresa ei și care, drept urmare, i-au distrus cariera și chiar viața. Audrey nu mai primea de lucru, iar prietenii ei bogați dispăreau rapid din preajma ei.

După scandalul cu crima comisă de Wilkins, starea psihică a topmodelului s-a înrăutățit. Ea a devenit paranoică și a scris o scrisoare guvernului american în care spunea că era persecutată de evrei. Mai mult, a încercat să convingă un ziar, în 1920, să anunțe moartea ei. Nu-și dorea nimic mai mult decât să-și ia viața de la capăt, însă toate eforturile ei în acest sens erau în zadar.

Doi ani mai târziu, a încercat să se sinucidă, iar prin 1926 era de găsit pe undeva la țară, în  Syracuse, New York, vorbind singură și agitându-se neîncetat. Când a făcut 40 de ani, mama ei a internat-o la spitalul de boli mentale din Ogdensburg, New York, unde și-a petrecut următorii 65 de ani din viață.

image

Audrey Munson a murit la azil în 1996, la vârsta de 104 ani. Când era copil, mama ei a dus-o la o ghicitoare, care i-a spus că Audrey va fi „iubită de toți și faimoasă. Dar, când ți-e lumea mai dragă, vei pierde tot”. Aceste cuvinte au bântuit-o pe frumoasa femeie toată viața ei, precizează The Daily Beast.

foto - Purity (1916), Imdb.com