Albinoşii din sălbăticie

1 84900 original jpg jpeg

Sunt admirate pentru aspectul lor de un alb imaculat, însă puţini ştiu că animalele care suferă de albinism sunt mult mai expuse pericolului decât celelalte. În absenţa unui camuflaj, oferit de culoarea naturală a speciei, animalele albinoase sunt vânate mai uşor de prădători.

Albinismul este o anomalie congenitală întâlnită atât la oameni, cât şi la animale, manifestată prin culoarea albicioasă a pielii şi a părului, iar uneori prin culoarea roşiatică a irisului. În unele cazuri, animalelor le lipseşte pigmentul în piele şi păr, în schimb nu le este afectată culoarea ochilor. Această caracteristică ereditară poartă denumirea de leucism.

Cangurul

image

Cei mai mulţi canguri albinoşi au fost întâlniţi pe insula Tasmania din sudul Australiei. Cu blana ca neaua, botul, ochii şi urechile roz, seamănă mai degrabă cu nişte iepuri uriaşi. Sunt sensibili la lumina soarelui şi au adesea probleme de vedere, iar acest lucru determină rata lor scăzută de supravieţuire.

Păunul

image

Impunători şi spectaculoşi, păunii îşi merită pe deplin titulatura de regi ai grădinilor, fiind printre cele mai frumoase păsări ornamentale. Păunii albi nu reprezintă o specie aparte, ci sunt rezultatul unei mutaţii care poartă denumirea de leucism. Arealul lor natural sunt pădurile de foioase şi terenurile cultivate din India, Pakistan şi Sri Lanka. Din cauza vânatului excesiv, pentru carne şi pene, aceste păsări se întâlnesc tot mai rar în habitatul lor natural.

Veveriţa

image

Veveriţele albe sunt extrem de rare în Europa, în schimb unele localităţi din SUA se bucură de o popularitate internaţională datorită lor. Spre exemplu, oraşul Olney, din statul Illinois este cunoscut drept ,,casa veveriţelor albe“, cu o populaţie de circa 200 de exemplare. Fiind un simbol al oraşului, veveriţa albă apare chiar şi pe insigna departamentului de poliţie.

Cerbul

image

Cerbul albinos este un animal destul de rar întâlnit în natură, iar orice fotografie sau filmare care-l surprinde poate deveni ştire. Cei mai mulţi cerbi cu blana albă au fost observaţi pe teritoriul SUA. În România, în anul 2011, la Microrezervaţia din Constanţa, s-a născut un pui de cerb lopătar albinos, care a fost botezat Lora Albă. Acesta a fost primul exemplar albinos din ţară născut în captivitate. Există legende conform cărora cerbul alb ar fi un animal sfânt, considerându-se că răpunerea lui

îi poate aduce vânătorului un sfârşit tragic.

Pitonul

image

Pitonii albinoşi se disting prin pete galbene pe piele în locul celor maronii. Lipsa pigmentului natural îi face sensibili la lumina solară, astfel încât, până îşi dau seama să se adăpostească, mulţi dintre ei se aleg cu arsuri. De aceea, şansele lor de supravieţuire în habitatul natural sunt destul de scăzute. Datorită culorii mai puţin obişnuite pentru un şarpe, aceşti pitoni sunt adesea căutaţi de crescătorii de reptile şi de dresorii de la circ.

Aligatorul

image

În natură, există câteva zeci de aligatori şi de crocodili albi. Sunt extrem de rari şi au o rată mică de supravieţuire. Din cauza culorii, le este destul de greu să se camufleze şi să vâneze. Cel mai cunoscut aligator alb se numeşte Claude, are 23 de ani şi poate fi văzut la Academia de Ştiinţe din California, SUA. Pentru a fi protejaţi, aligatorii albi descoperiţi în natură sunt adăpostiţi în grădini zoologice din întreaga lume, în spaţii special amenajate, ferite de razele directe ale soarelui.

Ariciul

image

Aricii albi şi cu ochii roşii sunt pe cât de simpatici, pe atât de bizari. Anomalia îi face şi pe ei destul de vizibili pentru prădătorii principali - vulpea şi bursucul însă adesea ei se tăvălesc prin pământ, murdăria ajutându-i să se camufleze. Un ţepos ghemotoc alb se naşte o dată la 10.000 şi, la fel ca suraţii lui maronii, este preferat ca animal de companie.

Ştiaţi că...

…singurul urangutan alb cunoscut în lume este o femelă în vârstă de 5 ani, pe nume

, descoperită într-un sat din Indonezia? Recent a fost eliberată într-o rezervaţie din Borneo, după ce a fost tratată de veterinari.

...

se numeşte singura balenă cu cocoaşă albinoasă descoperită până în prezent? Ea a fost observată de-a lungul coastei de est a Australiei, în timpul sezonului de migraţie. Are propria pagină de internet şi cont de Twitter.