Animalele fac oamenii să zâmbească
Animalele de companie, considerate de proprietarii lor asemeni unor adevăraţi membri ai familiei şi prieteni de nădejde, pot deveni terapeuţi desăvârşiţi, ajutând oamenii să uite de singurătate şi chiar să depăşescă momente dificile ale vieţii din punct de vedere emotional, psihologic şi social.
Te-ar mai putea interesa şi:
Arta vindecă trupul şi sufletul
Adevărat sau fals despre hrana animalelor
În perioada 18 Octombrie-13 Decembrie 2009,peste 80 de persoane vârstnice instituţionalizate în centrul pentru bătrâni „Casa Max” din sectorul 3 Bucureşti primesc săptămânal vizita unei echipe formate din voluntari şi dresori din cadrul asociaţiei GIA însoţiţi de câinispecial antrenaţi.
O terapie neconvenţională
Terapia cu animale a început să fie cunoscută şi folosită încă din anii 1950 cu predilecţie în tratamentul tulburărilor psihice. În prezent,terapia cu animale de companie este folosită într-un vast context terapeutic,fiind o practică larg răspândită în Europa de Vest,utilizată pentru a îmbunătăţi starea psihică şi/sau pentru a dezvolta abilităţile de socializare ale copiilor şi adulţilor prin contactul direct cu animale de companie în cadrul unor şedinţe coordonate de persoane specializate.
Reduce stresul
Studiile derulate în spitalele de psihiatrie pentru adulţi demonstrează o serie de beneficii pentru pacienţi. S-a descoperit că terapia cu animale de companie dezvoltă comportamente pro-sociale şi funcţionează până la 12 luni după momentul intervenţiei. Studiile care examinează stresul pacientului înainte de procedurile medicale arată că numai 15 minute de interacţiune cu un câine produc o reacţie pozitivă,o „senzaţie de bine”,iar după 30 de minute arată o reducere a stării de anxietate.
„Programul Animalele fac oamenii să zâmbească are ca obiectiv dezvoltarea şi promovarea,în cadrul unor şedinţe terapeutice,a unor metode inovative prin care animalele de companie pot ajuta la îmbunatăţirea stării de sănătate a persoanelor care suferă de diverse tulburări fie ele fizice sau psihice”,declară Costin Bratu,medic veterinar Pedigree.
Ajută la păstrarea formei fizice
Şedinţele de terapie cu animale de companie,ce vor fi derulate în cadrul proiectului,constitie un stimulent pentru păstrarea formei fizice,reducerea anxietăţii sau a stărilor depresive,cât şi pentru îmbunătaţirea capacităţii de concentrare şi atenţie. Persoanele vârstnice care vor lua parte la aceste activităţi vor fi supravegheate şi consiliate de un psiholog pe parcursul întregului program.
„Ţinând cont de simpatia spontană pe care o simt numeroase persoane faţă de animale,prezenţa acestora este considerată drept un factor important de reducere a stresului,un sprijin moral pentru a depăşi un moment dificil dar şi o metodă de a iesi din izolare şi de a exprima emoţiile sau sentimentele în special în cazul persoanelor vârstnice”,declară Raluca Simion,Preşedinte GIA.
Câinele,un prieten de nădejde
În terapia cu animale,se utilizează frecvent cîinele datorită naturii sale docile,a uşurinţei cu care poate fi transportat sau dresat. GIA se numără printre puţinele asociaţii care dezvoltă programe de responsabiliate în rândul proprietarilor de animale şi reuneşte o echipă formată din tineri devotaţi,cărora le face plăcere să lucreze cu animalele şi să-şi ajute semenii.
În proiectul social „Animalele fac oamenii să zâmbească” Asociaţia GIA (Group Initiative for Animals) colaborează cu Primăria Sector 3 – Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului,aflată în parteneriat cu Mars România.