Nu mai arunca zaţul de cafea! Protejează mobila, curăţă vesela şi îl poţi folosi ca odorizant şi compost pentru grădină
O ceaşcă de cafea face diferenţa între o dimineaţă plină de vitalitate şi una lipsită de energie. Nu acesta este singurul motiv pentru care ar trebui să ai o cafea aproape. Băutura aromată poate fi şi un „supererou‟ al curăţeniei, ieftin şi la îndemână.
Oricât de mult ţi-ai dori să ai casa perfectă, parcă din senin apar diverse pete, zgârieturi şi mirosuri nedorite. Dacă obişnuieşti să bei cafea, nu arunca zaţul rămas în ceaşcă! Pe lângă faptul că poate fi folosit în diverse tratamente de înfrumuseţare, el te poate ajuta să îndepărtezi mirosul neplăcut din frigider, poate acţiona ca un fertilizant pentru plantele tale şi poate fi util la curăţenia casei, atunci când soluţiile nu mai dau randament. Iată cum să îl foloseşti!
Îndepărează mirosul de pe mâini
Ai gătit un preparat delicios, dar nu poţi înlătura mirosul de pe mâini nici cu săpun? Zaţul de cafea poate fi un odorizant excelent, mai ales după ce ai tăiat alimente cu miasmă puternică, precum cea de peşte, usturoi sau ceapă. Tot ce trebuie să faci este ca după ce ai terminat de pregătit mâncarea, să îţi freci bine mâinile cu zaţ de cafea, înainte de a te spăla cu apă caldă şi cu săpun. Astfel, vei scăpa de mirosul nedorit, iar pielea mâinilor tale va căpăta un aspect neted şi revigorant.
Ideal pentru curăţatul vaselor
Textura zaţului de cafea este ideală pentru spălatul vaselor, ustensilelor, oalelor şi tigăilor greu de curăţat din bucătărie. Presară zaţ direct pe vase şi freacă întreaga suprafaţă folosind un burete abraziv. De asemenea, zaţul de cafea este şi un bun dezinfectant, datorită proprietăţilor sale antibacteriene. Poate fi folosit ca o alternativă în locul soluţiilor din magazin, pe bază de substanţe chimice.
INFO Vasele cu murdărie întărită şi greu de curăţat le poţi lăsa peste noapte la înmuiat, cu apă caldă, în care ai adăugat două pliculeţe de ceai. A doua zi, le poţi freca uşor cu zaţ de cafea. Efectul va fi garantat!
Fertilizant pentru plante
Ingredientul acesta acţionează şi ca agent de fertilizare, datorită conţinutului ridicat de nitrogen. El poate fi utilizat fie ca îngrăşământ în grădină, fie pentru ghivecele cu flori sau cu alte plante. Dacă ai o grădină, împrăştie zaţ de cafea pe solul unde îţi doreşti să plantezi florile şi pune, mai apoi, seminţele. În cazul florilor la ghiveci, pune zaţ de cafea într-o sticlă cu apă şi udă pământul de câte ori este nevoie.
Absoarbe mirosurile neplăcute
Te supără mirosurile din bucătărie sau din frigider? După ce ţi-ai băut cafeaua, pune într-un recipient deschis sau ventilat zaţul de cafea rămas, apoi lasă-l în frigider sau în cameră. În aşa fel, zaţul se va transforma într-un odorizant natural, va neutraliza mirosurile neplăcute, iar frigiderul sau încăperea va fi parfumată. Pentru un plus de aromă, adaugă două sau trei picături de vanilie în zaţul de cafea sau o altă substanţă parfumată pe care o preferi.
Util în caz de zgârieturi
Acest truc te poate linişti în momentul în care observi o zgârietură nouă pe mobilierul de culoare închisă. Îmbibă în zaţul de cafea o dischetă demachiantă sau vârful unei cârpe din bumbac, apoi şterge zgârietura, iar în aşa fel o vei masca. Ţine cont că mobila trebuie să fie de culoarea zaţului, altfel ea se va păta! De asemenea, tot pentru zgârieturi, poţi încerca un alt truc eficient: amestecă o cană de apă caldă, cu o cană de oţet şi cu o jumătate de ceaşcă de zaţ de cafea. Agită şi lasă soluţia în recipient cel puţin o oră, ca zaţul să absoarbă toate ingredientele. Înainte de a o folosi, testează soluţia pe mobilier, într-un loc mai puţin vizibil, să fii sigură că soluţia nu o să păteze textura mobilierului.
@shutterstock