Brusturele, de ajutor în diabet

1 77683 original jpg jpeg

 Brusturele are proprietăţi detoxifiante, antioxidante şi antibacteriene, fiind util în tratarea diabetului, tulburărilor hepatobiliare şi a bolilor reumatice. Conţine uleiuri eterice, substanţe amare, săruri minerale şi vitamine din complexul B.

În special rădăcina de brusture este cea utilizată în reţetele naturiste. Conţine inulină, o fibră solubilă, care îmbunătăţeşte digestia şi scade zahărul din sânge. Rădăcina se poate prepara sub formă de ceai, decoct, tinctură. Există şi suplimente alimentare pe bază de brusture. 

Contra infecţiilor urinare şi renale    

Infecţiile tractului urinar pot fi combătute cu ajutorul ceaiului din rădăcină de brusture. Planta conţine substanţe cu rol antibiotic, care tratează cu succes afecţiuni precum cistita, nefrita, infecţiile urinare. Pentru prepararea ceaiului ai nevoie de 2 linguriţe de rădăcină măcinată, pe care o fierbi 5 minute într-o cană cu apă. Ceaiul rezultat poate bea atât cald, cât şi rece, câte 2 pahare pe zi.

Scade glicemia

Rădăcina de brusture are proprietatea de a scădea zahărul din sânge, de aceea este recomandată celor care suferă de diabet. Acţiunea hipoglicemiantă a plantei se datorează conţinutului foare ridicat de inulină. De asemenea, scade eliberearea de glucoză la nivel hepatic şi stimulează secreţia de insulină din celulele pancreatice. Decoctul din rădăcină de brusture se prepară din 2-3 linguriţe de rădăcină măcinată. Se fierb într-o cană apă până se pierde o treime din lichid. Se strecoară iar decoctul se împarte, de regulă, în 2 porţii. Se beau dimineaţa şi seara.

Opreşte căderea părului

Brusturele este folosită în tratamentul contra alopeciei (căderea temporară a părului). De asemenea, combate şi mătreaţa. Pentru căderea părului ¬ se foloseşte decoctul de brusture, combinat cu cel din frunze de urzică. Cu amestecul de lichide îţi clăteşti părul.

Luptă cu acneea

Brusturele ajută la tratarea celor mai frecvente infecţii ale pielii, cum ar fi acneea, furunculoza sau cuperoza. Este una dintre plantele cu cel mai puternic efect antimicrobian, datorită conţinutului o substanţă al cărei efect în organism este comparabil cu al penicilinei. Brusturele este eficient în consum intern, sub formă de decoct. Se prepară din rădăcină de brusture şi de cicoare, 30 g de amestec la un litru de apă. Se fierb rădăcinile timp de 5 minute, se strecoară lichidul şi se bea pe parcursul unei zile. De asemenea, se foloseşte şi sub formă de cataplasme. Frunzele spălate se stropesc cu ulei de eucalipt şi se aplică pe locurile afectate de acnee. Compresele se schimbă de 3 ori pe zi, iar tratamentul dureaza 2-3 săptămâni.