Ce mănânci când suferi de carenţă de vitamina A

1 79455 original jpg jpeg

Vitamina A este o vitamină solubilă în grăsimi, derivată din carotenoide şi retinoizi. Deşi forma uşoară de carenţă de vitamina A nu are simptome vizibile, ea poate provoca oboseală. Însă formele severe conduc la un risc crescut de infecţii la nivelul gâtului şi toracelui, infertilitate, vedere slabă şi piele uscată. Dacă şi tu suferi de deficit de vitamina A, iată ce alimente ar trebui să incluzi în dietă:

Peşte

Aportul zilnic necesar de vitamina A poate fi luat din peşte. Aşadar, începe să incluzi în dietă peştele. De exemplu, somonul este foarte sănătos şi bogat în vitamina A. În plus, uleiul de ficat de peşte este recomandat persoanelor care suferă de carenţă de vitamina A.

Roşie

Bogată în antioxidanţi şi vitamine, roşia oferă 20% din necesarul zilnic de vitamina A. În plus, această legumă conţine licopen, un antioxidant care împiedică dezvoltarea celulelor cancerigene. Include roşia în dieta zilnică.

Ardei gras (roşu)

Culoarea roşie a ardeiului gras este motivul pentru care această legumă este foarte sănătoasă. În plus, ardeiul gras este bogat în carotenoizi, are proprietăţi antioxidante şi este foarte gustos. Începe să incluzi în alimentaţie ardeiul gras.

Lapte

Un pahar cu lapte nu îţi oferă necesarul de calciu, dar el conţine şi vitaminele A şi D şi magneziu. Nu uita că este foarte sănătos să bei lapte în fiecare zi!

Ficat

Ficatul de vită sau de pasăre este sursă importantă de vitamina A, proteine, cupru, zinc, fosfor, seleniu şi folaţi, care sunt necesari pentru menţinerea sănătăţii. Însă, ficatul este recomandat spre consum în cantităţi moderate.

Morcov

Morcovul se află pe primul loc când vine vorba de vitamina A, dar modul în care este consumat contează foarte mult. Recomandat este să fie mâncat crud, adăugat în salate alături de varză. Un morcov conţine 334% din necesarul zilnic.

Papaia

Bogată în vitamine, minerale, enzime şi antioxidanţi, o ceaşcă de papaia conţin aproximativ 29% din necesarul zilnic de vitamina A. Papaia poate fi folosită în salate şi smoothie sau salate.