Ce trebuie să ştii dacă vrei să cultivi citrice la ghiveci
De regulă, pomii fructiferi se plantează în grădină. Dar sunt şi excepţii de la regulă.
Citricele sunt printre fructele care se cultivă şi în ghiveci. Şi ce poate fi mai plăcut decât să-ţi culegi propriile lămâi sau portocale chiar din pomii sădiţi în glastre? Trebuie doar să ai un spaţiu generos şi să respecţi câteva reguli simple.
Lămâiul nu este pretenţios
Dacă te-ai hotărât să cultivi lămâi în ghiveci,foloseşte câteva seminţe de la o lămâie uscată. Pune într-un recipient,prevăzut cu orificii de drenaj,pământ umed. Taie o lămâie,alege un sâmbure mare şi plantează-l la aproximativ jumătate din grosimea solului. Acoperă ghiveciul cu un sac înţepat din loc în loc cu o scobitoare şi fixează-l cu o bandă. Ţine vasul într-un loc călduros,câteva zile,pentru ca sămânţa să germineze. Vei vedea primul lăstar în aproximativ două săptămâni.
Imediat ce lăstarul face câteva frunzuliţe,sapă un mic şanţ în jurul copăcelului şi pune un îngrăşământ natural sau humă de grădină. În felul acesta,lămâiul va fi sănătos şi se va dezvolta armonios.
Ai grijă să-l uzi regulat,ca să facă rădăcini puternice. Pentru a creşte,pomul are nevoie de multă lumină,de aceea aşază-l pe pervaz sau în dreptul unei ferestre mari. Pe timp de iarnă,asigură-te că are parte de lumină artificială de la o veioză. Te vei bucura de fructele sale abia după trei-şase ani şi doar după ce l-ai altoit.
Citeşte şi:
Florile care se mănâncă-noul trend in gastronomie
Cum să menţii orhideea înflorită
Portocalul iubeşte lumina puternică
La fel ca şi lămâiul,portocalul se poate planta foarte uşor cu ajutorul seminţelor. Taie o portocală şi scoate-i sâmburii. Spală-i bine şi lasă-i la zvântat pe un prosop curat. Pune fiecare sâmbure într-un pahar de unică folosinţă,prevăzut cu găuri de scurgere,plin cu sol nisipos ud. După însămânţare,mută planta într-un vas mare din lemn sau teracotă. Recipientele din plastic nu sunt recomandate,deoarece permit trecerea mult prea repede a căldurii de la soare spre rădăcini,lucru care nu-i este benefic portocalului. Pentru că este un pom care iubeşte lumina,lasă portocalul să stea în bătaia razelor solare.
Totodată,dacă vrei ca arborele să crească foloseşte pământ steril şi nu sol de grădină,deoarece acesta devine foarte dens şi nu lasă apa să se scurgă uşor. Când muţi pomul afară,primăvara,sau când îl aduci înapoi în casă,toamna,ai grijă ca tranziţia să fie treptată. Timp de o lună lasă-l în casă pe timpul nopţii,iar ziua scoate-l afară. De asemenea,înainte de a-l aduce în locuinţă,spală-i bine frunzele,pentru a îndepărta dăunătorii.
În plus,udă arborele cu apă de ploaie. Poţi să foloseşti şi apă de la robinet,dar numai după ce ai lăsat-o la decantat 24 de ore. Portocalul este un pom care are nevoie de multă apă pentru a se dezvolta,de aceea udă-l vara în fiecare zi şi o dată la două zile iarna.
Info:La fel ca alţi pomi fructiferi,citricele trebuie tunse pentru a se dezvolta armonios.