Ceaiul care reglează glicemia

1 80409 original jpg jpeg

Originar din Africa de Sud, ceaiul rooibos este o băutură naturală care are nenumărate beneficii asupra sănătăţii. În timp ce localnicii au băut acest ceai de sute de ani, el a început să fie comercializat în 1904, potrivit WebMD. Devenind apoi din ce în ce mai popular datorită efectelor pozitive pe care le are, ceaiul a ajuns să fie apreciat în întreaga lume.

Ceaiul rooibos este bogat în minerale precum fier, calciu, potasiu, cupru, mangan, zinc şi magneziu. Nu conţine cofeină şi are niveluri scăzute de teanină, comparativ cu ceaiul negru şi ceaiul verde. Antioxidanţii prezenţi în ceaiul rooibos stimulează sistemul imunitar, precum şi sistemul digestiv, împiedicând îmbătrânirea prematură şi, de asemenea, ajutând la scăderea în greutate.

Iată ce beneficii are ceaiul roobois asupra sănătăţii:

Îmbunătăţeşte sănătatea oaselor

Ceaiul rooibos conţine flavonoide care măresc conţinutul mineral în oase. De asemenea, este bogat în minerale precum calciu, mangan şi fluor, care contribuie la menţinerea unei structuri osoase bune, la dinţii mai puternici şi la reducerea riscului de artrită, osteoporoză şi dureri articulare cronice.

Menţine pielea sănătoasă

Ceaiul rooibois este sursă de alfahidroxid şi zinc, doi compuşi care încetinesc procesul de îmbătrânire. Aplică pulbere de ceai roşu (o formă de ceai rooibos) pe piele, pentru a preveni acneea, coşurile şi alte afecţiuni dermatologice.

Îmbunătăţeşte sistemul respirator

Ceaiul rooibos este un bronhodilatator - o substanţă care dilată bronhiile şi bronhiolele şi creşte fluxul de aer către plămâni, îmbunătăţind respiraţia. Odată cu scăderea rezistenţei căilor respiratorii, aceasta ajută la combaterea simptomelor de astm bronşic şi a bolilor cardiovasculare comune.

Ameliorează crampele şi durerea

Acest ceai este o sursă bogată de agenţi antispasmodici, care pot ameliora crampele severe şi durerile abdominale. Prin consumul de ceai rooibos este acţionat potasiul în organism fără a antagoniza activităţile de calciu. Procesul poate reduce prezenţa hiperactivităţii în tractul gastro-intestinal, prevenind astfel diareea şi alte probleme intestinale.

Ţine sub control tensiunea arterială

Ceaiul rooibos este cunoscut pentru ameliorarea stresului şi hipertensiunii arteriale. Acesta conţine flavonoide care scad valorile tensiunii arterială şi îmbunătăţesc circulaţia sângelui.

Previne creşterea/scăderea glicemiei

Aspalathinul este unul dintre antioxidanţii rari găsiţi în ceaiul rooibos, care ajută la menţinerea sub control a nivelului de zahăr din sânge, îmbunătăţeşte rezistenţa la insulină şi absorbţia glucozei de către muşchi şi sporeşte secreţia de insulină din pancreas.

Previne afecţiunile cardiovasculare

Quercetina, un antioxidant antiinflamator găsit în ceaiul rooibos, reduce tensiunea arterială şi luptă împotriva radicalilor liberi. Creşte colesterolul HDL (colesterol bun) şi scade nivelul LDL-ului (colesterolul rău), împiedicând depunerea grăsimilor pe peretele arterelor şi vaselor de sânge şi scăzând riscul de infarct miocardic, accident vascular cerebral şi alte afecţiuni cardiace.

Bea zilnic câte o ceaşcă de ceai rooibos. El poate fi băut şi seara, pentru că este unul dintre singurele ceaiuri care nu conţin cofeină.