Cum alegi vinurile spumante de sărbători?

1 78679 original jpg jpeg

Vrei să îţi reînnoieşti provizia de vinuri efervescente pentru a sărbătorile care se apropie? Iată câteva sfaturi pentru o alegere în cunoştinţă de cauză.

Şampanie, dar nu oricare

Au voie să poarte denumire de şampanie (champagne) doar vinurile efervescente produse în regiunea Champagne, din nord-estul Franţa. Spumantele se obţin doar din anumite soiuri de struguri, cultivaţi într-un aeral precis delimitat, prelucraţi prin tehnologii specifice şi de către producători care respectă standarde precise de calitate.  Soiurile folosite sunt Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. Legenda spune că Dom Perignon, călugărul care s-a străduit la greu să prevină apariţia bulelor de bioxid de carbon în vinurile liniştite, este inventatorul faimoasei băuturi. Pentru a găsi vinul pe potriva bugetului tău, caută în magazine specializate, dar şi online.

Spumante româneşti

La noi, oferta de spumante este foarte largă. Se produc efervescente în stil şampanie, dar şi vinuri cu bule vinificate în stil italian. Sunt folosite soiuri internaţionale de struguri, dar şi soiuri autohtone, precum Busuioacă de Bohotin, Crâmpoşie sauTămâioasă Românească. Dacă vrei un produs care să-ţi uimească invitaţii, tot specialistul unui magazin de vinuri te va îndruma.

Bule de la italieni

Italienii produc o varietate de vinuri spumante şi frizzante, care oferă tării alcoolice variate. Pot fi albe, roşii sau rosé, pot fi seci sau dulci. Cele mai cunoscute spumante sunt Lambrusco, Franciacorta, Asti. Prosecco se produce şi în varianta de vin efervescent, şi în cea de frizzante. Acesta din urmă abia pişcă cerul gurii şi care e un excelent aperitiv.

Cava, olé!

Spaniolii au şi ei spumantul lor naţional, care se numeşte Cava. Este produs, cel mai des, din soiurile Macabeo sau Parellada, dar pot avea în compoziţia lor şi soiuri inernaţionale. Spumantele spaniole sunt de calitate şi, în anumite cazuri, mai ieftine ca şampaniile franţuzeşti. Trebuie să ştii că „cava“ vine din catalană şi a luat numele pivniţelor în care erau depozitate vinurile. Mărcile cele mai apreciate de cava sunt Freixenet şi Codorníu.

Câteva repere

Poţi alege spumante roşii, albe sau rosé, cu tărie alcoolică mai mare sau mai mică, mai dulci sau mai puţin dulci (cele mai puţin dulci fiind cele pe eticheta cărora este marcat termenul „brut”). Te poţi ghida şi după preţuri, pentru a alege cel mai bun vin, după buget. Te mai poţi ghida după soiurile de vinuri care intră în compoziţia vinului sau după regiunea în care a fost produs spumantul.