Fascinanta istorie a şampaniei

1 68062 original jpg jpeg

Devenită sinonimă cu sărbătoarea, cu celebrarea, cu reuniunile exclusiviste, şampania are în spate o istorie presărată cu figuri nobile, capricii de vedetă, curse de Formula 1  şi... diamante.

 O băutură protejată

 Ştiai că poate purta numele de „şampanie“ doar vinul cu bule obţinut în regiunea Champagne, din Franţa? Băuturile de acelaşi tip, produse în alte ţări, poartă denumirea generică de „vinuri efervescente” sau „spumante“.

 Diamant în nuanţa şampaniei

 Şampania este adesea asociată cu viaţa de lux şi cu diamantele. În industria acestor pietre preţioase, orice coloraţie bătând în bej-gălbui era considerată un defect – până când cuiva i-a venit ideea să denumească nuanţa “Champagne”.

Spumante din Tămâioasă Românească

 În mod tradiţional, şampania se produce din trei soiuri: Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. În lume, se obţin însă vinuri efervescente dintr-o multitudine de soiuri. La noi, spre exemplu, se comercializează spumante din soiurile româneşti Crâmpoşie, Tămâioasă Românească sau Busuioacă de Bohotin.

 Legendă şi adevăr

 Legenda spune că Dom Perignon, călugărul, a obţinut şampanie pe când încerca contrariul: să prevină apariţia bulelor de bioxid de carbon în vinurile liniştite. Se pare însă că neguţătorii englezii ar fi fost, fără voia lor, primii „fabricanţi” de şampanie. Vinul obişnuit, oprit prematur din fermentaţie, din cauza temperaturilor scăzute din regiunea Champagne, refermenta în sticle, de îndată ce era expus climatului mai blând din Anglia. Astfel, băutura făcea dopurile să sară, de aceea, i se spunea şi „vinul diavolului”....

Vinul vedetelor şi al feţelor regale

Madame de Pompadour, amanta regelui Ludovic al XV-lea, a declarat public că şampania e singura băutură al cărei consum le face pe doamne şi mai frumoase. În perioada interbelică, Hitchcock a regizat comedia mută intitulată „Champagne”. Mai târziu, revistele de cancan susţineau că Marilyn Monroe făcea baie în 350 sticle de vin efervescent.

Premiu în cursele de Formula 1

Începând cu anii ‘50, a devenit un obicei ca piloţii câştigători ai curselor de Formula 1 să primească pe podium o sticlă de şampanie. Cel care a agitat pentru prima oară sticla, stropind publicul, a fost  americanul Dan Gurney, câştigător, în 1967,  al circuitului francez 24 Heures du Mans.Recente

new amsterdam 2 png
Cel mai bun bucatar din lume, shutterstock jpg
Coolio, videoclip Gangsta's Paradise, Michelle Pfeiffer 1 Sursă foto  Shutterstock jpg
Coperta CPF 20 jpg
regina cu catelul jpg
Marilyn Monroe, adepta operațiilor estetice Chip transformat Coleaj Sursa foto  Imdb jpg
Ce scrie pe cele mai ciudate pietre funerare ale celebritatilor Sursa foto Pixabay jpg
Janice serial Friends jpg
Amal si George Clooney jpg
Un obiect extraterestru descoperit în mormântul faraonului Tutankhamon sursa foto  Shutterstock jpg
Camilla jpg
casatorita cu Lordul plăcerilor carnale, 75 de amante 1 sursa foto  Imdb jpg
Nicola Peltz si Victoria Beckham jpg
2 copii print george printesa charlotte png png
Iti mai amintesti Melrose Place Vezi cum arata acum actorii din rolurile principale Sursa foto Shutterstock jpg
Ryan Grantham și a omorât mama Plănuia să l împuște pe Justin Trudeau Sursa foto  Considering Love and Other Magic (2016) jpg
un bebelus care plange, shutterstock jpg
 Johhny Cash jpeg
Printesa Anne si Camilla Parker jpeg
Shakira, nemiloasă cu angajații Sursa foto  revista Elle jpg