Fascinanta istorie a şampaniei

1 68062 original jpg jpeg

Devenită sinonimă cu sărbătoarea, cu celebrarea, cu reuniunile exclusiviste, şampania are în spate o istorie presărată cu figuri nobile, capricii de vedetă, curse de Formula 1  şi... diamante.

 O băutură protejată

 Ştiai că poate purta numele de „şampanie“ doar vinul cu bule obţinut în regiunea Champagne, din Franţa? Băuturile de acelaşi tip, produse în alte ţări, poartă denumirea generică de „vinuri efervescente” sau „spumante“.

 Diamant în nuanţa şampaniei

 Şampania este adesea asociată cu viaţa de lux şi cu diamantele. În industria acestor pietre preţioase, orice coloraţie bătând în bej-gălbui era considerată un defect – până când cuiva i-a venit ideea să denumească nuanţa “Champagne”.

Spumante din Tămâioasă Românească

 În mod tradiţional, şampania se produce din trei soiuri: Chardonnay, Pinot Noir şi Pinot Meunier. În lume, se obţin însă vinuri efervescente dintr-o multitudine de soiuri. La noi, spre exemplu, se comercializează spumante din soiurile româneşti Crâmpoşie, Tămâioasă Românească sau Busuioacă de Bohotin.

 Legendă şi adevăr

 Legenda spune că Dom Perignon, călugărul, a obţinut şampanie pe când încerca contrariul: să prevină apariţia bulelor de bioxid de carbon în vinurile liniştite. Se pare însă că neguţătorii englezii ar fi fost, fără voia lor, primii „fabricanţi” de şampanie. Vinul obişnuit, oprit prematur din fermentaţie, din cauza temperaturilor scăzute din regiunea Champagne, refermenta în sticle, de îndată ce era expus climatului mai blând din Anglia. Astfel, băutura făcea dopurile să sară, de aceea, i se spunea şi „vinul diavolului”....

Vinul vedetelor şi al feţelor regale

Madame de Pompadour, amanta regelui Ludovic al XV-lea, a declarat public că şampania e singura băutură al cărei consum le face pe doamne şi mai frumoase. În perioada interbelică, Hitchcock a regizat comedia mută intitulată „Champagne”. Mai târziu, revistele de cancan susţineau că Marilyn Monroe făcea baie în 350 sticle de vin efervescent.

Premiu în cursele de Formula 1

Începând cu anii ‘50, a devenit un obicei ca piloţii câştigători ai curselor de Formula 1 să primească pe podium o sticlă de şampanie. Cel care a agitat pentru prima oară sticla, stropind publicul, a fost  americanul Dan Gurney, câştigător, în 1967,  al circuitului francez 24 Heures du Mans.



Recente

Cristiano Ronaldo  foto   Instagram jpg
Tom Cruise cu soții Beckham  foto   Instagram jpg
Obiceiuri din copilarie  jpg
insula miliardarilor  foto   Shutterstock jpg
elvis presley jpg
ploaie  foto   Shutterstock jpg
pungi de plastic jpg
Copiii lui Snoop Dogg jpeg
Rita Ora alături de soț  foto   Shutterstock jpg
Taylor Swift  jpg
Lipsa somnului afecteaza sanatatea jpg
un caine fericit jpg
Victoria Beckham jpg
Regina Margareta a Danemarcei  foto  Shutterstock jpg
bebeluș  foto   Shutterstock jpg
Rachel McAdams    jpg
Leonardo DiCaprio  foto   Shutterstock jpg
muzica din adolescenta aduce beneficii  jpg
Zac Efron  jpg
Beyonce   foto   Instagram jpg