Cum să readuci la viață plantele de interior pe timpul verii

Îți îngrijești plantele cu grijă, oferindu-le apă și lumină, ba chiar vorbești cu ele. Cu toate acestea, unele dintre plantele tale preferate încep să se usuce. Ce trebuie făcut în astfel de situații?

image

Plantele pot suferi din diverse motive, cum ar fi udarea excesivă sau insuficientă, lipsa luminii adecvate, schimbarea locului, lipsa nutrienților sau atacul dăunătorilor. Toate aceste probleme pot fi rezolvate dacă sunt detectate din timp. Următorii pași îți vor arăta cum să îți salvezi plantele de interior.

Pași pentru a salva plantele de interior uscate

1 Caută semne de viață

Chiar dacă frunzele plantei sunt complet uscate, nu te grăbi să renunți la ea. Verifică tulpina; dacă aceasta este încă verde, există șanse mari să poți salva planta. De asemenea, inspectează rădăcinile, care sunt esențiale pentru absorbția nutrienților din sol. Rădăcinile sănătoase sunt albicioase sau ușor aurii, cu vârfuri albe, și trebuie să fie ferme la atingere, fără semne de mucegai sau uscăciune.

2 Verifică dacă sunt udate excesiv

Fiecare plantă are nevoile sale specifice de udare. Dacă nu ești sigur cât de des trebuie udată o plantă, poți risca să o uzi prea mult. Un semn de udare excesivă este ofilirea și îngălbenirea frunzelor, iar solul va fi mereu umed. În acest caz, mută planta într-un loc ferit de lumina directă a soarelui și înlocuiește solul îmbibat cu pământ nou.

3 Au suficientă apă?

Lipsa apei este la fel de problematică ca și udarea excesivă. Frunzele care încep să se îngălbenească la vârfuri și se usucă sunt semne că planta suferă de sete. De asemenea, solul crăpat sau depărtat de marginile ghiveciului indică lipsa apei. Scufundă planta în apă timp de câteva ore; uneori, acest lucru poate reînvia planta în doar o zi.

Citește și: Beneficiile uimitoare ale plantelor de interior

4 Taie părțile uscate

Frunzele și tulpinile galbene sau uscate nu pot fi salvate. Taie-le pentru a ajuta planta să se concentreze pe părțile sănătoase. Procedează la fel și cu rădăcinile uscate, mai ales dacă schimbi solul și ghiveciul. Alege un ghiveci mai mare și oferă plantei un nou început, dar fii răbdător – recuperarea poate dura câteva săptămâni.

5 Asigură-te că are suficientă lumină

Plantele au nevoi diferite în ceea ce privește lumina. Unele preferă soarele direct, în timp ce altele prosperă în umbră. Dacă frunzele se îngălbenesc și planta are suficientă apă, cauza poate fi lumina excesivă. Mută planta într-un loc cu lumină indirectă, dar care să fie suficientă pentru fotosinteză.

6 Oferă-i substanțe nutritive

Oferă-le mai mulți nutrienți în perioada de creștere. Dacă frunzele devin decolorate și rădăcinile par slăbite, adaugă un îngrășământ adecvat. Ai grijă să nu adaugi prea mult dintr-o dată pentru a evita șocul plantei. Fertilizează planta o dată sau de două ori pe lună, adăugând îngrășământul în apă.

Bine de știut!

Schimbă ghiveciul și solul plantelor o dată la doi-trei ani.

Plantele tropicale au nevoie de mai multă umiditate; stropește-le regulat cu apă.

@shutterstock

Editor: Raluca Toma



Recente

shutterstock 2050732577 jpg
Vitamina care previne tulburarile de memorie  Sursa foto shutterstock 414407089 jpg
Zacusca dovlecei  Sursa foto shutterstock 458289046 jpg
shutterstock 2404914829 jpg
Chec cu afine si fulgi de ovaz  Sursa foto shutterstock 612616646 jpg
shutterstock 2407845029 jpg
Imagine Imunoterapie SC jpg
Curatarea pernelor  Sursa foto shutterstock 1099572059 jpg
shutterstock 2318184559 jpg
Gogosele cu frisca  Sursa foto shutterstock 2357567221 jpg
băutură  foto   Shutterstock jpg
Bauturi cu efect antiinflamator  Sursa foto shutterstock 2403798969 jpg
3 obiceiuri care te ajută să te bucuri de o viață sănătoasă jpg
Supa rece cu kefir si sfecla  Sursa foto Shutterstock 1753499021 jpeg
shutterstock 2465335337 jpg
Iei medicamente cu magneziu  Veze ce efecte poate avea combinarea  Sursa foto Pixabay medicine 2994788 1280 jpg
shutterstock 2308472285 jpg
Cum il poti incuraja pe cel mic sa petreaca mai mult timp afara Top 3 sfaturi pentru parinti jpg
familie  foto   Shutterstock jpg
Tort cu prune si bezea  Sursa foto shutterstock 2005395161 jpg