Fasolea uscată are termen de valabilitate? Când începe să-și piardă din valoarea nutritivă

Când cumperi fasole uscată, verifică și când a fost cultivată! Păstrată o perioadă lungă de timp, fasolea își pierde calitățile nutritive, devine mai greu de gătit și nu mai este atât de gustoasă! 

image

Fasolea este un aliment sănătos și sățios, preferat de mulți români. Unele persoane preferă fasolea la conservă, deoarece este mai ușor de gătit, în timp ce altele optează pentru cea uscată, cu gust mai bun, dar care se fierbe mai greu. 

Poate că fasolea nu are un termen de valabilitate, însă acest lucru nu înseamnă că își va păstra calitatea pentru totdeauna. Fie că alegi fasole la conservă sau uscată, este bine ca înainte de achiziționarea produsului alimentar, să verifici și data cultivării, deoarece, după o perioadă lungă de timp, își pierde din valoarea nutritivă și devine mai greu de gătit. Nici gustul nu mai este atât de bun! 

Citește și acest articol: Când este fasolea la conservă un aliment mai bun decât cea uscată 

Când timp se păstrează fasolea uscată? 

După cultivare, fasolea uscată poate fi păstrată mai mult dacă este depozitată într-un loc răcoros și uscat, într-un recipient cu etanș, care să împiedice aerul să deterioreze prematur boabele.

Vezi și acest articol: Cum să fierbi fasolea uscată. Trucuri pe care trebuie să le știe orice gospodină 

Dacă aceste condiții sunt îndeplinite, poate fi depozitată cel mult doi ani, recomandă Departamentul Agriculturii din SUA. După acest timp, boabele încep să își piardă din valoarea nutritivă, iar cele mai multe vitamine se vor pierde în cinci ani de zile. 

Cum îți dai seama că fasolea uscată s-a stricat? 

În cazul în care fasolea nu a fost depozitată în mod corespunzător, s-ar putea să observi prezența insectelor în pachet sau urme de mucegai. Știi că trebuie să o arunci sau să renunți să o cumperi și dacă are culoarea bej sau este pestriță sau dacă a căpătat un miros puternic, rânced. 

Pont: Etichetează recipientele cu data cultivării, astfel încât să știi exact când ai cumpărat (sau cultivat) fasolea! 

Acum că știi cum se păstrează în mod corespunzător fasolea, este timpul să descoperi și această rețetă. Află aici cum se pregătește chili cu fasole, o rețetă de post pe care o vor iubi și carnivorii!  

Sursă foto: Shutterstock